Розроблення алгоритму оцінювання комплексного показника управління ризиками в системах менеджменту безпечності харчових продуктів

Автор(и)

  • Юлія Володимирівна Слива Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0003-2592-6822

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.230243

Ключові слова:

алгоритм оцінювання ризиків, НАССР, VАССР, ТАССР, критерії безпечності, фактори безпечності, комплексний показник

Анотація

Об'єктом дослідження є управління ризиками в системах менеджменту безпечності харчових продуктів. Предметом дослідження є окремі показники, критерії та комплексний показник управління ризиками щодо безпечності харчових продуктів. Одним з найбільш проблемних місць є відсутність загальної методології оцінювання ризиків щодо безпечності харчових продуктів для потреб розроблення, впровадження та функціонування систем менеджменту безпечності харчових продуктів. Це призводить до того, що неможливо належно оцінити групи ризиків в залежності від об’єкта управління:

– ненавмисні загрози (концепція НАССР – аналіз небезпек та критичні контрольні точки);

– навмисні загрози (концепції VACCP – аналіз вразливості та критичні контрольні точки, TACCP – аналіз загроз та критичні контрольні точки). Та оцінити загальну ефективність системи менеджменту безпечності харчових продуктів.

В ході дослідження використовувалися методи системного аналізу та математичного моделювання, як основного методу досліджень у всіх галузях знань. А також науково обґрунтованим методом оцінок характеристик складних систем, що використовуються для прийняття рішень в різних сферах економічної, управлінської та соціальної діяльності.

Запропонований в роботі алгоритм дозволяє кількісно оцінити рівень стану управління ризиками в системі менеджменту безпечності харчових продуктів за такими групами, як ненавмисні та навмисні загрози з врахуванням загальних показників критеріїв та їх факторів. Загальний показник критерію щодо ненавмисних загроз, які ідентифікуються із застосуванням принципів НАССР, визначається трьома критеріями: мікробіологічні загрози, хімічні загрози та заходи контролю, які в свою чергу мітять ряд факторів. Загальний показник критерію щодо навмисних загроз, які ідентифікуються із застосуванням принципів VАССР та ТАССР, визначається теж трьома критеріями: можливості, мотивація та заходи контролю, які в свою чергу мають свій окремий ряд факторів.

Отриманий алгоритм дозволяє визначити рівні стану управління ризиками та слугувати ефективним інструментом отримання об'єктивної інформації про ефективність впровадження системи менеджменту безпечності харчових продуктів. На відміну від існуючих методів оцінки ризиків щодо безпечності харчових продуктів, які базуються лише на управлінні ненавмисними загрозами, запропонований алгоритм дозволяє врахувати вплив навмисних загроз – шахрайство та біотероризм. Та розглядати ризики щодо безпечності харчових продуктів комплексно та розробляти варіанти удосконалення заходів управління ними.

Біографія автора

Юлія Володимирівна Слива, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’ясних, рибних та морепродуктів

Посилання

  1. Codex Alimentarius Commission (1999). Principles and Guidelines for the Conduct of Microbiological Risk Assessment. CAC/GL-30. Codex Alimentarius. Available at: http://www.fao.org/3/y1579e/y1579e05.htm
  2. Codex Alimentarius Commission (CAC) (2003). Recommended International Code of Practice – General Principles of Food Hygiene. CAC/RCP1-1969, Rev. 4-2003. Codex Alimentarius. Available at: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXC%2B1-1969%252FCXC_001e.pdf
  3. Codex Alimentarius Commission (CAC) (2007). Principles and guidelines for the conduct of microbiological risk management (MRM). CAC/GL 63-2007. Codex Alimentarius. Available at: http://www.fao.org/input/download/standards/10741/CXG_063e.pdf
  4. Codex Alimentarius Commission (CAC) (2008). Guidelines for the validation of food safety control measures. CAC/GL 69-2008. Codex Alimentarius. Available at: http://www.fao.org/input/download/standards/11022/CXG_069e.pdf
  5. European Commission; EFSA; TNS Opinion & Social (2010). Special eurobarometer 354. Food-related risks. EFSA. Available at: https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/archives/ebs/ebs_354_en.pdf
  6. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food‐borne Outbreaks in 2009 (2011). EFSA Journal, 9 (3). doi: http://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2090
  7. Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO) (2006). Food Safety Risk Analysis. A guide for national food safety authorities. FAO Food and Nutrition Paper No. 87. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome.
  8. Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO) (2006). The Use of Microbiological Risk Assessment Outputs to Develop Practical Risk Management Strategies: Metrics to improve food safety. FAO.
  9. Food Agriculture Organization/World Health Organization (FAO/WHO). Assuring food safety and quality: guidelines for strengthening national food control systems. World Health Organization. Available at: http://www.fao.org/3/y8705e/y8705e.pdf
  10. CFR7.3 (2014). Recalls Background and Definitions. Available at: https://www.fda.gov/Safety/Recalls/IndustryGuidance/ucm129337.htm
  11. PAS 96:2017 Guide to protecting and defending food and drink from deliberate attack. Available at: https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/pas962017_0.pdf
  12. Slyva, Y. V. (2021). Scientific basis of the concept of food safety management according to the requirements of international standards. Tovaroznavchiy visnik, 1 (14), 95–105. doi: http://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-10

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Слива, Ю. В. (2021). Розроблення алгоритму оцінювання комплексного показника управління ризиками в системах менеджменту безпечності харчових продуктів. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(58), 31–36. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.230243

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження