DESALINATION OF NATURAL MINERAL WATER IN THE PRODUCTION TECHNOLOGY OF SPORTS DRINKS (P. 29-36)

Authors

  • О. О. Коваленко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • І. В. Коваленко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • О. Б. Василів Одеська національна академія харчових технологій,

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29602

Keywords:

sports drinks, natural mineral water, desalinated water freeze, technological parameters of the process, the quality of treated water

Abstract

Purpose of scientific research, the results of which are presented in the paper is to provide a method and technological regimes desalination natural mineral medical-table water to sodium chloride water treatment technologies in the production of beverages for athletes. Object of study in the technological parameters of the process are the low-temperature desalination of natural mineral water.

When performing scientific work the standard physical and chemical methods of research of quality of water are used. Mathematical treatment of experimental data and their synthesis is performed using functions in a package Excel.

As a result of scientific research suggested an improved method for organizing the process of desalination freeze. Also investigated the influence of different factors on the quality of the process of freezing desalinated natural mineral medical-table sodium chloride water "Kuyalnik" and identified patterns of distribution of components between the source water, frozen solid phase and a concentrated solution during freezing. The main result is rational technological regimes of the desalination process.

Author Biographies

О. О. Коваленко, Одеська національна академія харчових технологій

доктор технічних наук,

старший науковий співробітник кафедри питної води

І. В. Коваленко, Одеська національна академія харчових технологій

молодший науковий співробітник кафедри питної води

О. Б. Василів, Одеська національна академія харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент

кафедра теплоенергетики і трубопровідного

транспорту енергоносіїв

References

Sorokina, I.M. (2012). Razrabotka tehnologii i otsenka potrebitelskih svoystv spetsializirovannyh produktov dlya pitaniia sportsmenov s ispolzovaniem probiotikov metabolitnogo tipa: avtoref. dis. kand. tehn. nauk : 05.18.15/ I.M. Sorokina. – M.,.– 26 s.

Patent Rossiyskoy Federatsii №2375930. Kompozitsiia negazirovannogo sportivnogo napitka, negazirovannyi sportivnyi napitok i sposob ego polucheniya. Patentoobladatel: STUKLI-VAN KEMP, INK. (US); opubl. 20.12.2009.

Funktsionalnyie napitki i napitki spetsialnogo naznacheniia (2010). In-t nutritsevt. i funkts. pischevyh produktov, Un-t Laval; red., sost. P. Paken; per. s angl. I.S. Gorozhankina. – SPb.: Professiia,– 495 s. – (Nauch. osnovy i tehnologii).

Borisova, O.O. (2007). Pitanie sportsmenov: zarubezhnyi opyt i prakticheskie rekomendatsii /ucheb.-metod. Posobie/– M.: Sovetskii sport,. – 132 s.

Maughan, R.J. The sports drink as a functional food: formulations for successful performance.– Proc. Nutr. Soc. – 1998. – 57.–1. – Р. 15-23.

Shirreffs, S.M., Ragon-vargas, L.F., Chamorro, M. et al (2005). The sweating response of elite professional soccer players to training in the heat – Int. J. Sports Med. –26. – 90-95.

Sawka, M.N., M. Burke, L., Eichner, E.R. et al. Exercise and Fluid Replacement – Med. Sci. Sports Exerc: Offic. J. Am. College Sports Medicine. – 2007. – Vol. 39, № 2. – Р. 377-390.

Bollinger, H. Erfolgreiche 2. Generation – Lebensmitteltechnik. – 1999. –9. – 20-23.

Zocher, H. (1998). Erfolg haben heisst Chancen nutzen –Flüssiges Obst –. 65. – 7. –376.

Rodriguez, NR. DiMarco, NM., Langley, S. (2009). Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance – J. Am. Diet. Assoc. –109.– 3. – Р. 510-527.

Ryabchikov, B.E. (2004).Sovremennyie metody podgotovki vody dlya promyshlennogo i bytovogo ispolzovaniia /monografiia – M.:DeLiprint, - 328 s.

Zapolskyi, A.K. (2005). Vodopostachannya, vodovidvedennia ta yakist vody: Pidruchnik. – K.: Vyscha shkola- 671

Tsarahova, E.N., Kasyanov, G.I. (2007). Trebovaniia k mineralnym vodam kak osnove napitka. –Izvestiia vuzov. Pischevaya tehnologiya, №1,

Kovalenko, O.O. Kurchevych, I.V. (2012). Mineralni vody – perspektivna syrovyna dlia vyrobnytstva napoiiv dlia sportsmeniv – Aqua Ukraine: X Mizhnar. forum: materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf. «Voda i dovkillia», Kyiv, 2012 r. – K.,. – S. 47.

Belenkii, S.M., Lavreshkina, G.P., Dulneva, T.N. (1990). Tehnologii obrabotki i rozliva mineralnyh vol. – 2-e. izd., pererab. i dop. – M.: Agropromizdat,. – 151 s.

Kovalenko, O.O., Vasyliv, O.B., Kurchevych, I.V. (2011). Metod vymorozhuvannia v tehnologiiah vodopidgotovky – Zb. dop. MIzhnar. Kongresu «ETEVK – 2011» (Ekologiia, tehnologiia, ekonomika, vodopostachannia, kanalizatsiya), Yalta, 6-10 cherv. r. – Yalta, 2011. – S. 143-145.

Mirzadzhanzade, A.H, Ametov, I.M., Kovalev, A.G. Fizika neftianogo i gazovogo plasta– M.: Nedra, 1992. – 280

Pat. 82085 Ukraina, MPK SO2 1/22. Sposib pidgotovky mineralnoii vody dlia vyrobnytstva napoiiv / Kovalenko O.O., Kurchevych I.V., VasylIv O.B.; zayavnik ta patentovlasnik Odeska natsIonalna akademIya harchovih tehnologIy – № u 201214013 ; Zaiav. 10.12.12 ; Publik. 25.07.2013, Biul. № 14. –4s.

Pat. 82486 Ukraina, MPK SO2F 1/22, A23L 2/08. Ustanovka dlia oprisnennia vody / Vasyliv O. B., Kovalenko O. O., Titlov O. S., Ishchenko S.V. ; zaiavnyk ta patentovlasnik Odeska natsionalna akademiia harchovyh tehnologii – № u 201214014 ; Zaiav. 10.12.12 ; Publik. 12.08.2013, Biul. № 15. –5 s.

Kovalenko, Ye.A., Kurchevich, I.V., Vasyliv O.B. (2012). Eksperimentalnyie issledovaniia vliianiia uslovii vymorazhivaniia na kachestvo opresnennoi vody. – Opyt i molodost v reshenii vodnyh problem: sb. st. IV Vost.-Evrop. konf. molodyh spetsialistov i uchenyh vodnogo sektora Mezhdunar. Vodnoi Assots. (IWA), Sankt-Peterburg, 4-6 okt. 2012 g. – SPb.,. – Ch.2. – S. 126-134.

Published

2014-11-08

Issue

Section

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини