Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44052Ключові слова:
рослинна сировина, м’ята перцева, шавлія лікарська, лимонна трава, свіжовичавлений сікАнотація
У статті обґрунтовано доцільність використання нетрадиційної рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків у закладах ресторанного господарства. Досліджено параметри екстрагування (температура, тривалість, гідромодуль) біологічно активних речовин із м’яти перцевої, шавлії лікарської, лимонної трави. Оцінено отримані водні екстракти за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Розроблено рецептуру яблучно-апельсинового напою, до складу якої входять водні екстракти рослинної сировини.
Посилання
- Domaretskyi, V. A., Prybylskyi, V. L., Mykhailov, M. H. (2005). Tekhnolohiia ekstraktiv, kontsentrativ i napoiv iz roslynnoi syrovyny. Vinnytsia: Nova knyha, 408.
- Zheplinska, M. M., Zotkina, L. V., Bila, H. M. (2011). Vyluchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn z likarskykh trav shliakhom ekstrahuvannia ta nastoiuvannia. Kharchova promyslovist, 12, 35-41.
- Hoiko, I. Yu., Simakhina, H. O. (2014). Perspektyvy vykorystannia dykorosloi syrovyny dlia oderzhannia bezalkoholnykh napoiv antyoksydantnoi dii. Naukovi pratsi NUKhT, 6, 219-226.
- Hoiko, I. Yu., Stetsenko, N. O., Shnaider, N. V. (2012). Rozroblennia bezalkoholnoho napoiu ozdorovchoho pryznachennia. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 3 (20), 75-79.
- Yasinska, I. L., Ivanova, V. D. (2013). Bezalkoholni sokovi napoi antyoksydantnoi dii z fitoekstraktamy. Naukovi pratsi ONAKhT, 44, 55-58.
- Ivanova, V. D., Kariaka, N. S. (2011). Doslidzhennia antyoksydantnykh vlastyvostei ekstraktiv z netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Naukovi pratsi NUKhT, 37, 89-95.
- Miron, T. L., Dima, Ş. (2012). Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 36 (2), 81-91.
- Philip, J., John, S., Iyer, P. (2012). Antimicrobial Activity of Aloevera barbedensis, Daucus carota, Emblica officinalis, Honey and Punica granatum and Formulation of a Health Drink and Salad. Malaysian Journal of Microbiology, 8 (3), 141-147.
- Halim, J. M., Pokatong, W. D. R., Ignacia, J. (2013). Antioxidative characteristics of beverages made from a mixture of lemongrass extract and green tea. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (2), 215-221. doi:10.6066/jtip.2013.24.2.215
- Kusuma, D. S., Santoso, F., Prabawati, E. K. (2013). Characteristics of soymilk added with dragon fruit and eggplant peel extracts. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (1), 54-59. doi:10.6066/jtip.2013.24.1.54
- Fikselová, M., Ivanišová, E., Vietoris, V., Mellen, M. (2010). Antioxidant effects of herbal extracts and their food application. Potravinarstvo, 4 (4), 34-37. doi:10.5219/75
- Rodina, T. G. (2004). Sensornyj analiz prodovol'stvennyh tovarov. Moskva: Izdatel'skij centr «Akademija», 208.
- GOST 28562–90. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Refraktometricheskij metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv. (1990). Moskva: Izd-vo standartov, 15.
- Orlova, N. Ya. (2008). Teoretychni osnovy tovaroznavstva. Prodovolchi tovary. Kyiv: KNTEU, 145.
- Hoiko, I. Yu. (2013). Vyznachennia okysliuvalno-vidnovliuvalnoho potentsialu dlia kharakterystyky antyoksydantnoi aktyvnosti netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Kharchova promyslovist, 14, 2-3.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.