ДОСЛІДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ БІБЛІОТЕЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕК ДЛЯ ДІТЕЙ У ДИСЕРТАЦІЙНИХ ПРАЦЯХ УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ

Автор(и)

  • Віталій Ільницький

DOI:

https://doi.org/10.32461/2409-9805.4.2023.294080

Анотація

Мета статті – проаналізувати основні напрями дисертаційних досліджень українських науковців щодо застосування інноваційних  технологій у бібліотеках з акцентуацією уваги на бібліотеках для дітей. Методологія дослідження ґрунтується на використанні загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення тощо) та спеціальних методах дослідження, обґрунтованих специфікою наукового завдання (бібліографічний, інформаційний аналіз, описовий контент-аналіз та ін.). Наукова новизна дослідження полягає в висвітленні основних напрямів дисертаційних напрацювань щодо застосування інформаційних технологій у бібліотеках для дітей з окресленням перспективи подальших пошуків. Висновки. Основним завданням сучасної бібліотеки стає постійне розширення пропозицій у своїй діяльності. В умовах цифровізації суспільства доступ до них повинен отримати будь-хто, у кого є комп’ютер чи інший технологічний пристрій, підключений до інтернету, а відповідно – до бібліотечної мережі. Тому в сучасній бібліотеці, зокрема дитячій, дедалі частіше до використання пропонуються найрізноманітніші цифрові елементи і ресурси, все те, що необхідно для адаптації до нових технологій і забезпечення динамічних потреб користувачів. Бібліотека не повинна протистояти дигіталізації, а навпаки - об’єднатися з нею, використання цифрових технологій повинно стати звичною і необхідною умовою її послуг. Всі ці аспекти трансформаційних змін повинні не лише враховуватися у діяльності бібліотеки для дітей, а й активно вивчатися в межах бібліотекознавчої науки. На сьогоднішній момент можна відзначити достатню артикуляцію в дисертаційних роботах українських науковців основних аспектів інформатизації, яка вважається підґрунтям становлення цифрових технологій. Утім, останній ще не приділено значної уваги у напрацюваннях бібліотекознавців. Крім того, вартує уваги дослідження основних напрямів, функцій і складових цифровізації бібліотек для дітей, які, на нашу думку, як високотехнологічні мультимедійні середовища із залученням інструментарію інформаційно-комунікаційного підходу здатні реалізувати основні завдання соціокультурної місії – соціалізації, інкультурації, формування креативності та  інтересу до читання і навчання.

Ключові слова: інформаційні технології, бібліотека, бібліотека для дітей, цифровізація, дисертаційні дослідження, українські науковці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Номер

Розділ

Статті