Дослідження впливу агоністів рецепторів ГПП-1 на метаболічну активність кишкової мікробіоти у пацієнтів з ЦД 2 типу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4798.2023.297535Ключові слова:
цукровий діабет, ожиріння, арГПП-1, кишкова мікробіота, коротколанцюгові жирні кислоти, триметиламін-N-оксидАнотація
Мета: дослідити особливості метаболічної активності кишкової мікробіоти у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу під впливом терапії агоністом рецепторів глюкагоноподібного пептиду -1.
Матеріали і методи: у дослідження включено 21 пацієнтів з ЦД 2 типу, середній вік становив 57,2±8,53 років (M±SD), рівень HbA1c 8,29±0,88 % (M±SD). Пацієнтам призначали арГПП-1 у максимально переносимій дозі впродовж 6 місяців. До початку та після курсу лікування визначали показники композиції тіла методом біоелектричного імпедансу (аналізатор TANITA BC-545N, Японія), характеристики вуглеводного обміну та ліпідного спектру сироватки крові, а також концентрацію ГПП-1, триметиламін-N-оксиду (ТМАО) імуноферментним методом, коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК) методом хроматографічного дослідження.
Результати. Після 6 місяців терапії ліраглутидом на тлі статистично значущого зниження рівнів глюкози крові натще та HbA1c (p<0,05), зниження індексу маси тіла та об’єму талії (p<0,05), зменшення вмісту вісцерального (p<0,05) та загального жиру (p<0,05) у пацієнтів з ЦД 2 спостерігалось зниження концентрації в сироватці крові ТМАО (p<0,05) та підвищення в копрофільтраті концентрації КЛЖК: оцтової, пропіонової (p<0,05) та тенденція до зростання рівня масляної кислот. Аналіз даних також встановив підвищення концентрації ендогенного ГПП-1 в крові (p<0,05).
Висновки. Виявлені зміни мікробіальних метаболітів можуть свідчити про позитивний вплив арГПП-1 на склад кишкової мікробіоти та її метаболічну активність у пацієнтів з ЦД2, що своєю чергою сприяє покращенню ендогенної секреції інкретинів
Спонсор дослідження
- Ministry of Health of Ukraine, within the framework of the National Development Program "Investigate the phenotypic hormonal and metabolic features of the use of incretin mimetics and sodium inhibitors of the dependent glucose co-transporter-2 in patients with type 2 diabetes in the post-epidemic period" (No. 538, dated 01.2022) and according to the agreement on research cooperation between the SU "V.P. Komisarenko Institute of Endocrinology and Metabolism of the National Academy of Sciences of Ukraine" and the SU "Institute of Gastroenterology of the National Academy of Sciences of Ukraine" dated May 3, 2023
Посилання
- Sanusi, H. (2009). The role of incretin on diabetes mellitus. Acta Med Indones, 41 (4), 205–212.
