ЗАМОРОЖЕНІ НАПІВФАБРИКАТИ З БОБОВИХ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

  • В. В. Атанасова Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, 65039, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15673/0453-8307.2/2015.39351

Ключові слова:

заморожування, сочевиця, пророщування, вологовіддача, білок, крохмаль, органолептичні показники.

Анотація

У статті показано доцільність використання сочевиці яка є цінною сировиною зі значним вмістом білків та вуглеводів. Науково обґрунтовано процес пророщування сочевиці, за рахунок чого значно поліпшено її засвоєння в організмі людини. Доведено, що при пророщуванні внаслідок дії амілаз зменшується вміст крохмалю, який розщеплюється з утворенням значної кількості декстринів. Доведено, що пророщування сочевиці значно поліпшує перетравлення білків, що входять до  її  складу, підвищує масову частку вітамінів, знижує тривалість термічної обробки продукту. Показано, що пророщену сочевицю можна використовувати одразу після пророщування або зберігати її  у охолодженому чи замороженому стані, що дозволяє виготовляти страву за замовленням з напівфабрикатів протягом 12…15 хвилин та значно інтенсифікує технологію.

Посилання

Kaprelyants L.V., Іorgachova C.G. 2003. Func­tional foods [Funkcionalʹni produkty]. Odessa - 312 p. (in Ukranian)

Nechaev A.P. 2003 Food chemistry. [Pyschevaya khymiya]. S. - Petersburg, GIORD - 640 p.(in Russian)

Telezhenko L.M., Atanasova V.V. 2011. Re­search quality sprouted grains lentils in cold storage.[Doslidzhennya yakosti proroshhenogo zerna sochevyci pry holodylnomu zberiganni]. Scientific proceedings of ONAFT, vol.1, iss.39, 270 - 273. (in Ukranian)

Almasi E., Еrdely L., Sharay T. (1987). Quick freezing of food products.[Byistroe zamorazhivanie pischevyih produktov]. Light and food industries. – 408 p. (in Russian)

Postolski Ya., Gruda H. 1978. Freezing food [Zamorazhivanie pischevyih produktov] – 608 p. (in Russian)

Hygienic requirements for safety and nutrition value of food products. Sanitary-epidemiological rules and regulations [Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pischevoy tsennosti pischevyih produktov. Sanitarno-epidemiologicheskie pravila i normativyi]. SanPin 2.3.2.1078-01. – Moskva: FGUP «InterSEN», 2002. – 168 р.. (in Russian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-18

Номер

Розділ

Холодильні та супутні технології