ПРОФЕСІЙНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНЬОГО ЖУРНАЛІСТА: АКСІОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • Olena Pankevych

DOI:

https://doi.org/10.32461/2409-9805.3.2019.187980

Ключові слова:

професійна культура, професійна культура журналіста, інтерактивні методи навчання, кейс-методи, аксіологічний аспект.

Анотація

Мета статті полягає у виявленні особливостей застосування кейс-методів для підвищення професійної культури студентів-журналістів у закладах вищої освіти в аксіологічному аспекті. У роботі використано комплекс дослідницьких методів, зокрема при вивченні наукової літератури послуговувалися аналітичним методом. З метою створення первинного уявлення про проблему і шляхи її розв’язання – текстологічний. Для вирішення проблеми ідентифікації поняття «професійна культура журналістів» застосовано термінологічний аналіз. З’ясувати особливості «кейс-методу» допомогли методи класифікації та порівняння, визначити його специфіку допоміг описовий метод. Метод узагальнення дав змогу подати результати проведеного дослідження. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні доцільності застосування кейс-методів у процесі професійної підготовки студентів- журналістів у закладах вищої освіти. Висновки. Розкрито доцільність застосування інтерактивних методів у процесі професійної підготовки студентів-журналістів у закладах вищої  освіти. Виявлено особливості та переваги використання кейс-методів під час вивчення дисципліни «Етика журналістської, рекламної та PR-діяльності» для підвищення професійної культури журналістів.

Посилання

Буркова Л. В. Аксіологічний компонент професійних компетентностей для фахівців соціономічних професій. Освіта та розвиток обдарованої особистості. 2016. №. 9. С. 5–9.

Дяченко М. Д. Сутність та специфіка педагогічного процесу розвитку творчого потенціалу майбутніх журналістів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2013. №. 28. С. 136–143.

Рожнова Г. П. Організаційно-педагогічне та нормативне забезпечення професійної підготовки майбутніх журналістів у вищих навчальних закладах України. Імідж сучасного педагога. 2017. № 1. С. 16–19.

Скиба М. Застосування кейс-методу для формування конструктивних і проективних умінь еколого-педагогічної діяльності. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. Суми : СумДПУ ім. А. С. Макаренка, 2016. № 4 (58). С. 354–362.

Сурмін Ю. П. Кейс-метод: становлення та розвиток в Україні. Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. 2015. № 2. С. 19–28.

Шумська С. Є. Використання кейс-методу у професійному навчанні. Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна». 2013. №. 2. С. 277–280.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-28

Номер

Розділ

Статті