АНАЛІЗ ДОСВІДУ ГРУЗІЇ В ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ВИДІЛЕННІ МІКРОЗОН ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ВИН КОНТРОЛЬОВАНИХ НАЙМЕНУВАНЬ ЗА ПОХОДЖЕННЯМ
DOI:
https://doi.org/10.15673/2073-8684.4/2015.55872Schlagworte:
виноробство, Грузія, законодавство, вино контрольованого найменування за походженнямAbstract
У статті представлено аналіз сучасного стану законодавчої бази Грузії та її практичної реалізації щодо організації виробництва вин контрольованих найменувань за походженням в існуючих, історично сформованих апеласьонах. Наведено методичні підходи щодо виділення і законодавчого закріплення нових мікрозон для виробництва вин даної категорії. Обговорено можливість використання грузинського досвіду в процесі формування вітчизняної категорії вин контрольованих найменувань за походженням.
Показано, що органолептична оцінка вин Грузії стала одним з найважливіших напрямків в загальному процесі сучасного етапу реформування галузі. Як і блок аналізу фізико-хімічних показників якості та достовірності вин, робота Центральної дегустаційної комісії країни побудована на сучасній методичній базі з відповідності з діючими стандартами ISO щодо підбору, навчання та атестації дегустаторів і умов роботи з обов’язковим урахуванням дотримання повної анонімності зразків без їх обговорення по двоетапній п’ятибаловій системі оцінювання.
Literaturhinweise
Troshin LP. Ampelografiya i selektsiya vinograda. Krasnodar: Izdatelskiy tseh «Volnyie mastera». 1999; 138.
Zakon Gruzii «O vinogradnoy loze i vine» [Elektronyi resurs]. Rezhym dostupu: https://matsne.gov.ge.
Institut national de l'origine et de la qualite [Elektronyi resurs]. Rezhym dostupu: http://www.inao.gouv.fr.
Oganesyants LA, Panasyuk AL. Tehnicheskoe regulirovanie proizvodstva i oborota vinodelcheskoy produktsii i spirtnyih napitkov. Reg-lamentyi Evropeyskogo soyuza. Promyishlenno-konsaltingovaya gruppa «Razvitie» po zakazu VNII pivovarennoy, bezalkogolnoy i vinodelcheskoy promyishlennosti. 2009; 200.
Schlesier K, Fauhl-Hassek C, Forina M and ath. Characterisation and determination of the geographical origin of wines. Part I: overview. Eur. Food Res. Technol. 2009; 230: 1-13.
Flamini R. Hyphenated techniques in grape and wine chemistry. Chichester: Jonh Wiley & Sons. 2008; 289-295.
Bagaturiya NSh. Gruzinskoe vinodelie. Teoriya i praktika. Tbilisi. 2010; 212.
Bagaturiya NSh. Naturalnyie vina, soki i napitki. Tehnologiya polucheniya, pokazateli naturalnosti i me-todyi identifikatsii, «Paragraf», Tbilisi. 2008; 432.
Istoriya gruzinskogo vinodeliya [Elektronnyi resurs]. Rezhim dostupu: http://georgia.iliko.ru/publ/9-1-0-50.
Wine tracebility and authenticity – a literature review [Elektronnyiy resurs]. Rezhim dostupa: http://biotechnologyjournal.usamv.ro/pdf/2014/Art39.pdf.