DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44052

The use of plant material for enrichment of fresh juices by biologically active substances

Оксана Володимирівна Арпуль, Олена Михайлівна Усатюк, Наталія Вікторівна Жукова

Abstract


The fresh apple and orange juice with the use of aqueous extracts of non-traditional plant material such as peppermint, garden sage and lemongrass was developed for restaurants. It was chosen the simplest method of extraction such as maceration for obtaining extracts as a source of biologically active substances due to its ease of implementation at restaurants. The optimal process parameters (temperature, hydromodulus, time) which allow to obtain the extracts out of peppermint, garden sage and lemongrass with a pronounced and harmonious flavour were investigated. The food basis was chosen due to the popularity of fresh juices among the consumers of restaurants as well as availability and nutritional value of plant materials. The fresh apple and orange juice with the extracts of peppermint, garden sage and lemongrass had the original taste and aromatic profile. The biological value of the extracts of peppermint, garden sage and lemongrass was evaluated by the content of such antioxidant as vitamin C and the total antioxidant activity. The increasing of biological activity of the fresh juice with the aqueous extracts of plant materials was detected. It allows positioning the juice like a health drink.


Keywords


plant material; peppermint; garden sage; lemongrass; fresh juice

References


Domaretskyi, V. A., Prybylskyi, V. L., Mykhailov, M. H. (2005). Tekhnolohiia ekstraktiv, kontsentrativ i napoiv iz roslynnoi syrovyny. Vinnytsia: Nova knyha, 408.

Zheplinska, M. M., Zotkina, L. V., Bila, H. M. (2011). Vyluchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn z likarskykh trav shliakhom ekstrahuvannia ta nastoiuvannia. Kharchova promyslovist, 12, 35-41.

Hoiko, I. Yu., Simakhina, H. O. (2014). Perspektyvy vykorystannia dykorosloi syrovyny dlia oderzhannia bezalkoholnykh napoiv antyoksydantnoi dii. Naukovi pratsi NUKhT, 6, 219-226.

Hoiko, I. Yu., Stetsenko, N. O., Shnaider, N. V. (2012). Rozroblennia bezalkoholnoho napoiu ozdorovchoho pryznachennia. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 3 (20), 75-79.

Yasinska, I. L., Ivanova, V. D. (2013). Bezalkoholni sokovi napoi antyoksydantnoi dii z fitoekstraktamy. Naukovi pratsi ONAKhT, 44, 55-58.

Ivanova, V. D., Kariaka, N. S. (2011). Doslidzhennia antyoksydantnykh vlastyvostei ekstraktiv z netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Naukovi pratsi NUKhT, 37, 89-95.

Miron, T. L., Dima, Ş. (2012). Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 36 (2), 81-91.

Philip, J., John, S., Iyer, P. (2012). Antimicrobial Activity of Aloevera barbedensis, Daucus carota, Emblica officinalis, Honey and Punica granatum and Formulation of a Health Drink and Salad. Malaysian Journal of Microbiology, 8 (3), 141-147.

Halim, J. M., Pokatong, W. D. R., Ignacia, J. (2013). Antioxidative characteristics of beverages made from a mixture of lemongrass extract and green tea. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (2), 215-221. doi:10.6066/jtip.2013.24.2.215

Kusuma, D. S., Santoso, F., Prabawati, E. K. (2013). Characteristics of soymilk added with dragon fruit and eggplant peel extracts. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (1), 54-59. doi:10.6066/jtip.2013.24.1.54

Fikselová, M., Ivanišová, E., Vietoris, V., Mellen, M. (2010). Antioxidant effects of herbal extracts and their food application. Potravinarstvo, 4 (4), 34-37. doi:10.5219/75

Rodina, T. G. (2004). Sensornyj analiz prodovol'stvennyh tovarov. Moskva: Izdatel'skij centr «Akademija», 208.

GOST 28562–90. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Refraktometricheskij metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv. (1990). Moskva: Izd-vo standartov, 15.

Orlova, N. Ya. (2008). Teoretychni osnovy tovaroznavstva. Prodovolchi tovary. Kyiv: KNTEU, 145.

Hoiko, I. Yu. (2013). Vyznachennia okysliuvalno-vidnovliuvalnoho potentsialu dlia kharakterystyky antyoksydantnoi aktyvnosti netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Kharchova promyslovist, 14, 2-3.


GOST Style Citations


Домарецький, В. А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини [Текст]: підручник / В. А. Домарецький,
В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 408 с.

Жеплінська, М. М. Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання [Текст]
/ М. М. Жеплінська, Л. В. Зоткіна, Г. М. Біла // Харчова промисловість. – 2011. – № 12. – С. 35-41.

Гойко, І. Ю. Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії [Текст] / І. Ю. Гойко,
Г. О. Сімахіна // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 6. – С. 219-226.

Гойко, І. Ю. Розроблення безалкогольного напою оздоровчого призначення [Текст] / І. Ю. Гойко, Н. О. Стеценко, Н. В. Шнайдер // Харчова наука і технологія. – 2012. – № 3 (20). – С. 75-79.

Ясінська, І. Л. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фітоекстрактами [Текст] / І. Л. Ясінська, В. Д. Іванова // Наукові праці ОНАХТ. – 2013. – Т. 2, Вип. 44. – С. 55-58.

Іванова, В. Д. Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини [Текст] / В. Д. Іванова, Н. С. Каряка // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37. – С. 89-95.

Miron, T. L. Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts [Text] / T. L. Miron, Ş. Dima // The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology. – 2012. – Vol. 36, № 2. – P. 81-91.

Philip, J. Antimicrobial Activity of Aloevera barbedensis, Daucus carota, Emblica officinalis, Honey and Punica granatum and Formulation of a Health Drink and Salad [Text] / J. Philip, S. John, P. Iyer // Malaysian Journal of Microbiology. – 2012. – Vol. 8, № 3. – P. 141-147.

Halim, J. M. Antioxidative characteristics of beverages made from a mixture of lemongrass extract and green tea [Text] / J. M. Halim, W. D. R. Pokatong, J. Ignacia // Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. – 2013. – Vol. 24, № 2. – P. 215-221. doi:10.6066/jtip.2013.24.2.215

Kusuma, D. S. Characteristics of soymilk added with dragon fruit and eggplant peel extracts [Text] / D. S. Kusuma, F. Santoso, E. K. Prabawati // Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. – 2013. – Vol. 24, № 1. – P. 54-59. doi:10.6066/jtip.2013.24.1.54

Fikselová, M. Antioxidant effects of herbal extracts and their food application [Text] / M. Fikselová, E. Ivanišová, V. Vietoris, M. Mellen // Potravinarstvo. – 2010. – Vol. 4, № 4. – P. 34-37. doi:10.5219/75

Родина, Т. Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров [Текст]: учебник / Т. Г. Родина. – М.: Издательский центр «Академия», 2004. – 208 с.

ГОСТ 28562–90. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ [Текст]. – М.: Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.

Орлова, Н. Я. Теоретичні основи товарознавства. Продовольчі товари [Текст]: лабораторний практикум; навч. посібник / Н. Я. Орлова. – К.: КНТЕУ, 2008. – 145 с.

Гойко, І. Ю. Визначення окислювально-відновлювального потенціалу для характеристики антиоксидантної активності нетрадиційної рослинної сировини [Текст] / І. Ю.Гойко // Харчова промисловість. – 2013. – № 14. – С. 2-3.







Copyright (c) 2016 Оксана Володимирівна Арпуль, Олена Михайлівна Усатюк, Наталія Вікторівна Жукова

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 2226-3780, ISSN (on-line) 2312-8372