- Nauck, M. A., Quast, D. R., Wefers, J., Meier, J. J. (2021). GLP-1 receptor agonists in the treatment of type 2 diabetes – state-of-the-art. Molecular Metabolism, 46, 101102. doi: https://doi.org/10.1016/j.molmet.2020.101102
- Sharma, M., Li, Y., Stoll, M. L., Tollefsbol, T. O. (2020). The Epigenetic Connection Between the Gut Microbiome in Obesity and Diabetes. Frontiers in Genetics, 10. doi: https://doi.org/10.3389/fgene.2019.01329
- Mao, Z.-H., Gao, Z.-X., Liu, D.-W., Liu, Z.-S., Wu, P. (2023). Gut microbiota and its metabolites – molecular mechanisms and management strategies in diabetic kidney disease. Frontiers in Immunology, 14. doi: https://doi.org/10.3389/fimmu.2023.1124704
- Silva, Y. P., Bernardi, A., Frozza, R. L. (2020). The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication. Frontiers in Endocrinology, 11. doi: https://doi.org/10.3389/fendo.2020.00025
- Rosli, N. S. A., Abd Gani, S., Khayat, M. E., Zaidan, U. H., Ismail, A., Abdul Rahim, M. B. H. (2022). Short-chain fatty acids: possible regulators of insulin secretion. Molecular and Cellular Biochemistry, 478 (3), 517–530. doi: https://doi.org/10.1007/s11010-022-04528-8
- Pingitore, A., Gonzalez‐Abuin, N., Ruz‐Maldonado, I., Huang, G. C., Frost, G., Persaud, S. J. (2018). Short chain fatty acids stimulate insulin secretion and reduce apoptosis in mouse and human islets in vitro: Role of free fatty acid receptor 2. Diabetes, Obesity and Metabolism, 21 (2), 330–339. doi: https://doi.org/10.1111/dom.13529
- Ma, Q., Li, Y., Li, P., Wang, M., Wang, J., Tang, Z. et al. (2019). Research progress in the relationship between type 2 diabetes mellitus and intestinal flora. Biomedicine & Pharmacotherapy, 117, 109138. doi: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2019.109138
- Perry, R. J., Peng, L., Barry, N. A., Cline, G. W., Zhang, D., Cardone, R. L. et al. (2016). Acetate mediates a microbiome–brain–β-cell axis to promote metabolic syndrome. Nature, 534 (7606), 213–217. doi: https://doi.org/10.1038/nature18309
- Rattarasarn, C. (2018). Dysregulated lipid storage and its relationship with insulin resistance and cardiovascular risk factors in non-obese Asian patients with type 2 diabetes. Adipocyte, 7 (2), 71–80. doi: https://doi.org/10.1080/21623945.2018.1429784
- Pathak, P., Xie, C., Nichols, R. G., Ferrell, J. M., Boehme, S., Krausz, K. W. et al. (2018). Intestine farnesoid X receptor agonist and the gut microbiota activate G‐protein bile acid receptor‐1 signaling to improve metabolism. Hepatology, 68 (4), 1574–1588. doi: https://doi.org/10.1002/hep.29857
- Boini, K. M., Hussain, T., Li, P.-L., Koka, S. S. (2017). Trimethylamine-N-Oxide Instigates NLRP3 Inflammasome Activation and Endothelial Dysfunction. Cellular Physiology and Biochemistry, 44 (1), 152–162. doi: https://doi.org/10.1159/000484623
- Chen, M., Zhu, X., Ran, L., Lang, H., Yi, L., Mi, M. (2017). Trimethylamine‐N‐Oxide Induces Vascular Inflammation by Activating the NLRP3 Inflammasome Through the SIRT3‐SOD2‐mtROS Signaling Pathway. Journal of the American Heart Association, 6 (9). doi: https://doi.org/10.1161/jaha.117.006347
- Shanmugham, M., Bellanger, S., Leo, C. H. (2023). Gut-Derived Metabolite, Trimethylamine-N-oxide (TMAO) in Cardio-Metabolic Diseases: Detection, Mechanism, and Potential Therapeutics. Pharmaceuticals, 16 (4), 504. doi: https://doi.org/10.3390/ph16040504
- León-Mimila, P., Villamil-Ramírez, H., Li, X. S., Shih, D. M., Hui, S. T., Ocampo-Medina, E. et al. (2021). Trimethylamine N-oxide levels are associated with NASH in obese subjects with type 2 diabetes. Diabetes & Metabolism, 47 (2), 101183. doi: https://doi.org/10.1016/j.diabet.2020.07.010
