Вміст флавоноїдів у сировині Isodon japonicus var. glaucocalyx (Lamiaceae) на фоні водного дефіциту рослин

Автор(и)

  • Світлана Михайлівна Ковтун-Водяницька Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України вул. Тімірязєвська, 1, м. Київ, Україна, 01014, Україна https://orcid.org/0000-0002-2367-461X
  • Володимир Федорович Левон Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України вул. Тімірязєвська, 1, м. Київ, Україна, 01014, Україна https://orcid.org/0000-0003-2652-9984

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2016.83214

Ключові слова:

Isodon, інтродукція, кліматичні умови зростання, водний дефіцит, сировина, сума флавоноїдів

Анотація

Досліджено сумарний вміст флавоноїдів у Isodon japonicus var. glaucocalyx (Maxim.) H.W. Li за стресових умов зростання. Виявлено, що при наявному водному дефіциті понад 30 % надземна частина рослин містить доволі велику кількість флавоноїдів – 61,79 мг/г. Намагання рослиною призвичаїтися до несприятливих умов таким чином сприяє підвищенню цінності її сировини

Біографії авторів

Світлана Михайлівна Ковтун-Водяницька, Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України вул. Тімірязєвська, 1, м. Київ, Україна, 01014

Кандидат біологічних наук

Відділ культурної флори

Володимир Федорович Левон, Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України вул. Тімірязєвська, 1, м. Київ, Україна, 01014

Кандидат хімічних наук

Відділ акліматизації плодових рослин

Посилання

  1. Chekman, I. S., Lysenko, G. I., Yashchenko, O. B., Jimalo, V. I., Shlykova, N. O., Davydova, I. V. (2001). Naturopathic drugs in cardiology practice. Кyiv,14.
  2. Simakhina, G. A. (2011). Bioflavonoids in the system of antioxidant protection of biological structures. Available at: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/
  3. Moiseev, D. V., Buzuk, G. N., Shelyuto, V. L. (2011). Identification of flavonoids in plants by HPLC. Chem.-pharm. Zh., 45 (11), 35–38.
  4. Makarenko, O. A., Levitsky, A. P. (2013). Physiological functions of flavonoids in plants. Physiol And biochem. of the cult. Plants, 45 (2), 100–112.
  5. Velma, V. V. (2015). Investigation of flavonoids in the roots of parsley leaf and root. NMAPO im. PL. Shupika, 24 (5), 57–60.
  6. Atanassova, M., Georgieva, S., Ivancheva, K. (2011). Total Phenolic and Total Flavonoid Contents, Fntioxidant Capacity and Biological Contaminants in Medicinal Herbs. Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy, 46 (1), 81–88.
  7. Lee, T. T., Huang, C. C., Shieh, X. H., Chen, C. L., Chen, L. J, Yu, B. (2010). Flavonoid, Phenol and Polysaccharide Contents of Echinacea purpurea L. and Its Immunostimulant Capacity In Vitro. International Journal of Environmental Science and Development, 1 (1), 5–9. doi: 10.7763/ijesd.2010.v1.2
  8. Stanislavljevic, D. V., Stolcevic, S. S., Dordevoc, S. V., Zlatkovic, B. P., Velickovic, D. T., Karabegovic, I. T., Lazic, M. L. (2012). Antioxidant Activity, The Content of Total Phenols and Flavonoids in the Ethanol Extracts of Mentha longifolia (L.) Hudson Dried by the Use of Different Techniques. Chemical Industry Chemical Engineering Quarterly, 18 (3), 411–420. doi: 10.2298/ciceq110919017s
  9. Xiang, Z., Liu, X., Li, X. (2015). Chemical Constituents of Rabdosia japonica var. glaucocalyx. Pharmaceutical Chemistry Journal, 48 (12), 804–814. doi: 10.1007/s11094-015-1200-5
  10. Chu, C., Xu, N., Li, X., Xia, L., Zhang, J., Liang, Z. et. al. (2014). Rabdosia japonicavar.glaucocalyxFlavonoids Fraction Attenuates Lipopolysaccharide-Induced Acute Lung Injury in Mice. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1–12. doi: 10.1155/2014/894515
  11. Climate data for Kyiv. Available at: http://www.cgo.kiev.ua/
  12. Field practice in plant physiology. Water deficit plants. V. Hnatiuk Ternopil NAT pedagogical University. Available at: http://mir.zavantag.com
  13. Andreeva, Y. V., Kalinkina, G. I. (2000). Development of methods of quantitative determination of flavonoids in the Alhcemilla vulgaris L. Chimiya rastitelnogo syrya, 1, 85–88.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-18

Як цитувати

Ковтун-Водяницька, С. М., & Левон, В. Ф. (2016). Вміст флавоноїдів у сировині Isodon japonicus var. glaucocalyx (Lamiaceae) на фоні водного дефіциту рослин. ScienceRise: Biological Science, (3 (3), 9–13. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2016.83214

Номер

Розділ

Біологічні науки