Розробка каротиноїдних бісквітів «SanCakes» з використанням натуральних рослинних нанодобавок для здорового харчування

Autor

  • Viktoriya Pogarskaya Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Ludmila Radchenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2514-7549
  • Leonida Bilenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4048-0654
  • Tetiana Stukonozhenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1880-1714
  • Nadiya Maximova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7502-3926
  • Svitlana Loseva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1112-6616

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2019.169056

Słowa kluczowe:

оздоровчі продукти, каротиноїдні бісквіти, натуральні рослинні нанодобавки, -каротин, каротинвмісні плоди та овочі

Abstrakt

Запропоновано, науково обґрунтовано та розроблено технологію каротиноїдних бісквітів “SunCakes” для здорового харчування з використанням натуральних рослинних нанодобавок із каротинвмісних плодів та овочів (абрикос, обліпихи, гарбуза, моркви). Каротиноїдні бісквіти призначені для впровадження на харчових підприємствах, закладах ресторанного господарства і торгівлі. Показано, що нові бісквіти відрізняються високим вмістом натурального b-каротину (3,5…5,0 мг в 100 г). Вживання 100 г каротиноїдних бісквітів здатне задовільнити добову потребу організму людини в b-каротині

Biogramy autorów

Viktoriya Pogarskaya, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Ludmila Radchenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат історичних наук, професор, директор

Leonida Bilenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Заступник директора з навчальної роботи

Tetiana Stukonozhenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Nadiya Maximova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Svitlana Loseva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Bibliografia

Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya. V. V., Pavlyuk, V. A. et. al.; Pavlyuk, R. Yu. (Ed.) (2017). Encyclopedia of food: Vol. 5 Biologically active additives. Kharkiv: World of Books, 406.

FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf

FAO/WHO/UNU. Global Strategy for Nutrition, Physical Activity and Health – 2004. Resolution WHA.55.23 adopted by the World Health Assembly. Geneva: World Health Organization, 2004. Available at: https://www.who.int/publications/list/9241592222/ru/

Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O., Pavliuk, V. A., Tauber, R. D. et. al. (2017). New direction of deep processing of food raw materials. Kharkiv, Fact, 380.

Poharskaya, V. V., Pavlyuk, R. Yu. et. al. (2013). Activation of hydrophilic properties of carotenoids of vegetative raw materials. Kharkiv: Finart, 345.

Zosya, A., Kanars, K., Khurin, F. K., Ivleva, A. R. (2016). Frends in the development of confectionery technology froceldings. YSUET, 3.

Clarke, C. (2015). The Science of the Ice Cream. Royal Society of Chemistry, 183.

Lomtsov, A. С. (2011). Use of beekeeping products for increasing the nutritional value of cakes and cakes. Technics and food technology, 3, 4–11.

Tipsina, N. N. (2013). Use of sea buckthorn straw in confectionery production. Vesnik Kras SAU, 5, 223–228.

Shcherbakova, Е. I. (2014). Obosnovanie ispolzovaniia netraditsionnogo syria v proizvodstve muchnykh konditerskikh. Vestnik IUUrGU. Seriia: Pishchevye i biotekhnologii», 3, 94–99.

Tabatorovich, A. N., Reznichenko, I. Iu. (2015). Osobennosti khimicheskogo sostava iablochnogo piure kak osnova identifikatsii. Tekhnika i tekhnologiia pishchevykh proizvodstv, 3, 153–160.

Fefelova, I. A. (2011). Otsenka pishchevoi i vitaminnoi tsennosti iagod v khlebobulochnykh izdeliiakh. Vestnik KrasGAU, 8, 237–240.

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N. (2016). Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 36–42. doi: http://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76232

##submission.downloads##

Opublikowane

2019-05-30

Numer

Dział

Technical Sciences