- Dehghan, P., Farhangi, M. A., Nikniaz, L., Nikniaz, Z., Asghari‐Jafarabadi, M. (2020). Gut microbiota‐derived metabolite trimethylamine N‐oxide (TMAO) potentially increases the risk of obesity in adults: An exploratory systematic review and dose‐response meta‐ analysis. Obesity Reviews, 21 (5). doi: https://doi.org/10.1111/obr.12993
- Asadi, A., Shadab Mehr, N., Mohamadi, M. H., Shokri, F., Heidary, M., Sadeghifard, N., Khoshnood, S. (2022). Obesity and gut–microbiota–brain axis: A narrative review. Journal of Clinical Laboratory Analysis, 36 (5). doi: https://doi.org/10.1002/jcla.24420
- World Obesity Atlas 2022 (2022). World Obesity Federation. London. Available at: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/wof-files/World_Obesity_Atlas_2022.pdf Last accessed: 11.04.2023
- Zhao, G., Nyman, M., Åke Jönsson, J. (2006). Rapid determination of short-chain fatty acids in colonic contents and faeces of humans and rats by acidified water-extraction and direct-injection gas chromatography. Biomedical Chromatography, 20 (8), 674–682. doi: https://doi.org/10.1002/bmc.580
- Tian, S., Xu, Y. (2015). Association of sarcopenic obesity with the risk of all‐cause mortality: A meta‐analysis of prospective cohort studies. Geriatrics & Gerontology International, 16 (2), 155–166. doi: https://doi.org/10.1111/ggi.12579
- Wang, Q., Zheng, D., Liu, J., Fang, L., Li, Q. (2019). Skeletal muscle mass to visceral fat area ratio is an important determinant associated with type 2 diabetes and metabolic syndrome. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 12, 1399–1407. doi: https://doi.org/10.2147/dmso.s211529
- Cani, P. D., Lecourt, E., Dewulf, E. M., Sohet, F. M., Pachikian, B. D., Naslain, D. et al. (2009). Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. The American Journal of Clinical Nutrition, 90 (5), 1236–1243. doi: https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28095
- Yamane, S., Inagaki, N. (2017). Regulation of glucagon‐like peptide‐1 sensitivity by gut microbiota dysbiosis. Journal of Diabetes Investigation, 9 (2), 262–264. doi: https://doi.org/10.1111/jdi.12762
- Sun, M., Wu, W., Liu, Z., Cong, Y. (2016). Microbiota metabolite short chain fatty acids, GPCR, and inflammatory bowel diseases. Journal of Gastroenterology, 52 (1), 1–8. doi: https://doi.org/10.1007/s00535-016-1242-9
- Heiss, C. N., Olofsson, L. E. (2017). Gut Microbiota-Dependent Modulation of Energy Metabolism. Journal of Innate Immunity, 10 (3), 163–171. doi: https://doi.org/10.1159/000481519
- Naghipour, S., Cox, A. J., Peart, J. N., Du Toit, E. F., Headrick, J. P. (2020). TrimethylamineN-oxide: heart of the microbiota–CVD nexus? Nutrition Research Reviews, 34 (1), 125–146. doi: https://doi.org/10.1017/s0954422420000177
- Nemet, I., Saha, P. P., Gupta, N., Zhu, W., Romano, K. A., Skye, S. M. et al. (2020). A Cardiovascular Disease-Linked Gut Microbial Metabolite Acts via Adrenergic Receptors. Cell, 180 (5), 862-877.e22. doi: https://doi.org/10.1016/j.cell.2020.02.016
- Maffei, S., Forini, F., Canale, P., Nicolini, G., Guiducci, L. (2022). Gut Microbiota and Sex Hormones: Crosstalking Players in Cardiometabolic and Cardiovascular Disease. International Journal of Molecular Sciences, 23 (13), 7154. doi: https://doi.org/10.3390/ijms23137154
- Mutalub, Y. B., Abdulwahab, M., Mohammed, A., Yahkub, A. M., AL-Mhanna, S. B., Yusof, W., Tang, S. P., Rasool, A. H. G., Mokhtar, S. S. (2022). Gut Microbiota Modulation as a Novel Therapeutic Strategy in Cardiometabolic Diseases. Foods, 11 (17), 2575. doi: https://doi.org/10.3390/foods11172575
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Olesia Zinych, Yurii Stepanov, Kateryna Shyshkan-Shyshova, Inna Klenina, Nataliia Kushnarova, Alla Kovalchuk, Olha Prybyla
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.