ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ОБРОБКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА ВИСОКИМ ЦИКЛІЧНИМ ТИСКОМ НА ЙОГО МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ

Автор(и)

  • В. О. Сукманов ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна
  • В. Б. Гаркуша ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна
  • О. С. Бесараб НУХТ, м. Київ, Україна
  • С. В. Громов ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Україна

Анотація

У статті наведено результати досліджень впливу параметрів процесу обробки вершкового масла високим циклічним тиском на його мікробіологічні показники. Отримано залежності, що дозволяють обґрунтовано обирати параметри процесу, виходячи з початкового мікробіологічного забруднення продукту, і показано позитивний вплив обробки високим циклічним тиском на мікробіологічні показники масла в процесі його тривалого зберігання.

Біографії авторів

В. О. Сукманов, ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

д-р техн. наук, професор

В. Б. Гаркуша, ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

канд. техн. наук, доцент

О. С. Бесараб, НУХТ, м. Київ

професор

Посилання

Белоусов А.П. Физико-химические процессы в производстве масла сбиванием сливок / А.П. Белоусов. – М.: Легкая и пищ. пром-сть, 1984. – 264 с.

Грищенко А.Д. Сливочное масло / А.Д. Грищенко. – М.: Легкая и пищ. промсть, 1983. – 294 с.

Хомутов Б.И. Хранение пищевых жиров / Б.И. Хомутов, Л.Н. Ловачев. – М.: Экономика, 1972. – 160 с.

Чумак А.П. Научно-практические основы технологии жиров и жирозаменителей / А.П. Чумак, П.Ф. Гладкий. – Х.: НТУ ХПИ, 2006. – 175 с.

Хорвуд Д.Ф. Лабораторные исследования порока «олеистый привкус» сладкосливочного масла / Д.Ф. Хорвуд, Л.К. Смит // XVIII Междунар. конгресс

по молочному делу. – М., 1972. – С. 152-153.

Aleman G.D. Comparison of static and step-pulsed ultra-high pressure on the microbial stability of fresh cut pineapple / G.D. Aleman [еtс.] // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 1968. – № 76. – Р. 383-388.

Donsi. G. Pulsed high pressure treatment for the inactivation of Saccharomyces cerevisiae: The effect of process parameters / G. Donsi, G. Ferrari, Р. Maresca //

Іournal of Food Engineering. – 2007. – № 78. – Р. 984-990.

Chapleaue N. Influence of kinetic parameters of high pressure processing on bacterial inactivation in a buffer system International / N. Chapleau [еtс.] //Journal of

Food Microbiology. – 2006. – № 106. – Р. 324-330.

Basak S. Pulsed high pressure inactivation of pectin methyl esterase in single strength and concentrated orange juices / S. Basak, H.S. Ramaswamy // Сanadian biosystems engineering. – 2001. – Vol. 43. – Р. 325-329.

Rivalain N. Development of high hydrostatic pressure in biosciences: Pressure effect on biological structures and potential applications in Biotechnologies / N. Rivalain,

J. Roquain, G. Demazeau // Biotechnology Advances. – 2010. – № 28. – Р. 659-672.

Hayakawa I. Application of high pressure for spore inactivation and protein denaturation / І. Hayakawa, Т. Kanno, М. Tomito // J. Food Sci. – 1994. – № 59(1). – Р. 159-163.

Hayakawa I. Oscillatory compared with contiuous high pressure sterilization on Bacillus stearothermophilus spores / І. Hayakawa, N. Kanno, К. Voshiyama // J. Food Sci. – 1994. – № 59 (1). – Р. 164-167.

Ebel N. Dynamic High Pressure Treatment - Improving the Inactivation of Microorganisms and Pathogens / N. Ebel // Towards a Sustainable Food Chain Food Process, Bioprocessing and Food Quality Management: CIGR Section VI International Symposium on. – 2011. – April 18-20, Nantes.

Ternström A. Classification of the spoilage flora of raw and pasteurized bovine milk, with special reference to Pseudomonas and Bacillu / А. Ternström // Journal

of Applied Bacteriology. – 1993. – № 75. – Р. 25-34.

Timson W.J. Resistence of microorganism to hydrostatic pressure / W.J. Timson, A.J. Short // Biotechnol. Bioeng. – 1965. – Vol. 7, № 1. – P. 139-145.

Larkin K.J. Some of effects of high pressure on bacteria / K.J. Larkin, N.R. Reddy // Journal of Cell Comp. Physio. – 1999. – № 15. – P. 75-83.

Tanaka T. Kinetikcs of Microbial Inaktivation for Alternative Food Processing Texnologies High Pressure Procesing / Т. Tanaka, К. Hatanaka // U.S. Food and

Administration center for Food Safety and Applied Nutrition. – 2000. – 28 p.

Buts P. High pressure inactivation of Byssochlamys nivea ascospores and other hear-resistant molds / Р. Buts, S. Funtenberger, Т. Haberditzl // Ubensm. Wiss. Technol. – 1996. – № 29 – P. 404-440.

Down R.B. Same interesting biochemical and physical effect at high pressure / R.B. Down, J.E. Mathews // Phys. Rev. – 1979. – Vol. 56, № 215. – P. 84-92.

Merkulow N. The influence of high hydrostatic pressure on the adduct formation of patulin with cysteine / N. Merkulow, Н. Ludwig // Progress in Biotechnology. – 2002. – Vol. 19, № 1. – P. 664-680.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-02-10

Номер

Розділ

РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРЕСИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ І ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