Аналіз раціонального харчування дітей з хронічною гастропатологією

Автор(и)

  • Natalya Kramarenko ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» вул. В. Вернадського, 9, м. Дніпро, Україна, 49044, Україна https://orcid.org/0000-0002-9803-107X
  • Ekaterina Skriabina ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» вул. В. Вернадського, 9, м. Дніпро, Україна, 49044, Україна https://orcid.org/0000-0002-9792-6269
  • Natalia Sapa Дитяча міська клінічна лікарня № 2 вул. Антоновича, 29, м. Дніпро, Україна, 49101, Україна https://orcid.org/0000-0002-4664-6013

DOI:

https://doi.org/10.15587/2519-4798.2019.162340

Ключові слова:

заболевания ЖКТ, питание, режим питания, диета, анкетирование, школьники, исследование, гастропатология

Анотація

Захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у дітей займають провідне місце в структурі соматичної патології дитячого віку. Головними причинами виникнення гострої і хронічної патології шлунково-кишкового тракту, найчастіше є порушення режиму харчування, вживання недоброякісної і важкоперетравленої їжі, переїдання і недостатнє пережовування, одноманітне неповноцінне харчування, зловживання гострими стравами, а також їжа всухом'ятку. Тому стратегія лікувальних заходів при захворюваннях системи травлення спрямовані на корекцію порушень обміну речовин і адекватне забезпечення енергетичних і пластичних потреб.

Метою нашого дослідження став аналіз дотримання рекомендованих принципів раціонального харчування дітьми з хронічними захворюваннями верхніх відділів ШКТ.

Матеріали та методи. Проанкетовано 102 пацієнта з хронічною патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, у віці від 3 до 17 років. Для опитування була створена анкета, що включає питання, що стосуються уявлень про правильне харчування, режиму харчування, звичного меню пацієнта і його харчових переваг. Пацієнти були розділені на 4 вікові групи.

Результати. Згідно з даними нашого дослідження, пацієнти, які страждають захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, в цілому намагаються дотримуватися режиму харчування. Помічені відмінності в дотриманні режиму харчування, вигляді термічної обробки їжі і бажаних страв у дітей в різних вікових групах. Діти молодшої школи і дошкільнята частіше дотримуються рекомендації лікаря по харчуванню, в той час як діти основної і старшої школи частіше порушують режим харчування, вживають заборонені продукти або неправильно оброблену їжу. Основні порушення в дієті відбуваються за рахунок вживання «фаст-фуду», солодощів і хлібобулочних виробів у великій кількості.

Висновки. З огляду на те, що велика частина порушень в режимі харчування і дієті припадає на вікову групу основної та старшої школи, слід більше уваги приділяти пацієнтам даного віку, з метою пояснення необхідності дотримання рекомендацій лікарів по режиму харчування і дотримання дієти, впроваджувати заходи по організації правильного харчування і контролю для даних вікових груп. Результати даного дослідження будуть служити основою для розробок мотивуючих програм для пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, з метою дотримання ними рекомендацій по харчуванню

Біографії авторів

Natalya Kramarenko, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» вул. В. Вернадського, 9, м. Дніпро, Україна, 49044

Кандидат медичних наук, асистент

Кафедра пропедевтики дитячих хвороб

Ekaterina Skriabina, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» вул. В. Вернадського, 9, м. Дніпро, Україна, 49044

Асистент

Кафедра пропедевтики дитячих хвороб

Natalia Sapa, Дитяча міська клінічна лікарня № 2 вул. Антоновича, 29, м. Дніпро, Україна, 49101

Лікар вищої категорії, завідувач відділення

Відділення дитячої гастроентерології, лікар вищої категорії

Посилання

  1. Lazareva, L. A., Gordeeva, E. V. (2017). Analysis of digestive apparatus disease incidence among children and adolescents. Mezhdunarodniy nauchno-issledovatel'skiy zhurnal, 01 (55), 133–135. doi: http://doi.org/10.23670/IRJ.2017.55.104
  2. Tulieva, M. S., Rainskaya, A. S. (2015). Osobennosti pitaniya lyudey s zabolevaniyami zheludochno-kishechnogo trakta. Molodoy ucheniy, 6.3, 55–57. Available at: https://moluch.ru/archive/86/16493/
  3. Gigun, T. V. (2006). Lechebnoe pitanie pri zabolevaniyah ZhKT. Moscow, 254.
  4. Pogozheva, A. V. (2012). Standarty dietoterapii pri zabolevaniya organov ZhKT. Prakticheskaya dietologiya, 3 (3). Available at: https://praktik-dietolog.ru/article/57.html
  5. Mironova, I. V., Galieva, Z. A., Rebezov, M. B., Motavina, L. I., Smol'nikova, F. H. (2015). Osnovy lechebno-profilakticheskogo pitaniya. Semey, 112.
  6. Burceva, T. I., Rebezov, M. B., Asenova, B. K., Stadnikova, S. V. (2015). Razvitie tekhnologiy funkcional'nyh i specializirovannyh produktov pitaniya zhivotnogo proiskhozhdeniya. Almaty: MAP, 215.
  7. Kvyatkovskiy, I. E., Sagitova, G. R. (2010). Sovremennye tekhnologii ozdorovleniya detey v shkol'nyh obrazovatel'nyh uchrezhdeniyah. Astrahan', 82.
  8. Nuradenov, H. P., Sagitova, G. R. (2014). Lechebno-profilakticheskie meropriyatiya sredi starsheklassnikov, stradayushchih zabolevaniyami organov pishchevareniya. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya, 5. Available at: https://www.science-education.ru/ru/article/view?id=14663
  9. Andersen, R., Biltoft-Jensen, A., Christensen, T., Andersen, E. W., Ege, M., Thorsen, A. V. et. al. (2015). What do Danish children eat, and does the diet meet the recommendations? Baseline data from the OPUS School Meal Study. Journal of Nutritional Science, 4. doi: https://doi.org/10.1017/jns.2015.17
  10. Evans, C. E. L., Greenwood, D. C., Thomas, J. D., Cade, J. E. (2010). A cross-sectional survey of children's packed lunches in the UK: food- and nutrient-based results. Journal of Epidemiology & Community Health, 64 (11), 977–983. doi: https://doi.org/10.1136/jech.2008.085977

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-04

Як цитувати

Kramarenko, N., Skriabina, E., & Sapa, N. (2019). Аналіз раціонального харчування дітей з хронічною гастропатологією. ScienceRise: Medical Science, (2 (29), 37–40. https://doi.org/10.15587/2519-4798.2019.162340

Номер

Розділ

Медичні науки