Прослеживаемость как необходимое условие успешной политики в области продуктов питания
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.60287Ключові слова:
прослеживаемость, система прослеживаемости, стандарты качества, программные средства, цепь поставкиАнотація
В статье рассматривается понятие прослеживаемости в процессе изготовления и поставки пищевых продуктов, отдельно рассмотрена прослеживаемость в цепи поставки вина.
На данный момент существует множество вариантов систем прослеживаемости, технологий и стандартов. Различают внутреннюю прослеживаемость и прослеживаемость в цепях поставок. Однако и для украинских предприятий системы прослеживаемости не являются новинкой
Посилання
Regulation of EU. European Parliament and of the Council. Available at: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32002R0178
Kulakova, T. N. (2014). Traceability in the food supply chain as a tool to support the company's marketing strategy in the market. Vestnik of the Samara State Technical University, series "Economics", 4 (14), 82–89.
Vasil'yev, D. (2014). Traceability: What? Where? When? And other important questions of production. Vector of high-tech, 4 (9), 50–56.
Cimino, M. C. A., Marcelloni, F. (2012). Enabling Traceability in the Wine Supply Chain. Vol. 7200. Methodologies and Technologies for Networked Enterprises. Springer Berlin Heidelberg, 397–412. doi: 10.1007/978-3-642-31739-2_20
Bevilacqua, M., Ciarapica, F. E., Giacchetta, G. (2009). Business process reengineering of a supply chain and a traceability system: A case study. Journal of Food Engineering, 93 (1), 13–22. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2008.12.020
Gandino, F., Montrucchio, B., Rebaudengo, M., Sanchez, E. R. (2009). On Improving Automation by Integrating RFID in the Traceability Management of the Agri-Food Sector. IEEE Transactions on Industrial Electronics, 56 (7), 2357–2365. doi: 10.1109/tie.2009.2019569
Bechini, A., Cimino, M. G. C. A., Marcelloni, F., Tomasi, A. (2008). Patterns and technologies for enabling supply chain traceability through collaborative e-business. Information and Software Technology, 50 (4), 342–359. doi: 10.1016/j.infsof.2007.02.017
Bertolini, M., Bevilacqua, M., Massini, R. (2006). FMECA approach to product traceability in the food industry. Food Control, 17 (2), 137–145. doi: 10.1016/j.foodcont.2004.09.013
Rachkovskaya, I. A. (2012). The impact of traceability on the effectiveness of marketing strategies. Vol. 1. Moscow: MSU named after M. V. Lomonosov, 434–441.
Traceability and identification in modern production: Step-by-step. Identification methods of products. System Group Rus, CJSC "Unit Mark Pro". Available at: http://sys-group.ru/solutions/proizvodstvo/proslezhivaemost-i-identifikacija-v-sovremennom-proizvodstve/
Roussos, G. (2006). Enabling RFID in Retail. Computer, 39 (3), 25–30. doi: 10.1109/mc.2006.88
EPC™ Radio-Frequency Identity Protocols. EPC Global. Available at: http://www.epcglobalinc.org
International Telecommunication Union, The Internet of Things (2005). – ITU Internet Reports, Geneva, Switzerland, 212. Available at: https://www.itu.int/net/wsis/tunis/newsroom/stats/The-Internet-of-Things-2005.pdf
Business Processes & Applications, Software & Network, and Hardware. Auto-ID Labs. Available at: http://www.autoidlabs.org
GS1 Traceability. The Global Language of Business. Available at: http://www.gs1.org/traceability
Wine Supply Chain Traceability. GS1 Working Group, GS1 Application Guideline, Brussels, Belgium, 28. Available at: http://www.gs1.org/docs/traceability/GS1_wine_traceability.pdf
Onul, K. (2015). Live till September. What will change with the new law on food safety? European truth. Available at: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/02/3/7030396/
The law of Ukraine "On basic principles and requirements for safety and quality of food" (1998). Supreme Council of Ukraine (VVR), 19, 98. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80/page
Traceability. GS1. The Global Language of Business. Available at: http://www.gs1ua.org/uk/practice/traceability.csp
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Элдар Жораевич Иукуридзе, Оксана Борисовна Ткаченко, Ольга Александровна Титлова, Татьяна Сергеевна Лозовская
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.