РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗАПИСУ ТАНЦЮ

Автор(и)

  • Svetlana Shalapa доцент кафедри хореографії, здобувач Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, майстер спорту, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32461/150157

Ключові слова:

ретроспективний аналіз, системи запису танцю, хореографічна термінологія, мистецтво танцю, взаємодія

Анотація

Метою дослідження є ретроспективний аналіз становлення системи запису танцю. Методологія дослідження полягає у застосуванні ретроспективного, теоретико- дослідницького та системно-структурного методів. Зазначений методологічний підхід до­зволяє розкрити та піддати аналізу становлення системи запису танцю за музичними (но­ти), іконографічними, літературними джерелами. Наукова новизна. На основі ретроспективного аналізу визначено, що взаємовплив міжвидових стилістичних особливос­тей хореографії обумовило на початку ХХ сторіччя виникнення системи танцювального жесту, яка є універсальною для аналізу й опису всіх пластико-динамічних характеристик неза­лежно від національних, стильових та жанрових категорій руху. Висновки. Визначено, що ста­новлення системи запису танцю відбувалось в контексті історичного розвитку видів хореографічного мистецтва: класичного, бального, народного та сучасного (модерн) танців. Становлення хореографічного мистецтва невід ’ємно пов ’язане з намаганням людства зафік­сувати танцювальний рух, підтвердженням чого, є музичні, іконографічні, літературні джере­ла. Перше наукове дослідження з описом танців здійснено у 1300 році. Навчальний посібник з викладання танців та танцювальних рухів датовано 1589 роком. Запис балетних термінів та канонів впроваджено французькою Академією танців у 1661 році. У XVII сторіччі, на початку розроблено графічну систему запису рухів, а у середині виникають реформаторські концепції необхідності взаємозв'язку і взаємодії складових балетного спектаклю. 1852 рік привносить «піктограмний» спосіб запису танцю, а 1887 - систему освіти для танцюристів та систему запису танцю, що згодом використовується переважно в бальній хореографії. Нотнолінійну систему запису, подібно до музичних знаків в яких зашифровані танцювальні рухи розроблено у1892 році. Початок XX сторіччя відкрило нову мову в мистецтво танцю з характерним стилістичним лексичним модулем, що збагатило тематику сценічної дії балету, вплинуло на хореографічну лексику класичного, бального і народного танців. Взаємовплив міжвидових стилістичних особливостей хореографії забезпечило у 1928 році виникнення загальної сис­теми запису рухів під назвою «лабанотація». Універсальної системи танцювального жесту для аналізу й опису всіх пластико-динамічних характеристик незалежно від того, яким націона­льним, стильовим та жанровим категоріям цей рух притаманний.

Посилання

Арбо Т. Оркезография. Трактат об искусстве танца Франции XVI век: учебное пособие / Перевод Н. В. Юдалевич - СПб.: Издательство «Лань»; Издательство «ПЛАНЕТА МУЗЫКИ», 2013. - 256с.

Бахрушин Ю.Ф. История русского балета / Ю. Бахрушин. -М. :Просвящение, 1973. - 255с.

Карп П.М.Младшая муза / Оформл. В.Лыкова. - М.: Дет.лит., 1986. - 190 с., фото- ил.- (В мире прекрасного).

Никитин В. Ю. Модерн-джаз танец: История. Методика. Практика / В. Никитин. - М.: Изд-во ТИТИС", 2000- 440с., ил.

Худеков С.Н. Иллюстрированная история танца / С. Худеков. - М.: «ООО» Издате­льство «Эксмо», 2009. - 288с. ил.

Шалапа С. В. Теорія і методика викладання спортивного танцю: підручник / С. Шалапа. - К.: НАКККіМ, 2015. - 396 с.

Arbeau, T. (2013). Orchesographie. Treatise on the art of dance in France XVI century. SPb.: Izdatelstvo «Lan»; Izdatelstvo «PLANYETA MUZYKI» [in Russian].

Bakhrushin, Yu. F. (1973). History of Russian Ballet. Moscow: Prosvyashchenie, [in Russian].

Karp, P.M. (1986). The Youngest Muse. Moscow: Det.lit. [in Russian].

Nikitin ,V. Yu. (2000). Modern jazz dance: History. Methodology. Practice. Moscow: «GITIS» [in Russian].

Khudekov, S.N. (2009). Illustrated history of dance. Moscow: «OOO» «Eksmo» [in Russian].

Shalapa, S. V. (2015). Theory and methods of teaching dance sport. Kyiv: NAKKKiM [in Ukrainian].

##submission.downloads##