РЕЦЕНЗІЯ на 2-ге видання монографії Олександра Опанасюка "Інтенціональність у просторі культури: мистецтвознавчий, культурологічний та філософський аспекти"

Автор(и)

  • Валерія Дмитрівна Шульгіна Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2018.162806

Ключові слова:

Олександр Опанасюк, простір культури, мистецтвознавчий, культурологічний та філософський аспекти

Анотація

На сьогодні одним з головних завдань сучасної мистецтвознавчої науки є осмислення куль-турно-художніх процесів у контексті загальнокультурного становлення світової цивілізації. Такий ра-курс потребує пошуку нових теоретичних моделей, побудови філософсько-культурологічних теорій, які могли б виразити й узагальнити розмаїте тло розвитку сучасних культурних і мистецьких явищ.

 

Монографія О. П. Опанасюка "Інтенціональність у просторі культури: мистецтвознавчий, куль-турологічний та філософський аспекти" [1] віддзеркалює зміст зазначеного, буття культури й музично-го мистецтва аналізується на основі фундаментальної категорії інтенціональності та фундаментальної структури тетрактиди. Доречно відзначити ще одну важливу підоснову цієї роботи – актуалізацію істо-ричного й метаісторичного аспектів дослідження, що дає можливість автору визначити особливості сучасності крізь призму історичного й метаісторичного узагальнення.

Друга редакція монографії вирізняється виваженою, деталізованою та зміненою структурою до-слідження. Монографія складається зі вступу, шести розділів ("Інтенціональність як універсальна категорія", "Об’єктивація інтенціональності на основі структурно-смислових параметрів тетрактиди", "Процесуальне бут-тя культури та інтенціональність: історичний і метаісторичний вимір", "Інтенціональна рефлексія, її смисли та функція у бутті культури і мистецтва", "Інтенціонально-стильовий зріз європейської та української музичної культури кінця ХІХ – початку ХХІ століть. Особливості музики в заключний період становлення культури", "Культурологічні передумови великого відновлення музики"), 22 підрозділів, більшість з яких містять додат-кові підпункти, та висновків. Відносно до першого видання (Львів, 2013 р.) текст другого видання монографії багато в чому змінений, перероблений і доповнений. Автор використовує матеріал докторської дисертації, а також матеріал статей, опублікованих у 2014-2017 роках.

Біографія автора

Валерія Дмитрівна Шульгіна, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв

доктор мистецтвознавства, професор

Посилання

Опанасюк О. П. Інтенціональність у просторі культури: мистецтвознавчий, культурологічний та філософський аспекти; видання 2-ге, перероблене та доповнене. К. : Аура Букс, 2018. 472 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-24

Номер

Розділ

Мистецтвознавство