Мікробіота кишківника та її кореляції з індексом маси тіла та віком у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу та дисфункцією щитоподібної залози
DOI:
https://doi.org/10.15587/2519-4798.2024.308331Ключові слова:
кореляції кишкової мікробіоти, цукровий діабет, щитоподібна залози, індекс маси тілаАнотація
Сучасні дослідження свідчать, що саме транзитна мікрофлора, відсоток якої в порівнянні до загального обсягу мікробіоти кишківника є мізерним, може спричинити серйозні ушкодження і викликати появу хронічних та гострих захворювань не лише кишківника але й імунної, нервової, ендокринної системи тощо. Натомість облігатна мікробіота кишківника і навіть умовно-патогенна виявляє низку корисних властивостей починаючи від синтезу коротколанцюгових жирних кислот, бутирату, ацетату аж до сприяння синтезу вітамінів, гормонів таких як дофамін, серотонін тощо. Водночас не можна скидати з рахунку і несприятливі впливи мікробіоти кишківника.
Мета. Дослідження спрямоване на пошук кореляційних звʼязків між кишковою мікробіотою, індексом маси тіла та віком у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу та дисфункцією щитоподібної залози.
Матеріали та методи. У дослідження було включено 84 пацієнти з цукровим діабетом 2 типу, ожирінням та дисфункцією щитовидної залози. Для аналізу складу кишкової мікробіоти проведено відбір зразків калу та розраховано кількісний та якісний склад за допомогою принципу ПЛР секвенування. Використано статистичні методи порівняння та кореляції змінних.
Результати. У пацієнтів було виявлено кілька значущих кореляцій між кишковою мікробіотою та досліджуваними параметрами. Виявлено негативну кореляцію між індексом маси тіла та Bifidobacterium spp. та Escherichia coli та позитивну кореляцію між індексом маси тіла та деякими умовно-патогенними мікроорганізмами. Так з Shigella spp. та Staphylococcus aureus прямий слабкий достовірний зв’язок у той час як зворотній достовірний звʼязок з Helicobacter pylory. Цікавими виявлені кореляції з тенденцією до достовірності із Salmonella spp. та Bacteroides thetaiotaomicron прямий слабкий та тенденцію до вірогідного зворотного зв'язку між ІМТ та Faecalibacterium prausnitzii та Candida spp.
Висновок. Нами було виявлено що індекс маси тіла має більший вплив на мікробіоту кишечника, ніж вік. Також отримані дані свідчать що ожиріння негативно впливає на чисельність деяких корисних бактерій. Можемо припустити що як метформін, один із найпоширеніших препаратів для лікування цукрового діабету типу 2 здатен впливати на склад кишкової мікробіоти
Посилання
- Moskva, K., Kikhtyak, O., Lapovets, L., Urbanovych, A. (2022). Changes in the gut microbiota under the influence of metformin, pioglitazone, and levothyroxine in overweight patients with type 2 diabetes mellitus and hypothyroidism. Problems of Endocrine Pathology, 79 (4), 45–51. https://doi.org/10.21856/j-PEP.2022.4.06
- Vatseba, T., Skrypnyk, N. (2013). The Method of the of Hypothyroidism in Iodine Deficiency Treatment Optimization by Acting on Insulin Resistance. Liky Ukrainy, 8 (174), 62–66.
- Kapadia, K. B., Bhatt, P. A., Shah, J. S. (2012). Association between altered thyroid state and insulin resistance. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, 3 (2), 156–160.
- Biondi, B., Cooper, D. S. (2007). The Clinical Significance of Subclinical Thyroid Dysfunction. Endocrine Reviews, 29 (1), 76–131. https://doi.org/10.1210/er.2006-0043
- Pankiv, V. (2021). Blood level of thyroid-stimulating hormone as a basic diagnostic marker and criterion of success in the treatment of thyroid diseases. International journal of endocrinology, 13 (2), 147–151. https://doi.org/10.22141/2224-0721.13.2.2017.100604
- Brenta, G. (2011). Why Can Insulin Resistance Be a Natural Consequence of Thyroid Dysfunction? Journal of Thyroid Research, 2011, 1–9. https://doi.org/10.4061/2011/152850
- Moskva, K., Kikhtyak, O., Lapovets, L., Lanyush, F. (2023). Comparison of changes in the gut microbiota influenced by combinations of liraglutide with metformin and pioglitazone with metformin in overweight patients with diabetes. 59th EASD Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes. Diabetologia, 66 (Suppl 1), 331. https://doi.org/10.1007/s00125-023-05969-6
- Thomas, A. (2006). Lang and Michelle Secic. How to report statistics in medicine: annotated guidelines for authors, editors, and reviewers, Philadelphia: American College of Physicians, 490.
- Pinart, M., Dötsch, A., Schlicht, K., Laudes, M., Bouwman, J., Forslund, S. K. et al. (2021). Gut Microbiome Composition in Obese and Non-Obese Persons: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 14 (1), 12. https://doi.org/10.3390/nu14010012
- Lai, S., Yan, Y., Pu, Y., Lin, S., Qiu, J.-G., Jiang, B.-H. et al. (2023). Enterotypes of the human gut mycobiome. Microbiome, 11 (1). https://doi.org/10.1186/s40168-023-01586-y
- Shuai, M., Fu, Y., Zhong, H., Gou, W., Jiang, Z., Liang, Y. et al. (2022). Mapping the human gut mycobiome in middle-aged and elderly adults: multiomics insights and implications for host metabolic health. Gut, 71 (9), 1812–1820. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2021-326298
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Khrystyna Moskva, Olesya Kikhtiak, Lyubov Lapovets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.