Виявлення закономірностей режимів зберігання цукрових буряків у залежності від ферментативної активності
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.341492Ключові слова:
цукрові буряки, зберігання, сірчистий ангідрид, ферменти, оксидоредуктази, гідролази, якісні показникиАнотація
Об'єктом дослідження є режим зберігання цукрових буряків (Beta vulgaris). Одним із найпроблемніших місць – зменшення вмісту сахарози при зберіганні цукрових буряків у звичайних умовах до переробки. Дослідження спрямоване на зберігання цукрових буряків у холодильній камері для збереження якості сировини, уповільнення дихальних процесів, мінімізації втрат цукру та збільшення терміну зберігання. Це дає можливість використання буряків не тільки в період масового збирання, але й протягом тривалого часу, забезпечуючи рівномірне завантаження заводу та створення запасу екологічно чистої та технологічно придатної сировини для стабільної роботи цукрового виробництва у міжсезоння.
У ході дослідження використовувалися різні методи зберігання цукрових буряків у холодильній камері, зокрема зберігання при температурі +2…+3°С та відносній вологості повітря 85–95%. А також за цих же умов, але із застосуванням сірчистого ангідриду. Виявлено, що при зберіганні в холодильній камері з обкурюванням сірчистим анігідридом через десять діб сахароза знижується на 2,6%. Через 90 діб зафіксовано зменшення на 5,9 та 3,3%, відповідно, а в останню добу зберігання, тобто через 120 діб – на 7,2 та 3,9%. Це пов'язано з тим, що застосування сірчистого ангідриду інгібує активність оксидоредуктаз та гідролаз, що сприяє меншій витраті сахарози та інших поживних речовин на процес дихання. Завдяки цьому збільшується термін зберігання цукрових буряків і можливість використання їх не тільки в період масового збирання, але і протягом тривалого часу, забезпечуючи рівномірне завантаження заводу. За дотримання цих умов вміст сахарози та інших поживних компонентів зменшується незначно, і вихід цукрового піску збільшується. Порівняно з аналогічними відомими методами зберігання цукрових буряків, даний метод забезпечує запас екологічно чистої та технологічно придатної сировини для стабільної роботи цукрового виробництва в міжсезоння.
Посилання
- Odhaib, I. H. (2025). The Producer’s Responsibility for Genetically Modified Foods: a Comparative Study. Journal of Lifestyle and SDGs Review, 5 (1), e04572. https://doi.org/10.47172/2965-730x.sdgsreview.v5.n01.pe04572
- McGrath, J. M., Fugate, K. K.; Preedy, V. R. (2012). Analysis of Sucrose from Sugar Beet. Dietary Sugars: Chemistry, Analysis, Function and Effects. RSC Publishing, 526–545. https://doi.org/10.1039/9781849734929-00526
- Bohigas, L. (2025). Sugar and slavery. Revista Econòmica de Catalunya, 91. Available at: https://www.researchgate.net/publication/393007066_Sugar_and_Slavery
- Kandel, S. L., Eide, J. D., Firrincieli, A., Finger, F. L., Lafta, A. M., Fugate, K. K. (2024). Sugar beet root susceptibility to storage rots and downregulation of plant defense genes increases with time in storage. Scientific Reports, 14 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-024-78323-4
- Hlevaskiy, V., Sydorova, I., Kuyanov, V. (2023). Accounting of physical qualities of root crops during sugar beet reception and storage. Agrobìologìâ, 2 (183), 137–145. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2023-183-2-137-145
- Błaszczyk, I., Molska, M., Bąk, P., Wojtczak, M. (2017). Microbiological stability of sugar beets during their storage. International Sugar Journal, 119. Available at: https://www.researchgate.net/publication/328393746_Microbiological_stability_of_sugar_beets_during_their_storage
- Kazimova, I., Mikayilov, V., Omarova, E., Gasimova, A., Nabiyev, A. (2025). Establishment of regularities of biochemical transformations in grape berries during refrigerated storage with preliminary thermal treatment. Technology Audit and Production Reserves, 1 (3 (81)), 31–38. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.323631
- Kulanbay, K., Akmullayeva, А., Rinar, А., Abilmazhin, М., Sarsembaev, K. (2021). Development of proposals for creating a biological product to increase the shelf life of sugar beet seed material. Izdenister Natigeler, 2 (90), 161–169. https://doi.org/10.37884/2-2021/16
- Fataliyev, H., Aghazade, Y., Mikayilov, V., Heydarov, E., Gadimova, N., Imanova, K. et al. (2025). Identifying the influence of various factors on the composition of juices and wines obtained from the autonomous Bayan Shirey grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (135)), 89–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.332592
- Moslemzadeh, E. Ə., Qasımova, A. A., Nəbiyev, Ə. Ə., Tağıyev, M. M. (2007). Şəkər çuğundurunun emala qədər saxlanmasında invertaza və pektinesteraza fermenlərinin tədqiqi. AMEA Xəbərləri, Biologiya Elmləri, 5–6, 170–180.
- Trnka, J., Kumbár, V., Nedomová, Š., Pytel, R., Buchar, J. (2018). Influence of sugar beet storage duration on root responseto non-destructive impacts. International Agrophysics, 32 (3), 421–428. https://doi.org/10.1515/intag-2017-0032
- English, W. (2023). Long-term post-harvest field storage of sugar beet (Beta vulgaris subsp. vulgaris). [Doctoral Thesis; Swedish University of agricultural sciences]. https://doi.org/10.54612/a.66e26trq96
- Klotz, K. L., Finger, F. L. (2001). Activity and Stability of a Soluble Acid Invertase from Sugarbeet Roots. Journal of Sugarbeet Research, 38 (2), 121–138. https://doi.org/10.5274/jsbr.38.2.121
- Voragen, A. G. J., Oosterveld, A., Schols, H. A., Beldman, G. (1997). Pectic substances from sugar beet pulp: Extraction and fractionation, structural features, functional properties and enzymic modification. IVth Workshop on Carbohydrates as Raw Material. Vienne, 29.
- Bian, C., Ji, L., Xu, W., Dong, S., Pan, N. (2024). Research Progress on Bioactive Substances of Beets and Their Functions. Molecules, 29 (19), 4756. https://doi.org/10.3390/molecules29194756
- Hutnan, M., Drtil, M., Mrafkova, L. (2000). Anaerobic biodegradation of sugar beet pulp. Biodegradation, 11 (4), 203–211. https://doi.org/10.1023/a:1011139621329
- Orazizadeh, M. R., Hosseinpour, M., Fasahat, P. (2020). The effect of crop rotation on performance and qualitative characteristics of sugar beet. Notulae Scientia Biologicae, 12 (3), 711–718. https://doi.org/10.15835/nsb12310755
- Lysakov, A. A., Lubentsova, E. V., Apodgorny, S., Ozhogova, E. V. (2021). Magnetic Treatment of Sugar Beet to Reduce Weight Loss during Storage. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 852 (1), 012064. https://doi.org/10.1088/1755-1315/852/1/012064
- Vosper, F. C., Backer, L. F., Schuler, R. T. (1983). Ventilation and freezing of stored sugar beets. Transactions of the ASAE, 26 (1), 0301–0304. https://doi.org/10.13031/2013.33925
- Hamze, H., Mohammadian, R., Mansuri, H. (2025). Evaluation of yield potential and phenotypic and genetic relationships of traits affecting white sugar yield in new foreign genotypes of sugar beet. Iranian Journal of Field Crop Science, 56 (2), 105–120. https://doi.org/10.22059/ijfcs.2024.383180.655104
- Myers, P.; Flamini, R., Traldi, P. (Eds.) (2011). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. Chromatographia, 73 (11–12), 1241–1241. https://doi.org/10.1007/s10337-011-1987-5
- ISO 5350-2:2006 – Pulps: Estimation of dirt and shives – Part 2: Inspection of mill sheeted pulp by transmitted light (2006). International Organization for Standardization. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/ru/#iso:std:iso:5350:-2:ed-3:v1:en
- ISO 22000:2005 – Food safety management systems: Requirements for any organization in the food chain (2005). International Organization for Standardization. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:22000:ed-1:v1:en
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Ahad Nabiyev, Afet Gasimova, Ilhama Kazimova, Sevinj Maharramova, Gunash Nasrullayeva, Mehriban Yusifova

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.




