Дослідження харчової цінності м'яса отриманого від бугайців поліської м’ясної породи різних типів вищої нервової діяльності

Автор(и)

  • Марія Зіновіївна Паска Львівський національний університет ветеринарної медицини ім. С. З. Гжицького, вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0001-5274-9353

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44170

Ключові слова:

м'ясо, бугайці, поліська м’ясна порода, типи вищої нервової діяльності, м’ясна продуктивність

Анотація

В роботі отримані дані щодо співвідношення та вмісту основних поживних речовин, біологічної цінності м’яса, його технологічних властивостей, які вказують на те, що м’ясо бугайців різних типів вищої нервової діяльності характеризується оптимальним хімічним складом, а також високою повноцінністю білків, що повністю відповідає потребам споживачів.

Біографія автора

Марія Зіновіївна Паска, Львівський національний університет ветеринарної медицини ім. С. З. Гжицького, вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010

Доктор ветеринарних наук, доцент, завідувач кафедри

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Посилання

  1. Karpovskyi, V. I. (2010). Funktsionuvannia systemy hemostazu u koriv riznykh typiv vyshchoi nervovoi diialnosti za umov stresu. Biolohiia tvaryn, 12 (2), 132–138.
  2. In: Baumgartner, W. (2005). Klinische Propädeutik der inneren Krankheiten und Hautkrankheiten der Haus-und Heimtiere. Hersteller: Parey Verlag, 220–240.
  3. Zhukorskyi, O. M. (2009). Ratsionalnyi vypas i miasna produktyvnist anhuskykh buhaitsiv. Tvarynnytstvo Ukrainy, 7, 26–28.
  4. Dutka, V. R. (2008). Khimichnyi sklad i enerhetychna tsinnist miasa kastrovanykh i nekastrovanykh buhaitsiv. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 10 (2), Part 5, 56−58.
  5. Huziev, I. V., Marchenko, N. I., Tkachuk, V. P. (2003). Deiaki zabiini pokaznyky ta kontsentratsiia nukleinovykh kyslot u naidovshomu miazi spyny i vnutrishnikh orhanakh buhaitsiv riznykh henotypiv. Rozvedennia i henetyka tvaryn, 37, 73−78.
  6. Vdovychenko, Yu., Vyshnevskyi, V., Speka, S. (2007). Poliska miasna : formuvannia i perspektyvy. Tvarynnytstvo Ukrainy, 2, 58–60.
  7. Blaster, K. L. (2007). The energy metabolism of ruminants. Ed. 2. London: Hutchinson scientific and technical, 456-500.
  8. Melnyk, Yu. F. (2008). Khimichnyi sklad ta kulinarno-tekhnolohichni yakosti miasa buhaitsiv molochnykh, kombinovanykh i miasnykh porid u riznomu vitsi. Materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 4−6 veresnia, 2008 r. "Novitni tekhnolohii skotarstva". Mykolaiv, 4−20.
  9. Paska, M. Z., Romashko, I. S. (2012). Bilkovo-yakisnyi pokaznyk yalovychyny zbahachenoi biolohichno-aktyvnymy rechovynamy. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia “Tekhnichni nauky”, 3, 170−175.
  10. Kokorina, E. P. (1986). Rol' tipa nervnoi sistemy v povyshenii produktivnosti korov pri intensifikatsii zhivotnovodstva. VII Vsesoiuznyi simpozium po fiziologii i biohimii laktatsii. Part 1. M., 109–110.
  11. Metodyky doslidzhen z fiziolohii i biokhimii silskohospodarskykh tvaryn. (1998). Lviv, 131.
  12. Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2001). Metody issledovaniia miasa i miasnyh produktov. M.: Kolos, 376.
  13. Plohinskii, N. A. (1978). Rukovodstvo po biometrii dlia zootehnikov. M.: Kolos, 256.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Паска, М. З. (2015). Дослідження харчової цінності м’яса отриманого від бугайців поліської м’ясної породи різних типів вищої нервової діяльності. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 47–50. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44170

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості