Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами

Автор(и)

  • Оксана Володимирівна Арпуль Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0003-3350-3790
  • Олена Михайлівна Усатюк Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0001-9383-1898
  • Наталія Вікторівна Жукова Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0003-1129-2849

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44052

Ключові слова:

рослинна сировина, м’ята перцева, шавлія лікарська, лимонна трава, свіжовичавлений сік

Анотація

У статті обґрунтовано доцільність використання нетрадиційної рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків у закладах ресторанного господарства. Досліджено параметри екстрагування (температура, тривалість, гідромодуль) біологічно активних речовин із м’яти перцевої, шавлії лікарської, лимонної трави. Оцінено отримані водні екстракти за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Розроблено рецептуру яблучно-апельсинового напою, до складу якої входять водні екстракти рослинної сировини.

Біографії авторів

Оксана Володимирівна Арпуль, Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Олена Михайлівна Усатюк, Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Асистент

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Наталія Вікторівна Жукова, Національний університет харчових технологій, 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Посилання

  1. Domaretskyi, V. A., Prybylskyi, V. L., Mykhailov, M. H. (2005). Tekhnolohiia ekstraktiv, kontsentrativ i napoiv iz roslynnoi syrovyny. Vinnytsia: Nova knyha, 408.
  2. Zheplinska, M. M., Zotkina, L. V., Bila, H. M. (2011). Vyluchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn z likarskykh trav shliakhom ekstrahuvannia ta nastoiuvannia. Kharchova promyslovist, 12, 35-41.
  3. Hoiko, I. Yu., Simakhina, H. O. (2014). Perspektyvy vykorystannia dykorosloi syrovyny dlia oderzhannia bezalkoholnykh napoiv antyoksydantnoi dii. Naukovi pratsi NUKhT, 6, 219-226.
  4. Hoiko, I. Yu., Stetsenko, N. O., Shnaider, N. V. (2012). Rozroblennia bezalkoholnoho napoiu ozdorovchoho pryznachennia. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 3 (20), 75-79.
  5. Yasinska, I. L., Ivanova, V. D. (2013). Bezalkoholni sokovi napoi antyoksydantnoi dii z fitoekstraktamy. Naukovi pratsi ONAKhT, 44, 55-58.
  6. Ivanova, V. D., Kariaka, N. S. (2011). Doslidzhennia antyoksydantnykh vlastyvostei ekstraktiv z netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Naukovi pratsi NUKhT, 37, 89-95.
  7. Miron, T. L., Dima, Ş. (2012). Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 36 (2), 81-91.
  8. Philip, J., John, S., Iyer, P. (2012). Antimicrobial Activity of Aloevera barbedensis, Daucus carota, Emblica officinalis, Honey and Punica granatum and Formulation of a Health Drink and Salad. Malaysian Journal of Microbiology, 8 (3), 141-147.
  9. Halim, J. M., Pokatong, W. D. R., Ignacia, J. (2013). Antioxidative characteristics of beverages made from a mixture of lemongrass extract and green tea. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (2), 215-221. doi:10.6066/jtip.2013.24.2.215
  10. Kusuma, D. S., Santoso, F., Prabawati, E. K. (2013). Characteristics of soymilk added with dragon fruit and eggplant peel extracts. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 24 (1), 54-59. doi:10.6066/jtip.2013.24.1.54
  11. Fikselová, M., Ivanišová, E., Vietoris, V., Mellen, M. (2010). Antioxidant effects of herbal extracts and their food application. Potravinarstvo, 4 (4), 34-37. doi:10.5219/75
  12. Rodina, T. G. (2004). Sensornyj analiz prodovol'stvennyh tovarov. Moskva: Izdatel'skij centr «Akademija», 208.
  13. GOST 28562–90. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Refraktometricheskij metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv. (1990). Moskva: Izd-vo standartov, 15.
  14. Orlova, N. Ya. (2008). Teoretychni osnovy tovaroznavstva. Prodovolchi tovary. Kyiv: KNTEU, 145.
  15. Hoiko, I. Yu. (2013). Vyznachennia okysliuvalno-vidnovliuvalnoho potentsialu dlia kharakterystyky antyoksydantnoi aktyvnosti netradytsiinoi roslynnoi syrovyny. Kharchova promyslovist, 14, 2-3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Арпуль, О. В., Усатюк, О. М., & Жукова, Н. В. (2015). Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 22–25. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44052

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості