Спортивна підготовка учнів ліцею на заняттях з волейболу

Автор(и)

  • Олег Шалар Херсонський державний університет, Україна
  • Віктор Гузар Херсонська державна морська академія, Україна
  • Наталія Решотка Херсонська ЗОШ №47, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15391/zenodo.2543592

Ключові слова:

волейбол, старшокласники, техніка, передача м’яча, подача, прийом м’яча знизу, нападаючий удар, знання

Анотація

Волейбол є однією з основних i невід’ємних частин змісту уроків фізичної культури i факультативних занять, фізкультурно-оздоровчих заходів i спортивних розваг в режимі шкільного дня, позакласної роботи з фізичного виховання школярів і учнівської молоді. Важко знайти колектив фізичної культури, у якому не було б волейбольної секції. Правильно організовані заняття з волейболу є хорошим методом всебічного фізичного розвитку школярів, котрі займаються і сприяють рішенню важливих виховних завдань. Мета: удосконалення методики підготовки учнів ліцею на заняттях волейболом. Матеріал методи: дослідження проводилося із учнями Херсонського фізико-технічного ліцею під час вивчення модулю «Волейбол». Навчання та вдосконалення техніки гри у волейбол учнів ліцею відбувалося на академічних заняттях з фізичної культури протягом січня-березня 2018 року. Тривалість кожного заняття – 1 година 20 хвилин. Вивчався та порівнювався рівень технічної підготовленості старшокласників за чотирма тестовими вправами та оцінювалися основи знань з історії та правил гри у волейбол. Результати: встановлено, що змінилися на краще високі показники в передачах м’яча у дівчат (на 25 %) та юнаків (на 8,5%). Покращення високого рівня відбулось у юнаків (на 13,5 %) та у дівчат (на 12,5 %) в подачах м’яча. Суттєво змінилися показники старшокласників за виконанням нападаючого удару та прийому м’яча знизу. Високі показники покращилися на чверть у дівчат (25 %) і на третину у юнаків (31 % та 31,5 % відповідно). На користь ефективності застосованої методики говорить такий факт, що майже відсутні низькі показники (за виключенням подач м’яча у дівчат -12,5 %). Високі показники знань основ волейболу у дівчат покращилися на відмінну від попередніх на 22,5 %, також покращилися і достатні показники на 33,5 %. Висновки: ефективність даної методики доведена покращенням учнями техніки виконання всіх елементів волейболу. Це можна пов’язати з успішним опануванням старшокласниками певних теоретичних знань з волейболу.

Біографії авторів

Олег Шалар , Херсонський державний університет

кандидат педагогічних наук, доцент

Віктор Гузар, Херсонська державна морська академія

кандидат педагогічних наук, доцент

Посилання

Андрощук, Н. А. (2009). Фізична культура (теоретичні відомості). Тернопіль : Просвет.

Арєф’єв, В. Г. (2001). Фізична культура в школі (молодому спеціалісту) КамянецьПодільський : Абетка-Нова.

Волков, Л. В. (2002). Теория и методика детского и юношеского спорта. К. : Олимпийская литература.

Курамшин, Ю. Ф. (Ed.). (2004). Теория и методика физической культуры: Учебник. М. :Советский спорт.

Матвеев, Л. П. (1999). Основы общей теории спорта и системы подготовки спортсменов. К. : Олимпийская литература.

Озолин, Н. Г. (2002). Настольная книга тренера: Наука побеждать. М. : ООО «Издательство Астрель».

Платонов, В. Н. (1997). Общая теория подготовки спортсменов в олимпийском спорте. К. :Олимпийская литература.

Шалар, О. Г. & Могилевський, О. О. (2010). Серія уроків волейболу освітньо-рефлекторної спрямованості. 7 клас (завершення). Фізичне виховання в школах України, 3(15), 5-16.

Шалар, О. Г., & Мартиненко, Є. Є. (2011). Організація освітньо-рефлекторної діяльності учнів на уроках волейболу. Теорія та методика фізичного виховання, 3, 19-23.

Шалар, О. Г., & Сочинський, А. Я. (2011). Програма секційної (гурткової) роботи з волейболу. Фізичне виховання в школах України, 12(36), 16-26.

Шалар, О. Г., Гринченко, А. Е., & Шалар, А. П. (2003). Эффективность использования интегральных упражнений на занятиях по волейболу. Физическое воспитание студентов творческих специальностей, 3, 95-103.

Шиян, Б. М. (2002). Теорія і методика фізичного виховання школярів. Частина 2. Тернопіль :Богдан.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-23

Як цитувати

Шалар , О., Гузар, . В., & Решотка , Н. (2024). Спортивна підготовка учнів ліцею на заняттях з волейболу. Спортивні ігри, (1(11), 58–66. https://doi.org/10.15391/zenodo.2543592

Номер

Розділ

Статті