ОПРІСНЕННЯ ПРИРОДНОЇ МІНЕРАЛЬНОЇ ВОДИ В ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА СПОРТИВНИХ НАПОЇВ

Auteurs-es

  • О. О. Коваленко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • І. В. Коваленко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • О. Б. Василів Одеська національна академія харчових технологій,

DOI :

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29602

Mots-clés :

напої для спортсменів, природна мінеральна вода, опріснення води виморожуванням, технологічні режими процесу, якість підготовленої води

Résumé

Стаття присвячена питанню підготовки природної мінеральної води способом виморожування для виробництва на її основі напоїв для спортсменів. У роботі наведені результати експериментальних досліджень процесу опріснення виморожуванням природної мінеральної хлоридної натрієвої води. Запропоновано технологічні режими проведення даного процесу.

Bibliographies de l'auteur-e

О. О. Коваленко, Одеська національна академія харчових технологій

доктор технічних наук,

старший науковий співробітник кафедри питної води

І. В. Коваленко, Одеська національна академія харчових технологій

молодший науковий співробітник кафедри питної води

О. Б. Василів, Одеська національна академія харчових технологій

кандидат технічних наук, доцент

кафедра теплоенергетики і трубопровідного

транспорту енергоносіїв

Références

Sorokina, I.M. (2012). Razrabotka tehnologii i otsenka potrebitelskih svoystv spetsializirovannyh produktov dlya pitaniia sportsmenov s ispolzovaniem probiotikov metabolitnogo tipa: avtoref. dis. kand. tehn. nauk : 05.18.15/ I.M. Sorokina. – M.,.– 26 s.

Patent Rossiyskoy Federatsii №2375930. Kompozitsiia negazirovannogo sportivnogo napitka, negazirovannyi sportivnyi napitok i sposob ego polucheniya. Patentoobladatel: STUKLI-VAN KEMP, INK. (US); opubl. 20.12.2009.

Funktsionalnyie napitki i napitki spetsialnogo naznacheniia (2010). In-t nutritsevt. i funkts. pischevyh produktov, Un-t Laval; red., sost. P. Paken; per. s angl. I.S. Gorozhankina. – SPb.: Professiia,– 495 s. – (Nauch. osnovy i tehnologii).

Borisova, O.O. (2007). Pitanie sportsmenov: zarubezhnyi opyt i prakticheskie rekomendatsii /ucheb.-metod. Posobie/– M.: Sovetskii sport,. – 132 s.

Maughan, R.J. The sports drink as a functional food: formulations for successful performance.– Proc. Nutr. Soc. – 1998. – 57.–1. – Р. 15-23.

Shirreffs, S.M., Ragon-vargas, L.F., Chamorro, M. et al (2005). The sweating response of elite professional soccer players to training in the heat – Int. J. Sports Med. –26. – 90-95.

Sawka, M.N., M. Burke, L., Eichner, E.R. et al. Exercise and Fluid Replacement – Med. Sci. Sports Exerc: Offic. J. Am. College Sports Medicine. – 2007. – Vol. 39, № 2. – Р. 377-390.

Bollinger, H. Erfolgreiche 2. Generation – Lebensmitteltechnik. – 1999. –9. – 20-23.

Zocher, H. (1998). Erfolg haben heisst Chancen nutzen –Flüssiges Obst –. 65. – 7. –376.

Rodriguez, NR. DiMarco, NM., Langley, S. (2009). Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance – J. Am. Diet. Assoc. –109.– 3. – Р. 510-527.

Ryabchikov, B.E. (2004).Sovremennyie metody podgotovki vody dlya promyshlennogo i bytovogo ispolzovaniia /monografiia – M.:DeLiprint, - 328 s.

Zapolskyi, A.K. (2005). Vodopostachannya, vodovidvedennia ta yakist vody: Pidruchnik. – K.: Vyscha shkola- 671

Tsarahova, E.N., Kasyanov, G.I. (2007). Trebovaniia k mineralnym vodam kak osnove napitka. –Izvestiia vuzov. Pischevaya tehnologiya, №1,

Kovalenko, O.O. Kurchevych, I.V. (2012). Mineralni vody – perspektivna syrovyna dlia vyrobnytstva napoiiv dlia sportsmeniv – Aqua Ukraine: X Mizhnar. forum: materialy Mizhnar. nauk.-prakt. konf. «Voda i dovkillia», Kyiv, 2012 r. – K.,. – S. 47.

Belenkii, S.M., Lavreshkina, G.P., Dulneva, T.N. (1990). Tehnologii obrabotki i rozliva mineralnyh vol. – 2-e. izd., pererab. i dop. – M.: Agropromizdat,. – 151 s.

Kovalenko, O.O., Vasyliv, O.B., Kurchevych, I.V. (2011). Metod vymorozhuvannia v tehnologiiah vodopidgotovky – Zb. dop. MIzhnar. Kongresu «ETEVK – 2011» (Ekologiia, tehnologiia, ekonomika, vodopostachannia, kanalizatsiya), Yalta, 6-10 cherv. r. – Yalta, 2011. – S. 143-145.

Mirzadzhanzade, A.H, Ametov, I.M., Kovalev, A.G. Fizika neftianogo i gazovogo plasta– M.: Nedra, 1992. – 280

Pat. 82085 Ukraina, MPK SO2 1/22. Sposib pidgotovky mineralnoii vody dlia vyrobnytstva napoiiv / Kovalenko O.O., Kurchevych I.V., VasylIv O.B.; zayavnik ta patentovlasnik Odeska natsIonalna akademIya harchovih tehnologIy – № u 201214013 ; Zaiav. 10.12.12 ; Publik. 25.07.2013, Biul. № 14. –4s.

Pat. 82486 Ukraina, MPK SO2F 1/22, A23L 2/08. Ustanovka dlia oprisnennia vody / Vasyliv O. B., Kovalenko O. O., Titlov O. S., Ishchenko S.V. ; zaiavnyk ta patentovlasnik Odeska natsionalna akademiia harchovyh tehnologii – № u 201214014 ; Zaiav. 10.12.12 ; Publik. 12.08.2013, Biul. № 15. –5 s.

Kovalenko, Ye.A., Kurchevich, I.V., Vasyliv O.B. (2012). Eksperimentalnyie issledovaniia vliianiia uslovii vymorazhivaniia na kachestvo opresnennoi vody. – Opyt i molodost v reshenii vodnyh problem: sb. st. IV Vost.-Evrop. konf. molodyh spetsialistov i uchenyh vodnogo sektora Mezhdunar. Vodnoi Assots. (IWA), Sankt-Peterburg, 4-6 okt. 2012 g. – SPb.,. – Ch.2. – S. 126-134.

Publié-e

2014-11-08

Numéro

Rubrique

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини