Вплив ігрового методу на якість плавальної підготовленості дітей молодшого шкільного віку, які займаються оздоровчим плаванням

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/si.2021-1.9

Ключові слова:

навчання, плавання, діти, рухливі ігри, плавальна підготовленість

Анотація

Метою дослідження стало вивчення впливу застосування рухливих ігор на
якість плавальної підготовленості дітей молодшого шкільного віку, що займаються
оздоровчим плаванням. Матеріали і методи: збір даних здійснювався в групах початкового навчання плаванню басейну «Піонер» (КЗ МСДЮСШОР з водних видів спорту Яни Клочкової) та тривав три місяці. В дослідженнях брали участь 40 дітей 7-10 років, які регулярно відвідують заняття з оздоровчого плавання. Випробувані були поділені на дві групи по 20 плавців з однаковим рівнем підготовлекності. Перша группа – експеріментальна (ЕГ), друга – контрольна (КГ). Усі засоби, які застосовувалися під час занять в ЕГ були поділені на дві групи: 1) рухливі ігри і ігрові завдання в воді для вивчення та вдосконалення техніки плавання (50-55%); 2) вправи, які зазвичай використовують для вивчення та вдосконалення техніки плавання (до 45%). У КГ застосовувалиь переважно традиційні вправи, передбачені программою. Ігрові завдання складали приблизно 20% від усіх засобів, що застосовувалися під час занять цієї групи. Дослідження проводилися в два етапи. Визначався рівень плавальної підготовлености до початку і після закінчення експерименту; виконувався порівняльний аналіз отриманих даних. Застосовані: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; педагогічне спостереження; педагогічний експерімент; метод тестів (контрольні випробування); метод математичної обробки даних дослідження. Результати: дослідження виявило, що плавці ЕГ істотно поліпшили результати тестів завдяки застосуванню комплексу рухливих ігор та ігрових завдань з елементами спортивного плавання під час навчально-тренувальних занять. У КГ такожь спостерігалося поліпшення показників, однак вон обуло не настільки відчутним в порівнянні з ЕГ. Висновки: була встановлена доцільність застосування рухливих ігор та ігрових завдань під час занять спрямованих на підвищення рівня плавальної підготовленості дітей молодшого шкільного віку. Запропонована методика дозволила значною мірою підвищити рівень показників плавальної підготовленості дітей. В ЕГ спостерігалося достовірне поліпшення результатів за всіма показниками технічної і плавальної підготовленості спортсменів (p<0,05). Позитивна динаміка відбулась і в КГ, але зміни були не такі значні в порівнянні з ЕГ, хоча і носили достовірний характер (p<0,05).

Посилання

Булгакова, Н.Ж. (2011). Игры у воды, на воде. М. : Физкультура и спорт.77.

Васильев, В.С. (2010). Обучение детей плаванию. М. : Физкультура и спорт. 96.

Ганчар, И.Л. (1998). Плавание. Теория и методика преподавания. Минск : Четыре четверти; Экоперспектива.

Кочергов, В.Н. (1998). Программно-нормативное содержание учебного процесса для учащихся 1-3 классов на основе учебного процесса по плаванию на основе технологии дифференцированного обучения. Состояние и перспектива совершенствования физической культуры и системы образования. Омск. : Просвещение.

Кубышкин, И.В. (1998). Учите школьников плавать. М. : Просвещение.

Лях, В.И. (1998). Тесты в физическом воспитании школьников. М. : Физкультура и спорт.

Макаренко, Л.П. (2009). Подготовка юных пловцов. М. : Физкультура и спорт.

Никитский, Б.Н. (2009). Плавание. М. : Просвещение.

Осокина, Т.И. (2011). Как научить детей плавать. М. : Физкультура и спорт.

Погребной, А.И. (1999). О некоторых принципах обучения плаванию. Теория и практика физической культуры и спорта, 3, 59-63.

Программа обучения плаванню. Retrieved from https:// zddou25.edumsko.ru.

Плавание: примерная программа спортивной подготовки для детско-юношеских спортивных школ, специализированных детско-юношеских школ олимпийского резерва (2004). М. : Советский спорт.

Шейко, Л.В. (2016). Использование игрового метода для формирования волевой активности у младших школьников при обучении плаванию. Спортивные игры, 1, 75-79.

Шейко, Л.В. (2017). Применение подвижных игр для предупреждения возникновения чувства страха у детей младшего школьного возраста на этапе освоения с водой. Спортивные игры, 1, 84-88.

Шейко, Л.В. (2018). Эффективность применения подвижных игр в воде на этапах начального обучения плаванию детей младшего школьного возраста. Слобожанський науковоспортивний вісник, 2(64), 88-93. doi.org/10.15391/snsv.2018-2.017

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-08

Як цитувати

Шейко , Л. (2023). Вплив ігрового методу на якість плавальної підготовленості дітей молодшого шкільного віку, які займаються оздоровчим плаванням. Спортивні ігри, (1(19), 84–94. https://doi.org/10.15391/si.2021-1.9

Номер

Розділ

Статті