ПРОБЛЕМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

  • Ганна Мутерко ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», Дніпро, Україна,, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1300-6650
  • Ірина Ромашко ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.1(38).2023.280729

Анотація

В умовах воєнного стану одним із більш актуальних та важливіших питань є забезпечення ефективного використання трудового потенціалу в Україні. Достатня забезпеченість держави необхідними трудовими ресурсами, раціональне використання, високий рівень продуктивності праці є основою досягнення високих показників для досягнення інноваційного розвитку та стратегічного завдання сталого розвитку країни. Проблеми в економіці у поєднанні зі значними внутрішніми переміщеннями та потоками біженців, призводять до масштабних втрат у сфері занятості та доходів. Зростання рівня безробіття, соціальне відчуження, гендерна нерівність, поширення бідності — серед головних негативних соціальних наслідків воєнного часу.

Розвиток трудового потенціалу – це процес запровадження заходів, спрямованих на кількісне та якісне відтворення трудового потенціалу, його повну реалізацію та ефективне використання. Управління ефективним використанням трудового потенціалу повинно виходити з оцінки його якості та забезпечувати її покращення. Важливою має стати розробка ефективної̈ системи управління та збереження трудового потенціалу, створення або удосконалення механізмів та інструментів реалізації̈, з урахуванням питань освіти, розвитку спеціальних навичок, та насамперед підвищення рівня соціального захисту та безпеки.

В статі було досліджено та узагальнено проблеми збереження та розвитку трудового потенціалу в Україні в умовах воєнного стану. Розроблено підходи до визначення до терміну «трудовий потенціал», відстежено динаміку змін довоєнного часу до воєнного часу. Запропоновано заходи щодо підвищення трудового потенціалу в після воєнний час.

Ключові слова: трудовий потенціал, трудові ресурси, збереження та розвиток трудового потенціалу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-25

Як цитувати

Мутерко, Г., & Ромашко, І. (2023). ПРОБЛЕМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (1(38), 21–26. https://doi.org/10.31498/2225-6725.1(38).2023.280729