DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.42672

Scientific and methodological basis for the creation of national regulatory framework for oil and fat industry

Павло Федорович Петік, Зоя Павлівна Федякіна, Любов Іванівна Григорова, Валентина Кузьмівна Тимченко, Ірина Володимирівна Левчук

Abstract


The results of the system scientific and methodical research on the national regulatory framework of oil and fat industry are first presented in the article. Based on the analysis of scientific literature and a series of national standards DSTU, DSTU ISO, DSTU Codex Stan, DSTU-P, ISO/TS, DSTU CAC/RCP (total 122 titles), created in the sectoral Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats, its classification is developed and the level of harmonization with European and international standards is defined According to the proposed classification of national standards can be divided into groups: terms and definitions; general specifications; methods of sampling, acceptance rules, methods for determination of organoleptic, physical-chemical, structural and safety performance; standards-orders; system of Standards of Ukrainian Companies of technological documentation.

The features of the development of individual standards, such the use of the author's procedures of determining benzopyrene, waxes, mineral oil contaminants in vegetable oils, glucosinolates, and so on are marked. The level of harmonization of national standards with European and international standards, which is 0,27 and it is below the recommended level by program of integration into the European Union (0,8). The conclusions about the need are given for further review and the creation of new national standards for the oil and fat industry, improve their level of harmonization and the use of research results in the educational process of higher educational institutions on a specialty "Technology of fats and fat substitutes."


Keywords


oil and fat industry; national standards; systems analysis; classification; harmonization; international requirements

References


Ramazanova-Stepkina, E. (2006). Osnovy tehnicheskogo regulirovaniia v Ukraine. Oliino-zhyrovyi kompleks, 4 (15), 58-59.

Pro standartyzatsiiu, tekhnichni rehlamenty i protsedury otsinky vidpovidnosti. (17.05.2001). Zakon Ukrainy №2408-III. Available: http://www.uapravo.net/akty/laws-resolution/akt9psff1o.htm

DSTU ISO 22000:2007. Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy do bud-yakykh orhanizatsii kharchovoho lantsiuha (ISO 22000:2005, IDT) . (2007). Inducted into 04.02.2007. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 39.

ISO 22000:2005. Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain. Available: http://dx.doi.org/10.3403/30075591

Zelena knyha «Pro polityku adaptatsii natsionalnoho zakonodavstva u sferi tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky do Yevropeiskykh vymoh». (2006). K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 88.

Hryshchenko, F. V. (2008). Tekhnolohiia vyrobnytstva kharchovykh produktiv: porivnialnyi analiz mizhnarodnoi ta natsionalnoi normatyvnoi baz. Kharchova promyslovist, № 7, 5-7.

Hryshchenko, F. V. (2009). Tekhnolohichni protsesy v kharchovii promyslovosti: zovnishnie porivniannia pokaznykiv rozvytku natsionalnoi normatyvnoi bazy. Kharchova promyslovist, № 8, 28-33.

Rukovodstvo po metodam issledovaniia, tehnohimicheskomu kontroliu i uchetu proizvodstva v maslozhirovoi promyshlennosti. Vol. 1, Iss. 6. (1971). L.: VNIIZh, 166.

In: Melnykova, V. P., Tkachenko, Yu. V. (2010). Kataloh normatyvnykh dokumentiv 2010. Vol. 1. Book 2. K.: Derzh. kom. Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 296.

DSTU 1.0-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Osnovni polozhennia. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.

DSTU 1.2-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Pravyla rozroblennia natsionalnykh normatyvnykh dokumentiv. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.

DSTU 1.5-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Pravyla pobudovy, vykladannia, oformlennia ta vymohy do zakhystu ta oformlennia normatyvnoi dokumentatsii. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 46.

Prohrama intehratsii Ukrainy do Yevropeiskoho Soiuzu. (14.09.2000). Ukaz Prezydenta № 1072/2000. Available: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/n0001100-00


GOST Style Citations


Рамазанова-Степкина, Е. Основы технического регулирования в Украине [Текст] / Е. Рамазанова-Степкина // Олійно-жировий комплекс. – Дніпропетровськ: ІА «Експерт-Агро», 2006. – № 4 (15). – С. 58-59.

Про стандартизацію, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності [Електронний ресурс]: Закон України №2408-III від 17.05.2001. – Режим доступу: \www/URL: http://www.uapravo.net/akty/laws-resolution/akt9psff1o.htm

3. ДСТУ ISO 22000:2007. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT)     [Текст]. – Чинний від 2007-04-02. – Київ: Держспоживстандарт України, 2007. – 39 с.

ISO 22000:2005. Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain [Electronic resource]. – Available at: \www/URL: http://dx.doi.org/10.3403/30075591

Зелена книга «Про політику адаптації національного законодавства у сфері технічного регулювання та споживчої політики до Європейських вимог» [Текст]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 88 с.

Грищенко, Ф. В. Технологія виробництва харчових продуктів: порівняльний аналіз міжнародної та національної нормативної баз [Текст] / Ф. В. Грищенко // Харчова промисловість. – К.: НУХТ, 2008. – № 7. – С. 5-7.

Грищенко, Ф. В. Технологічні процеси в харчовій промисловості: зовнішнє порівняння показників розвитку національної нормативної бази [Текст] / Ф. В. Грищенко // Харчова промисловість. – К.: НУХТ, 2009. – № 8. – С. 28-33.

Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст]. – Л.: ВНИИЖ, 1971. – Вып. 1, Т. 6. – 166 с.

Мельникова, В. П. Каталог нормативних документів 2010 [Текст]: у 3-х томах / уклад. В. П. Мельникова, Ю. В. Ткаченко. – К.: Держ. ком. України з питань технічного регулювання та споживчої політики, 2010. – Т. 1, Кн. 2. – 296 с.

ДСТУ 1.0-2003. Національна стандартизація. Основні положення [Текст]. – Чинний від 2003-07-01. – Київ: Держспоживстандарт України, 2003. – 20 с.

ДСТУ 1.2-2003. Національна стандартизація. Правила розроблення національних нормативних документів [Текст]. – Чинний від 2003-07-01. – Київ: Держспоживстандарт України, 2003. – 20 с.

ДСТУ 1.5-2003. Національна стандартизація. Правила побудови, викладання, оформлення та вимоги до захисту та оформлення нормативної документації [Текст]. – Чинний від 2003-07-01. – Київ: Держспоживстандарт України, 2003. – 46 с.

Програма інтеграції України до Європейського Союзу [Електронний ресурс]: Указ Президента від 14.09.2000 № 1072/2000. – Режим доступу: \www/URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/n0001100-00







Copyright (c) 2016 Павло Федорович Петік, Зоя Павлівна Федякіна, Любов Іванівна Григорова, Валентина Кузьмівна Тимченко, Ірина Володимирівна Левчук

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 2226-3780, ISSN (on-line) 2312-8372