Розробка каротиноїдних бісквітів «SanCakes» з використанням натуральних рослинних нанодобавок для здорового харчування
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169056Mots-clés :
оздоровчі продукти, каротиноїдні бісквіти, натуральні рослинні нанодобавки, -каротин, каротинвмісні плоди та овочіRésumé
Запропоновано, науково обґрунтовано та розроблено технологію каротиноїдних бісквітів “SunCakes” для здорового харчування з використанням натуральних рослинних нанодобавок із каротинвмісних плодів та овочів (абрикос, обліпихи, гарбуза, моркви). Каротиноїдні бісквіти призначені для впровадження на харчових підприємствах, закладах ресторанного господарства і торгівлі. Показано, що нові бісквіти відрізняються високим вмістом натурального b-каротину (3,5…5,0 мг в 100 г). Вживання 100 г каротиноїдних бісквітів здатне задовільнити добову потребу організму людини в b-каротині
Références
Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya. V. V., Pavlyuk, V. A. et. al.; Pavlyuk, R. Yu. (Ed.) (2017). Encyclopedia of food: Vol. 5 Biologically active additives. Kharkiv: World of Books, 406.
FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf
FAO/WHO/UNU. Global Strategy for Nutrition, Physical Activity and Health – 2004. Resolution WHA.55.23 adopted by the World Health Assembly. Geneva: World Health Organization, 2004. Available at: https://www.who.int/publications/list/9241592222/ru/
Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O., Pavliuk, V. A., Tauber, R. D. et. al. (2017). New direction of deep processing of food raw materials. Kharkiv, Fact, 380.
Poharskaya, V. V., Pavlyuk, R. Yu. et. al. (2013). Activation of hydrophilic properties of carotenoids of vegetative raw materials. Kharkiv: Finart, 345.
Zosya, A., Kanars, K., Khurin, F. K., Ivleva, A. R. (2016). Frends in the development of confectionery technology froceldings. YSUET, 3.
Clarke, C. (2015). The Science of the Ice Cream. Royal Society of Chemistry, 183.
Lomtsov, A. С. (2011). Use of beekeeping products for increasing the nutritional value of cakes and cakes. Technics and food technology, 3, 4–11.
Tipsina, N. N. (2013). Use of sea buckthorn straw in confectionery production. Vesnik Kras SAU, 5, 223–228.
Shcherbakova, Е. I. (2014). Obosnovanie ispolzovaniia netraditsionnogo syria v proizvodstve muchnykh konditerskikh. Vestnik IUUrGU. Seriia: Pishchevye i biotekhnologii», 3, 94–99.
Tabatorovich, A. N., Reznichenko, I. Iu. (2015). Osobennosti khimicheskogo sostava iablochnogo piure kak osnova identifikatsii. Tekhnika i tekhnologiia pishchevykh proizvodstv, 3, 153–160.
Fefelova, I. A. (2011). Otsenka pishchevoi i vitaminnoi tsennosti iagod v khlebobulochnykh izdeliiakh. Vestnik KrasGAU, 8, 237–240.
Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N. (2016). Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 36–42. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Viktoriya Pogarskaya, Raisa Pavlyuk, Ludmila Radchenko, Leonida Bilenko, Tetiana Stukonozhenko, Nadiya Maximova, Svitlana Loseva 2019
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.