Удосконалення виробництва та дослідження якості хлібобулочних виробів, збагачених на йод

Автор(и)

  • Микола Павлович Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1778-4847
  • Валентин Вадимович Полупан Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3705-1616
  • Мюшфік Панах огли Бакіров Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-9723-9808
  • Ілона Ігорівна Колодій Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44085

Ключові слова:

йододефіцит, добавка йодобілкова, хлібобулочні вироби, якість, оздоровчі властивості

Анотація

Доведено необхідність збагачення харчування дефіцитними органічними сполуками йоду. Розглянуто доцільність удосконалення виробництва хлібобулочних виробів шляхом використання добавки йодобілкової з метою надання виробам оздоровчих властивостей. Наведено результати органолептичних досліджень та фізико-хімічні показники якості вироблених хлібобулочних виробів оздоровчого призначення, що містять у своєму складі добавку йодобілкову.

Біографії авторів

Микола Павлович Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства в митній справі

Валентин Вадимович Полупан, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра товарознавства в митній справі

Мюшфік Панах огли Бакіров, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра товарознавства в митній справі

Ілона Ігорівна Колодій, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра товарознавства в митній справі

Посилання

  1. Volkotrub, L. P., Karavaev, N. V., Zinchenko, N. S. et al. (2000). Gigienicheskie aspekty profilaktiki iododefitsitnyh sostoianii. Gigiena i sanitariia, 3, 28–31.
  2. Ottavei, P. B. (2010). Obogashchenie pishchevyh produktov i biologicheski aktivnye dobavki: tehnologiia, bezopasnost' i normativnaia baza. Translated from English. SPb.: Professiia, 15–21.
  3. Spirichev, V. B., Shatniuk, L. N. (2010). Obogashchenie pishchevyh produktov mikronutrientami: nauchnye printsipy i prakticheskie resheniia. Pishchevaia promyshlennost', 4, 20–24.
  4. Vel'tishchev, Yu. E. (1999). Ekologicheski determinirovannye narusheniia sostoianiia zdorov'ia detei. Rossiiskii pediatricheskii zhurnal, 3, 7–8.
  5. Nasirova, U. F. (2006). Vliianie defitsita ioda na sostoianie shchitovidnoi zhelezy i nervno-psihicheskoe razvitie detei s neonatal'nym tranzitornym gipotireozom. Problemy endokrinologii, 52 (5), 15–17.
  6. Travers, C. A., Guttikonda, K., Norton, C. A., Lewis, P. R., Mollart, L. J., Wiley, V., Wilcken, B., Eastman, C. J., Boyages, S. C. (2006). Iodine status in pregnant women and their newborns: are our babies at risk of iodine deficiency? The Medical Journal of Australia, 184 (12), 617-620.
  7. Delange, F. (2002, August). Iodine deficiency in Europe and its consequences: an update. European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, Vol. 29, № S2, 404–416. doi:10.1007/s00259-002-0812-7
  8. Functional foods. The claims and the evidence. (1999, June). Food manufacture, 28–29.
  9. WHO/UNICEF/ICCIDD. (2007). Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. Ed. 3. Geneva: (Switzerland): World Health Organization. Available: http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241595827_eng.pdf. Last accessed 08.09.2014.
  10. Spiridonov, A. A., Murashova, E. V. (2010). Obogashchenie iodom produktsii zhivotnovodstva. Normy i tehnologii. SPb.: Beresta, 96.
  11. Kolisnychenko, T. O., Arkhipova, A. D. (2011). Vplyv yodovmisnoi dobavky elamin na fizyko-khimichni pokaznyky maionezu. Mizhnar. nauk.-tekhn. konf. Aktualni problemy kharchuvannia: tekhnolohiia ta obladnannia orhanizatsiia i ekonomika. Donetsk: Don NUET, 178.
  12. Golovko, M. P., Golovko, T. M., Serik, M. L., Polupan, V. V., Bakirov, M. P.; In: Cherevko, O. I., Mykhailov, V. M. (2013). Naukovi osnovy tekhnolohii mineralizovanykh produktiv kharchuvannia. Part 3. Tekhnolohiia zbahachuvalnykh bilkovo-mineralnykh dobavok ta produktiv kharchuvannia ozdorovchoho pryznachennia z yikh vykorystanniam. Kh.: KhDUKhT, 164.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Головко, М. П., Полупан, В. В., Бакіров, М. П. о., & Колодій, І. І. (2015). Удосконалення виробництва та дослідження якості хлібобулочних виробів, збагачених на йод. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 26–29. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44085

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості