Показники технічної підготовленості футболістів на етапі початкової підготовки

Автор(и)

  • Олександр Радченко Волинський національний університет імені Лесі Українки, Україна
  • Анатолій Чиж Луцький педагогічний коледж, Україна https://orcid.org/0000-0001-5678-5490
  • Володимир Констанкевич Луцький педагогічний коледж, Україна https://orcid.org/0000-0003-4418-8423

DOI:

https://doi.org/10.15391/si.2022-1.05

Ключові слова:

футболісти, підготовленість, тестування, тренування, хлопці

Анотація

Мета: дослідити динаміку та ефективність технічної підготовленості юних футболістів. Матеріал і методи. Дослідження проводились серед 60 юнихфутболістів в три етапи, в  період з вересня 2020 року по травень 2021 року, у смт. Шацьк, Волинської області. Під час дослідження досліджували чотири вікових групи футболістів, хлопчики віком 7-10 років. Від усіх учасників було отримано інформовану згоду на участь у дослідженні. Для вирішення поставлених завдань в наших дослідженнях застосовувались наступні методи: вивчення та аналіз літературних джерел; педагогічне тестування;
математична обробка результатів. Результати. З метою визначення рівня технічної
підготовленості юних футболістів було проведено педагогічне тестування, результати
якого дозволять визначити її рівень. З віком показники досліджуваних контрольних вправ зростають, однак відбувається цей процес по-різному у кожному віці. Так, показник удару м’яча на точність зростає у період з 7 до 10 років на 0,5 рази. При цьому максимальне покращення показника відбувається у період з 8 до 9 років, показник збільшується на 0,3 рази, у періоди з 7 до 8 та з 9 до 10 років рост становить 0,1 рази. Показники ведення м’яча та ударом по воротах рівномірно зростають на 0,4 с у кожному віці. Сумарний рост показника становить 1,2 с. Показники жонглювання м’ячем теж зростають, але відбувається цей процес нерівномірно. Так, максимальне покращення показника відзначено у період з 8 до 9 років – в 2 рази. У періоди з 7 до 8 та з 9 до 10 років рост рівний одиниці. Сумарне покращення показника – чотири одиниці. Аналіз результатів згідно вимог програми для ДЮСШ, засвідчує, що показники удару на точність та ведення м’яча знаходяться на низькому рівні. Показники жонглювання м’ячем знаходяться на достатньому рівні. З метою вивчення ефективності технічної підготовки юних футболістів у річному циклі тренувань ми провели аналогічне тестування на другому етапі (грудень місяць) та на 3 етапі (квітень місяць). Висновки. Аналіз результатів тестувань засвідчує, що показники досліджуваних якостей, які характеризують рівень технічної підготовленості футболістів зростають протягом року, але відбувається цей процес по-різному. Показник удару м’яча на точність в період з 7 до 10 років зростає лише на 0,5 рази. Показник ведення м’яча з обводом стояків
та ударом по воротах зростає лише на 1,2 с. Показник жонглювання зростає у віковому
аспекті на чотири одиниці. У річному циклі тренувань досліджувані показники також
зазнають прогресивних змін – зростають протягом року, однак відбувається цей процес
досить нерівномірно. Темпи приросту удару м’яча на точність носять нерівномірний та
хвилеподібний характер, якісний показник знаходиться в межах – 4,9 %-10,5 %. Темпи
приросту ведення м’яча знаходяться в межах 2,2 %-5,5 % і також носять нерівномірний та хвилеподібний характер. Досить високі темпи приросту жонглювання м’ячем – 62,5%-
44,4 %, характер зміни нерівномірний і хвилеподібний.

Біографії авторів

Олександр Радченко , Волинський національний університет імені Лесі Українки

к.фіз.вих., доцент

Анатолій Чиж , Луцький педагогічний коледж

викладач кафедри фізичної культури

Володимир Констанкевич , Луцький педагогічний коледж

старший викладач кафедри фізичної культури

Посилання

Авраменко, В.Г., Бобарико, О.Е., Гончаренко, В.І., Джус, О.М., Дуніхін, П.М., & Фалес, Й.Г. (2003). Футбол. Навчальна програма для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності. Київ: Республіканський науково-методичний кабінет Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту.

