РЕЖИСЕРСЬКА ТВОРЧІСТЬ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КУЛЬТУРНИХ ПРАКТИК ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ АУДІОВІЗУАЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ДИСТРИБУЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.1.2023.277630

Анотація

Мета статті полягає у вивченні європейського досвіду держаної підтримки режисерської творчості, аудіовізуального виробництва та дистрибуції, визначенні наукових орієнтирів адаптації оптимальних іноземних моделей кіно- й телевізійної творчості, що сприятиме розвитку кіно- й телевізійного процесу в Україні. Методологія дослідження. У розробці теми комплексно застосовано методи наукового аналізу, порівняння, узагальнення. Аналітичний і системний методи у своїй єдності було залучено для розгляду мистецтвознавчої площини проблеми. Наукова новизна статті полягає в тому, що режисерську творчість досліджено в контексті європейських культурних практик державної підтримки аудіовізуального виробництва та дистрибуції і вона вперше постала предметом спеціального дослідження; доведено доречність використання системного методу у вивченні особливостей європейського фільмотворчого процесу; здійснено комплексний аналіз та виявлено особливості продукування і дистрибуції авторської фільмової продукції в європейських країнах. Висновки. Викладені в статті матеріали розширюють арсенал знань щодо специфіки виробництва та дистрибуції режисерських моделей авторських фільмів у європейському просторі й уможливлюють їх застосування в навчальних курсах, створенні навчально-методичної літератури з теорії та історії кіномистецтва й телебачення, режисури, продюсування.

Ключові слова: режисерська творчість, авторський кінематограф, аудіовізуальне мистецтво і виробництво, телебачення, дистрибуція, державна підтримка, режисер-автор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-24

Номер

Розділ

Культурологія