ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ХОРОВИХ ТВОРІВ С. ВОРОБКЕВИЧА В КОНТЕКСТІ ТВОРЧОГО ДОРОБКУ А. КУШНІРЕНКА: РЕГІОНАЛЬНІ ТА ІНТЕГРАТИВНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

  • Iryna Yaroshenko

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.4.2020.219148

Ключові слова:

мистецтво, Буковина, музична діяльність, хорові твори.

Анотація

Метою статті є охарактеризувати особливості інтерпретації хорових творів Сидора Воробкевича у творчому доробку А. Кушніренка та специфіку популяризації їх на західноукраїнських землях. Методологія дослідження полягає в застосуванні матеріалів, які характеризують хорову творчість Сидора Воробкевича, що сприяє розвитку музичної культури краю та творчого доробку А. Кушніренка, який зробив великий вклад для популяризації хорової спадщини композитора. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше розглядається інтерпретація хорових творів Сидора Воробкевича в творчому та дослідницькому доробку відомого хорового диригента, композитора, організатора музичного життя на Буковині Андрія Кушніренка, який сприяв відродженню та популяризації забутої творчості С. Воробкевича. Висновки. У результаті дослідження виявлено, що специфіка хорових творів С. Воробкевича та особливості їх інтерпретації в творчому доробку А. Кушніренка є важливою складовою в українській хоровій спадщині, що сприяє відродженню та розвитку хорового мистецтва. Узагальнені результати творчої діяльності буковинських митців С. Воробкевича та А. Кушніренка, який вперше підняв із забуття музичну спадщину свого попередника, що заклав підвалини наукового вивчення народної пісенної творчості. Охарактеризована хорова творчість С. Воробкевича та дослідницька робота А. Кушніренка, особливості інтерпретації хорових творів. Акцентується увага на регіональні та інтегруючі аспекти історичної хорової спадщини буковинських митців.

Посилання

Archive of A. Kushnirenko Letter from MF Kolessa (1996). [in Ukrainian].

Bilinskaya, M. (1982). Sidir Vorobkevich. Kyiv [in Ukrainian].

Vorobkevich, S. (2003). Choral works. Unaccompanied. Chernivtsi [in Ukrainian].

Vorobkevich, S. (1996). Choral works [in Ukrainian].

Gnedash, R. (2003). At the top of life. Bukovina [in Ukrainian].

Gnedash, R. (1996). Holiday of Bukovyna lark. Bukovina [in Ukrainian].

Andrei Kushnirenko's Artistic Horizons Musical History of Bukovina: Readings (2003) No. 2. Chernivtsi [in Ukrainian].

Selezinka, V. (1993). The Lives of the Song Glee. Chernivtsi: Bukovina [in Ukrainian].

Syuta, B. (1996). Return of Sidor Vorobkevich. Culture and life [in Ukrainian].

Yaroshenko, I. (2004). Art of the universe paths. Andrey Kushnirenko - conductor, composer, teacher. Chernivtsi: Prut. 220 p. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-15

Номер

Розділ

Музичне мистецтво