Андреев, С.Н. & Алиев, Э.Г. (2006). Мини-футбол в школе. М. : Сов. спорт. Бойченко, Б.Ф. (1986). Возрастная динамика физических качеств и технико-тактического мастерства в связи с совершенствованием в системе отбора юных футболистов: [автореферат]. Киев. 22 с.

Варюшин, В.В. (2007). Тренировка юных футболистов. М. : ФиС.

Вацеба, О.М. & Шиян, Б.М. (2008). Теорія і методика наукових педагогічних досліджень у фізичному вихованні та спорті. Т. : Навч. книга-Богдан.

Верёвкин, М.П. (2006). Мини-футбол на уроке физической культуры. М.: ТВТ Дивизион.

Віхров, К.Л. (2004). Футбол у школі. К.: Комбі ЛТД.

Годик, М.А. (2009). Контроль тренировочных и соревновательных нагрузок. М.: ФиС.

Годик, М.А. (1998). Спортивная метрология. М.: ФиС.

Голомазов, С.В. & Чирва, Б.Г. (2008). Теория и методика футбола. М.: ТВТ Дивизион, Т. 1.

Дж. Х.Уилмор, & Д.Л. Костилл (2005). Физиология спорта. К.: Олимпийская литература

Дулібський, А.В. (2001). Техніко-тактична підготовка юних футболістів. Київ, Науковометодичний (технічний) комітет Федерації футболу України.

Зациорский, В.М. (2009). Физические качества спортсмена: основы теории и методики воспитания. М.: Советский спорт. 200 с.

Зеленцов, A.M. & Лобановский, В.В. (1985). Моделирование тренировки в футболе. К. : Здоров'я.

Костюкевич, В.М. (2007). Теорія та методика тренування спортсменів високої кваліфікації. Вінниця: «Планер».

Костюкевич, В.М. (2006). Структура і зміст тренувального процесу в реабілітаційнопідготовчому періоді річного циклу підготовки футболістів високої кваліфікації.

Спортивний вісник Придніпров'я, (1), 9-12.

Костюкевич, В., Щепоткіна, Н. & Стасюк, В. (2019). Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі. Фізична культура, спорт та здоров’я нації. Зб. наук. пр. Вип. 8 (27). Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І.

Франка. 145-156.

Лисенчук, Г. А. (2003). Управление подготовкой футболистов. К.: Олімп. літ-ра.

Лисенчук, Г. А. (2003). О проблеме индивидуализации тренировочного процесса юных футболистов. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту,(5), 102-109.

Лісенчук, Г. & Тищенко, В. (2019). Комплексна оцінка спеціальної фізичної і технікотактичної підготовленості як запорука формування основного складу у футболі.

Фізична культура, спорт та здоров’я нації. Зб. наук. пр. 8 (27). Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка. 175-183.

Максименко, І.Г. (2007). Порівняльний аналіз параметрів технічної майстерності футболістів та футболісток різної кваліфікації. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, (1).78-80.

Начинская, С.В. (1997). Основы спортивной статистики. К.: Вища школа.

Перепелица, П.Е. & Демкович, С.Э. (2006). Анализ тактико-технических действий футболистов. Вісник ЧДПУ імені Т.Г. Шевченка. Вип. 35. Серія: Педагогічні науки. Чернігів: ЧДПУ. (35). 285-290.

Платонов, В.Н. (2004). Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. К. : Олімпійська література.

Столітенко, Є.В. (2011). Фізичне виховання учнів 1-11 класів у процесі занять футболом. К.: ТОВ «Вб Аванпост-Прим».

Шамардін, В.М. (2007). Характеристика рухової та ігрової діяльності футболістів. Спортивний вісник Придніпров`я, (1), 87-89.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-27

Як цитувати

Радченко , О., Чиж , А., & Констанкевич , В. (2023). Показники технічної підготовленості футболістів на етапі початкової підготовки. Спортивні ігри, (1(23), 43–55. https://doi.org/10.15391/si.2022-1.05

Номер

Розділ

Статті