Удосконалення виробництва та дослідження якості хлібобулочних виробів, збагачених на йод
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44085Ключові слова:
йододефіцит, добавка йодобілкова, хлібобулочні вироби, якість, оздоровчі властивостіАнотація
Доведено необхідність збагачення харчування дефіцитними органічними сполуками йоду. Розглянуто доцільність удосконалення виробництва хлібобулочних виробів шляхом використання добавки йодобілкової з метою надання виробам оздоровчих властивостей. Наведено результати органолептичних досліджень та фізико-хімічні показники якості вироблених хлібобулочних виробів оздоровчого призначення, що містять у своєму складі добавку йодобілкову.
Посилання
- Volkotrub, L. P., Karavaev, N. V., Zinchenko, N. S. et al. (2000). Gigienicheskie aspekty profilaktiki iododefitsitnyh sostoianii. Gigiena i sanitariia, 3, 28–31.
- Ottavei, P. B. (2010). Obogashchenie pishchevyh produktov i biologicheski aktivnye dobavki: tehnologiia, bezopasnost' i normativnaia baza. Translated from English. SPb.: Professiia, 15–21.
- Spirichev, V. B., Shatniuk, L. N. (2010). Obogashchenie pishchevyh produktov mikronutrientami: nauchnye printsipy i prakticheskie resheniia. Pishchevaia promyshlennost', 4, 20–24.
- Vel'tishchev, Yu. E. (1999). Ekologicheski determinirovannye narusheniia sostoianiia zdorov'ia detei. Rossiiskii pediatricheskii zhurnal, 3, 7–8.
- Nasirova, U. F. (2006). Vliianie defitsita ioda na sostoianie shchitovidnoi zhelezy i nervno-psihicheskoe razvitie detei s neonatal'nym tranzitornym gipotireozom. Problemy endokrinologii, 52 (5), 15–17.
- Travers, C. A., Guttikonda, K., Norton, C. A., Lewis, P. R., Mollart, L. J., Wiley, V., Wilcken, B., Eastman, C. J., Boyages, S. C. (2006). Iodine status in pregnant women and their newborns: are our babies at risk of iodine deficiency? The Medical Journal of Australia, 184 (12), 617-620.
- Delange, F. (2002, August). Iodine deficiency in Europe and its consequences: an update. European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, Vol. 29, № S2, 404–416. doi:10.1007/s00259-002-0812-7
- Functional foods. The claims and the evidence. (1999, June). Food manufacture, 28–29.
- WHO/UNICEF/ICCIDD. (2007). Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. Ed. 3. Geneva: (Switzerland): World Health Organization. Available: http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241595827_eng.pdf. Last accessed 08.09.2014.
- Spiridonov, A. A., Murashova, E. V. (2010). Obogashchenie iodom produktsii zhivotnovodstva. Normy i tehnologii. SPb.: Beresta, 96.
- Kolisnychenko, T. O., Arkhipova, A. D. (2011). Vplyv yodovmisnoi dobavky elamin na fizyko-khimichni pokaznyky maionezu. Mizhnar. nauk.-tekhn. konf. Aktualni problemy kharchuvannia: tekhnolohiia ta obladnannia orhanizatsiia i ekonomika. Donetsk: Don NUET, 178.
- Golovko, M. P., Golovko, T. M., Serik, M. L., Polupan, V. V., Bakirov, M. P.; In: Cherevko, O. I., Mykhailov, V. M. (2013). Naukovi osnovy tekhnolohii mineralizovanykh produktiv kharchuvannia. Part 3. Tekhnolohiia zbahachuvalnykh bilkovo-mineralnykh dobavok ta produktiv kharchuvannia ozdorovchoho pryznachennia z yikh vykorystanniam. Kh.: KhDUKhT, 164.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.