ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ: ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ТА ЇХ СПРИЙНЯТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.17721/2663-0303.2019.4.01

Анотація

Анотація

У статті розглядаються методи альтернативного оцінювання з точки зору вчителя та учня. Основним завданням було дослідити, як учні, що вивчають англійську мову, сприймають три типи альтернативного оцінювання: взаємооцінювання, індивідуальну співбесіду з учителем та використання малюнків учнів з метою оцінювання навчальних досягнень. Заради отримання матеріалу для дослідження були проведені спостереження в класі, опитування вчителів та зібрані письмові відгуки від учнів. Аналіз даних дозволив визначити, яким чином учителі обирають методи оцінювання в класах з рівнями володіння англійською мовою А1 та А2. У роботі розглядається ставлення вчителів до застосування різних методів оцінювання, а за допомогою письмових відгуків учнів було визначено, як останні сприймають поєднання різних методів оцінювання і якому методу оцінювання віддають перевагу. Результати дослідження свідчать, що вчителі та учні позитивно сприймають альтернативне оцінювання. Потреби учнів та їхній вік є визначальними факторами, що впливають на вибір методів оцінювання. Використання альтернативних методів оцінювання дозволяє враховувати індивідуальні потреби кожного учня. Авторка наголошує на важливості застосування альтернативного оцінювання в класах рівня А1 та А2, оскільки воно сприяє значному покращенню процесу навчання. Аналіз малюнків, які використовувалися у якості матеріалів оцінювання, свідчать про те, що учні віддають перевагу персоналізованому оцінюванню. Загалом, альтернативне оцінювання має стати важливим компонентом об’єднаних зусиль усіх педагогів на шляху вдосконалення освітнього процесу.

               Ключові слова: альтернативне оцінювання, грамотність учителя з оцінювання, сприйняття оцінювання вчителем,  сприйняття оцінювання учнем, формувальне оцінювання, індивідуальна співбесіда, малюнки.

Біографія автора

Іріні-Реніка Папакамену, Private Institute of Foreign Languages and Research Centre

PhD in Linguistics

Her research interests cover various aspects of language testing and assessment (test washback, alternative methods of assessment, material development for assessment), language teaching and learning aspects, teacher development and online education.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-17

Як цитувати

Папакамену, І.-Р. (2019). ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ: ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ТА ЇХ СПРИЙНЯТТЯ. ARS LINGUODIDACTICAE, 1(4), 5–10. https://doi.org/10.17721/2663-0303.2019.4.01

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