Оптимізація параметрів процесу інкапсулювання пробіотичних культур

Автор(и)

  • T. Н. Воловик
  • Л. В. Капрельянц

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29600

Ключові слова:

інкапсулювання, пробіотичні культури, біополімер, низькометоксильований пектин, кальцію хлорид

Анотація

В статті наведено результати оптимізації параметрів процесу інкапсулювання пробіотиків у гелеподібний біополімер. Представлено результати досліджень використання низькометоксильованого пектину в якості захисної матриці для мікроорганізмів. Розглянуто основні параметри, що впливають на формування захисної гелевой оболонки сферичної форми а заданого розміру. Встановлено раціональний діаметр гелевих гранул, що містять пробіотичні культури.

Посилання

Shenderov, B.A. Мanvelova, M.A. (1997). Funkcionalnoe pitanie i probiotiki: mikrobiologicheskie aspekty - M.: Agar, 24.

Chien-Chang, C., Walker, A. (2005) Probiotics and prebiotics: role in clinical disease states. In фdvances in Pedaitrics, 52, 77 – 113.

Hanson, L., Yolken, R. (1999). Probiotics, other nutritional factors, and intestinal microflora. Nestle Nutrition Workshop Series, 42.

Picard, C., Robinson, T., Neant, F. (2005). Review article: bifidobacteria as probiotic agents - physiological effects and clinical benefits.– Aliment Pharmacol Ther, 22, 495–512.

Mack, D., Michail, S. (1999). Probiotics inhibit enteropathogenic E. coli adherence in vitro by including intestinal mucin gene expression.– Am. J Physiol., 276, 941 – 950.

Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. (2001). Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. 1 – 4 Oct.

Bondarenko, V.M., Chuprinina, R.P., Aldisheva, G.I.,.Matsulevich, T.V (2003). Probiotiki i mexanizmy ix lechebnogo dejstviya.– Eksperim. i kiln. Gastroenterol. –.№3 – С. 83.

Petrovic, Т., Nedovic, V., Bugarski, B. (2007). Protection of probiotic microorganisms by microencapsulation. Cl&CEQ, 13, 169 – 174.

Volovik, T.N., L.V. Kaprelyans (2012). Razrabotka texnologii inkapsulirovaniya probioticheskix microorganizmov: dis. kand. texn. nauk–Odesskaya nacional'naya akademiya pishhevy'x texnologij – Odessa, 153.

Ostapchuk, N.V., Kamenskyi, V.D., Stankievich, G.N. (1992). Matematicheskoe modelirovanie proccesov pishhevy’x proizvodstv: Sb. zadach: Ucheb. Posobie. – K.: Vishha shk.,. – 175 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-08

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР