Розвиток витривалості у старших дошкільників засобом спортивних ігор

Автор(и)

  • Світлана Тітаренко Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Україна https://orcid.org/0000-0001-5544-3376
  • Юлія Бабачук Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Україна https://orcid.org/0000-0002-8851-924X

DOI:

https://doi.org/10.15391/si.2021-2.10

Ключові слова:

витривалість, спортивні ігри, старші дошкільники, рівень розвитку витривалості, система роботи

Анотація

В статті здійснено аналіз досліджень з проблеми розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку засобом спортивних ігор. Зауважується, що однією з особливостей розвитку фізичних якостей, в тому числі витривалості, у дітей дошкільного віку є гетерохронність (різночасовість) їх становлення в різні вікові періоди. Обґрунтовано
вплив спортивних ігор на розвиток витривалості у дітей старшого дошкільного віку.
Визначено загальний рівень розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку.
Запропоновано систему роботи з розвитку витривалості у старших дошкільників засобом спортивних ігор. В процесі проведення спортивних ігор застосовували спеціальні дихальні вправи, прагнули проводити заняття в атмосфері багатою киснем (на відкритому майданчику, в парку, в залі з потужною вентиляцією). Розвиток витривалості на відміну від інших рухових якостей вимагав особливого підходу у зв’язку з певною небезпекою, викликаною негативним впливом великих навантажень на організм дошкільників. У дитячому віці значна частина енергетичних ресурсів витрачається на розвиток дитини і дуже великі фізичні навантаження можуть негативно позначитися на її організмі. Тому в процесі проведення експериментального дослідження чітко дозувалося фізичне навантаження. Перевірено ефективність запропонованої системи роботи з розвитку витривалості у старших дошкільників засобом спортивних ігор. Встановлено, що спортивні ігри є важливим засобом розвитку витривалості у дітей старшого дошкільного віку, суттєво впливають на удосконалення вегетативних функцій та систем організму дитини, підвищують його витривалість до різних м’язових зусиль. Цим створюється певний резерв для підвищення загальної працездатності дітей дошкільного віку.

Біографії авторів

Світлана Тітаренко , Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри
дошкільної педагогіки і психології

Юлія Бабачук, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

асистент кафедри теорії і методики фізичного
виховання

Посилання

Бабачук, Ю.М. (2016). Стан процесу організації навчання старших дошкільників ігор з елементами спорту. Вісник Камянець-Подільського національного університет імені Івана Огієнка. Педагогічні науки, 9, 38-46.

Богініч, О.Л., & Бабачук, Ю.М. (2014). Рухливі ігри та ігрові вправи з елементами спортивних ігор для дітей старшого дошкільного віку: методичний посібник.

Тернопіль: Мандрівець.

Бурова, А.П. (2013). Організація ігрової діяльності дітей дошкільного віку. Тернопіль: Мандрівець.

Вільчковський, Е.С. (1998). Критерії оцінювання стану здоров’я, фізичного розвитку та рухової підготовленості дітей дошкільного віку. Київ: ІЗМН.

Вільчковський, Е.С., & Курок, О.І. (2019). Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку: підручник. Суми: ПФ «Видавництво «Університетська книга».

Волошина, Л. (2005). Современная методология обучения играм с элементами спорта. Дошкольно евоспитание,11, 17-20.

Денисенко, Н.Ф., & Аксьонова, О.П. (2009). Через рух до здоров’я: навч.-метод. посібник. Тернопіль: Мандрівець.

Кожухова, Н.Н., Рыжкова, Л.А., & Самодурова, М.М. (2002). Воспитатель по физической культуре в дошкольных учреждениях. М.: Академия.

Конох, О.Є. (2014). Комплексне використання засобів спортивних ігор у підвищенні фізичного стану дітей 5-6 років: автореф. дис. канд. наук з фіз. виховання і спорту. Дніпропетровськ.

Осокина, Т.И., Тимофеева, Е.А., & Рунова, М.И. (1999). Физкультурное и спортивно-игровое оборудование для дошкольных образовательных учреждений. Мозаика: МозаикаСинтез.

Степаненкова, Э.Я. (2006). Теория и методика физического воспитания и развития ребенка: учеб.пособие для студ. высш. учеб. заведений. Москва: Издательский центр «Академия».

Усаков, В.И. (2000). Программно-методическое обеспечение оздоровительного воздействия физической культуры в условиях семьи, детского сада, школы: автореф. дисс. д-ра пед. наук. Омск.

Шебеко, В.Н. (2010). Теория и методика физического воспитания детей дошкольного возраста. Минск: Высшая школа.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Як цитувати

Тітаренко , С., & Бабачук, . Ю. (2023). Розвиток витривалості у старших дошкільників засобом спортивних ігор. Спортивні ігри, (2(20), 100–111. https://doi.org/10.15391/si.2021-2.10

Номер

Розділ

Статті