Науково-методологічні основи створення національної нормативної бази олійно-жирової галузі

Автор(и)

  • Павло Федорович Петік Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А, Україна https://orcid.org/0000-0002-1618-3986
  • Зоя Павлівна Федякіна Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А, Україна https://orcid.org/0000-0001-6545-0625
  • Любов Іванівна Григорова Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А, Україна https://orcid.org/0000-0002-9299-1723
  • Валентина Кузьмівна Тимченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5141-3807
  • Ірина Володимирівна Левчук ДП «Укрметртестстандарт», вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143, Україна https://orcid.org/0000-0003-4690-0509

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.42672

Ключові слова:

олійно-жирова галузь, національні стандарти, системний аналіз, класифікація, гармонізація, міжнародні вимоги

Анотація

У статті вперше представлено результати системних досліджень щодо створення національної нормативної бази олійно-жирової галузі. На основі аналізу науково-технічної літератури та національних стандартів серій ДСТУ, ДСТУ ISO, ДСТУ Codex Stan, ДСТУ-П ISO/TS, ДСТУ CAC/RCP, створених у галузевому інституті, розроблено їх класифікацію та визначено рівень їх гармонізації з міжнародними. Сформульовано практичні рекомендації щодо використання результатів досліджень у процесі подальшого перегляду і створення нових стандартів та у навчальному процесі вузів.

Біографії авторів

Павло Федорович Петік, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А

Кандидат технічних наук, директор

Зоя Павлівна Федякіна, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А

Завідувач відділу досліджень технології переробки олій та жирів

Любов Іванівна Григорова, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 61019, м. Харків, пр. Дзюби 2-А

Завідувач лабораторії інструментальних досліджень 

Валентина Кузьмівна Тимченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Ірина Володимирівна Левчук, ДП «Укрметртестстандарт», вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень

Посилання

  1. Ramazanova-Stepkina, E. (2006). Osnovy tehnicheskogo regulirovaniia v Ukraine. Oliino-zhyrovyi kompleks, 4 (15), 58-59.
  2. Pro standartyzatsiiu, tekhnichni rehlamenty i protsedury otsinky vidpovidnosti. (17.05.2001). Zakon Ukrainy №2408-III. Available: http://www.uapravo.net/akty/laws-resolution/akt9psff1o.htm
  3. DSTU ISO 22000:2007. Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy do bud-yakykh orhanizatsii kharchovoho lantsiuha (ISO 22000:2005, IDT) . (2007). Inducted into 04.02.2007. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 39.
  4. ISO 22000:2005. Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain. Available: http://dx.doi.org/10.3403/30075591
  5. Zelena knyha «Pro polityku adaptatsii natsionalnoho zakonodavstva u sferi tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky do Yevropeiskykh vymoh». (2006). K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 88.
  6. Hryshchenko, F. V. (2008). Tekhnolohiia vyrobnytstva kharchovykh produktiv: porivnialnyi analiz mizhnarodnoi ta natsionalnoi normatyvnoi baz. Kharchova promyslovist, № 7, 5-7.
  7. Hryshchenko, F. V. (2009). Tekhnolohichni protsesy v kharchovii promyslovosti: zovnishnie porivniannia pokaznykiv rozvytku natsionalnoi normatyvnoi bazy. Kharchova promyslovist, № 8, 28-33.
  8. Rukovodstvo po metodam issledovaniia, tehnohimicheskomu kontroliu i uchetu proizvodstva v maslozhirovoi promyshlennosti. Vol. 1, Iss. 6. (1971). L.: VNIIZh, 166.
  9. In: Melnykova, V. P., Tkachenko, Yu. V. (2010). Kataloh normatyvnykh dokumentiv 2010. Vol. 1. Book 2. K.: Derzh. kom. Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 296.
  10. DSTU 1.0-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Osnovni polozhennia. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.
  11. DSTU 1.2-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Pravyla rozroblennia natsionalnykh normatyvnykh dokumentiv. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 20.
  12. DSTU 1.5-2003. Natsionalna standartyzatsiia. Pravyla pobudovy, vykladannia, oformlennia ta vymohy do zakhystu ta oformlennia normatyvnoi dokumentatsii. (2003). Inducted into 2003-07-01. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 46.
  13. Prohrama intehratsii Ukrainy do Yevropeiskoho Soiuzu. (14.09.2000). Ukaz Prezydenta № 1072/2000. Available: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/n0001100-00

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Петік, П. Ф., Федякіна, З. П., Григорова, Л. І., Тимченко, В. К., & Левчук, І. В. (2015). Науково-методологічні основи створення національної нормативної бази олійно-жирової галузі. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 9–14. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.42672

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості