DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44170

Investigation of food meat value obtained from bull-calves of Polissya meat breed with different types of higher nervous activity

Марія Зіновіївна Паска

Abstract


Meat productivity of cattle is formed by wide range of morphological, biological, physiological characteristics, which depend on the species, genotype of animals, environmental conditions, type of higher nervous activity, diet and usefulness is measured by such indicators as the cost of feed per unit increase; body weight, absolute and relative growth rates, carcass yield, meat quality. Therefore, the study of biochemical processes in fattening bull-calves of Polissya meat breed, depending on the type of higher nervous activity and the effect of feeding feed additive "Mikrolipovit" on the main indicators of metabolism and meat productivity is extremely important.

The increase in the above parameters and urea indicates the enhancement of protein metabolism in calves, glucose, carbohydrate metabolism and total lipids resulting in increased meat productivity, improved slaughter performance and meat quality characteristics. Based on the data content and the ratio of essential nutrients, biological value of meat its technological properties must be concluded that the meat of calves of different types of higher nervous activity, characterized by optimum chemical composition and high usefulness protein that is fully consistent needs of consumers.

Maximizing productivity of fattening bull-calves, compared to other research groups, found in animals such as inert strong equilibrium type of higher nervous activity (3rd group).

Keywords


meat; bull-calves; Polissya meat breed; types of higher nervous activity; meat productivity

References


Karpovskyi, V. I. (2010). Funktsionuvannia systemy hemostazu u koriv riznykh typiv vyshchoi nervovoi diialnosti za umov stresu. Biolohiia tvaryn, 12 (2), 132–138.

In: Baumgartner, W. (2005). Klinische Propädeutik der inneren Krankheiten und Hautkrankheiten der Haus-und Heimtiere. Hersteller: Parey Verlag, 220–240.

Zhukorskyi, O. M. (2009). Ratsionalnyi vypas i miasna produktyvnist anhuskykh buhaitsiv. Tvarynnytstvo Ukrainy, 7, 26–28.

Dutka, V. R. (2008). Khimichnyi sklad i enerhetychna tsinnist miasa kastrovanykh i nekastrovanykh buhaitsiv. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 10 (2), Part 5, 56−58.

Huziev, I. V., Marchenko, N. I., Tkachuk, V. P. (2003). Deiaki zabiini pokaznyky ta kontsentratsiia nukleinovykh kyslot u naidovshomu miazi spyny i vnutrishnikh orhanakh buhaitsiv riznykh henotypiv. Rozvedennia i henetyka tvaryn, 37, 73−78.

Vdovychenko, Yu., Vyshnevskyi, V., Speka, S. (2007). Poliska miasna : formuvannia i perspektyvy. Tvarynnytstvo Ukrainy, 2, 58–60.

Blaster, K. L. (2007). The energy metabolism of ruminants. Ed. 2. London: Hutchinson scientific and technical, 456-500.

Melnyk, Yu. F. (2008). Khimichnyi sklad ta kulinarno-tekhnolohichni yakosti miasa buhaitsiv molochnykh, kombinovanykh i miasnykh porid u riznomu vitsi. Materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 4−6 veresnia, 2008 r. "Novitni tekhnolohii skotarstva". Mykolaiv, 4−20.

Paska, M. Z., Romashko, I. S. (2012). Bilkovo-yakisnyi pokaznyk yalovychyny zbahachenoi biolohichno-aktyvnymy rechovynamy. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia “Tekhnichni nauky”, 3, 170−175.

Kokorina, E. P. (1986). Rol' tipa nervnoi sistemy v povyshenii produktivnosti korov pri intensifikatsii zhivotnovodstva. VII Vsesoiuznyi simpozium po fiziologii i biohimii laktatsii. Part 1. M., 109–110.

Metodyky doslidzhen z fiziolohii i biokhimii silskohospodarskykh tvaryn. (1998). Lviv, 131.

Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2001). Metody issledovaniia miasa i miasnyh produktov. M.: Kolos, 376.

Plohinskii, N. A. (1978). Rukovodstvo po biometrii dlia zootehnikov. M.: Kolos, 256.


GOST Style Citations


Карповський, В. І. Функціонування системи гемостазу у корів різних типів вищої нервової діяльності за умов стресу [Текст] / В. І. Карповський // Біологія тварин. – Львів, 2010. – Т. 12, № 2. – С. 132–138.

Baumgartner, W. Klinische Propädeutik der inneren Krankheiten und Hautkrankheiten der Haus-und Heimtiere [Text] / ed: W. Baumgartner. – Hersteller: Parey Verlag, 2005. – P. 220–240.

Жукорський, О. М. Раціональний випас і м’ясна продуктивність ангуських бугайців [Текст] / О. М. Жукорський // Тваринництво України. – 2009. – № 7. – C. 26–28.

Дутка, В. Р. Хімічний склад і енергетична цінність м’яса кастрованих і некастрованих бугайців [Текст] / В. Р. Дутка // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. – Львів, 2008. – Т. 10, № 2, Ч. 5. – С. 56−58.

Гузєв, І. В. Деякі забійні показники та концентрація нуклеїнових кислот у найдовшому м’язі спини і внутрішніх органах бугайців різних генотипів [Текст]: міжвід. темат. наук. зб. / І. В. Гузєв, Н. І. Марченко, В. П. Ткачук // Розведення і генетика тварин. − К.: Аграрна наука, 2003. − Вип. 37. − С. 73−78.

Вдовиченко, Ю. Поліська м’ясна : формування і перспективи [Текст] / Ю. Вдовиченко, В. Вишневський, С. Спека // Тваринництво України. – 2007. − № 2. – С. 58–60.

Blaster, K. L. The energy metabolism of ruminants [Text] / K. L. Blaster. – 2-nd ed. – London: Hutchinson scientific and technical, 2007. – P. 456-500.

Мельник, Ю. Ф. Хімічний склад та кулінарно-технологічні якості м’яса бугайців молочних, комбінованих і м’ясних порід у різному віці [Текст]: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 4−6 вересня, 2008 р. / Ю. Ф. Мельник // Новітні технології скотарства. – Миколаїв, 2008. − С. 4−20.

Паска, М. З. Білково-якісний показник яловичини збагаченої біологічно-активними речовинами [Текст] / М. З. Паска, І. С. Ромашко // Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія “Технічні науки”. – Вінниця, 2012. − Вип. 3.− С. 170−175.

Кокорина, Э. П. Роль типа нервной системы в повышении продуктивности коров при интенсификации животноводства [Текст]: тез. докл. / Э. П. Кокорина // VII Всесоюзный симпозиум по физиологии и биохимии лактации. – М., 1986. – Ч. 1. – С. 109–110.

Методики досліджень з фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин [Текст]. – Львів, 1998. – 131 с.

Антипова, Л. В. Методы исследования мяса и мясных продуктов [Текст] / Л. В. Антипова, И. А. Глотова, И. А. Рогов. – М.: Колос, 2001. – 376 с.

Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников [Текст] / Н. А. Плохинский. – М.: Колос, 1978. – 256 с.







Copyright (c) 2016 Марія Зіновіївна Паска

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 2226-3780, ISSN (on-line) 2312-8372