ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ НАТУРАЛЬНОЇ КАВИ

Szerzők

  • С. A. Бажай-Жежерун

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.29/2014.33522

Kulcsszavak:

вільні радикали, кава, фенольні сполуки, антиоксидантна активність, ефективність дії біоантиоксидантів, синергізм

Absztrakt

Визначено вміст поліфенолів та антиоксидантні властивості популярних напоїв. Запропоновано форму фітодобавок для оптимізації виробництва нерозчинних кавових напоїв. Досліджено антиоксидантну активність та вміст речовин з Р-вітамінною активністю у збагачених напоях. Встановлено оптимальну кількість внесення кріопорошку плодів шипшини до рецептури кавового напою.

Hivatkozások

Medvedev, J.A. (2007). Pitanie i dolgoletie: ocherki o zdorovom obraze zhyzni. Moscow: Prava cheloveka, 208.

Panin, L.E. (2003). Zdorove sovremennogo cheloveka i problemy kachestva pitania. Pyscha. Ecologia. Kachestvo. The quality, 5, 408-411.

Nisrin, A. M. (2009). Antioksidantnaya activnost lekarstvennyh substancey i biologichesci aktivnyh veshestv. Tra-dicionnaia medicina, 16, 15-18.

deMan J.M. (1999). Principles of Food Chemistry. Maryland: Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, 595.

Tatarchenko, I.I. (2004). Tehnologia subtropicheskih i pischevkusovyh produktov. Moscow: Academia, 384.

Formazuk, V.M. (2003). Encyclopedia pyschevyh lekarstvennyh rasteniy. Kyіv.: Ed. A.S.K, 792.

Bombardelli, E. (1993). The flavonoids: New perspectives in biological activities and therapeutics. Chim.Oggi, 6-7, 25-28.

Baraboi, V.A. (2006). Bioantioxidanty. Kyіv.: Kniga Plus, 462.

Pavljuk, R.Y. (2002). Novye technologii biologichesci activnych dobavoc i ih ispolzovanie v productah imuno-modulirujshego i radiozashitnogo deystvia. Kharkiv.: Kyiv, 205.

Domarecki, V.A. (2006). Technologia extractov, concentratov i napitkov iz rastitelnogo syria. Kyiv.: NOVA KNYHA, 368.

Daglia, M. (2000). Аntioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48, 1449-1454.

Del Castillo, M.D. (2002). Effect of roasting on the antioxidant activity of coffee brews. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 3698-3703.

Solodovnіchenko, N.M. (2003). Lіkarska roslynna sirovina ta fіtopreparati: Kharkiv.: NFaU; MTK-kniga, 408.

Grigorov, U.G. (2006). Cofeinaia oda. Universitety, 12, 25 -29.

Сarla, M. Olivera. (2008). New Qualitative Approach in the Characterization of Antioxidants in White Wines by Antioxidant Free Radical Scavenging and NMR. J. Agric. Food Chem, 56 (21), 10326–10331.

Svilaas, A., Sakhi, A. K., Andersen, L. F. (2004). Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. Journal of Nutrition, 134, 562-567.

Lee, KW. (2003). Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine. J. Agric. Food Chem, 51 (25), 7292-7295.

Gordon, M.S. (2005). Advances in electronic structure theory: GAMESS a decade later. Theory and Applications of Computational Chemistry: the first forty years, 41, 1167–1189.

Lomovskiy, O.I. (2002). Pricladnaia mechanohimia: primenenie v pishevoy promyshlennosti i selscom hoziaystve. Obrabotca dispersnyh materialov i sred, 12, 133-149.

Krasina, I.B. (2004). Technologii i producty zdorovogo pitania. Uspehi sovremennogo estestvoznania, 9, 92-93.

##submission.downloads##

Megjelent

2014-12-11

Folyóirat szám

Rovat

Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування