Виявлення закономірностей режимів зберігання цукрових буряків у залежності від ферментативної активності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.341492

Ключові слова:

цукрові буряки, зберігання, сірчистий ангідрид, ферменти, оксидоредуктази, гідролази, якісні показники

Анотація

Об'єктом дослідження є режим зберігання цукрових буряків (Beta vulgaris). Одним із найпроблемніших місць – зменшення вмісту сахарози при зберіганні цукрових буряків у звичайних умовах до переробки. Дослідження спрямоване на зберігання цукрових буряків у холодильній камері для збереження якості сировини, уповільнення дихальних процесів, мінімізації втрат цукру та збільшення терміну зберігання. Це дає можливість використання буряків не тільки в період масового збирання, але й протягом тривалого часу, забезпечуючи рівномірне завантаження заводу та створення запасу екологічно чистої та технологічно придатної сировини для стабільної роботи цукрового виробництва у міжсезоння.

У ході дослідження використовувалися різні методи зберігання цукрових буряків у холодильній камері, зокрема зберігання при температурі +2…+3°С та відносній вологості повітря 85–95%. А також за цих же умов, але із застосуванням сірчистого ангідриду. Виявлено, що при зберіганні в холодильній камері з обкурюванням сірчистим анігідридом через десять діб сахароза знижується на 2,6%. Через 90 діб зафіксовано зменшення на 5,9 та 3,3%, відповідно, а в останню добу зберігання, тобто через 120 діб – на 7,2 та 3,9%. Це пов'язано з тим, що застосування сірчистого ангідриду інгібує активність оксидоредуктаз та гідролаз, що сприяє меншій витраті сахарози та інших поживних речовин на процес дихання. Завдяки цьому збільшується термін зберігання цукрових буряків і можливість використання їх не тільки в період масового збирання, але і протягом тривалого часу, забезпечуючи рівномірне завантаження заводу. За дотримання цих умов вміст сахарози та інших поживних компонентів зменшується незначно, і вихід цукрового піску збільшується. Порівняно з аналогічними відомими методами зберігання цукрових буряків, даний метод забезпечує запас екологічно чистої та технологічно придатної сировини для стабільної роботи цукрового виробництва в міжсезоння.

Біографії авторів

Ahad Nabiyev, Azerbaijan Technological University

Doctor of Biological Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Afet Gasimova, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Ilhama Kazimova, Azerbaijan State University of Economics

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

 

Sevinj Maharramova, Azerbaijan State University of Economics

Doctor of Philosophy in Biology, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Gunash Nasrullayeva, Azerbaijan State University of Economics

Doctor of Philosophy in Economics, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Mehriban Yusifova, Azerbaijan State University of Economics

Doctor of Philosophy in Biology, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Посилання

  1. Odhaib, I. H. (2025). The Producer’s Responsibility for Genetically Modified Foods: a Comparative Study. Journal of Lifestyle and SDGs Review, 5 (1), e04572. https://doi.org/10.47172/2965-730x.sdgsreview.v5.n01.pe04572
  2. McGrath, J. M., Fugate, K. K.; Preedy, V. R. (2012). Analysis of Sucrose from Sugar Beet. Dietary Sugars: Chemistry, Analysis, Function and Effects. RSC Publishing, 526–545. https://doi.org/10.1039/9781849734929-00526
  3. Bohigas, L. (2025). Sugar and slavery. Revista Econòmica de Catalunya, 91. Available at: https://www.researchgate.net/publication/393007066_Sugar_and_Slavery
  4. Kandel, S. L., Eide, J. D., Firrincieli, A., Finger, F. L., Lafta, A. M., Fugate, K. K. (2024). Sugar beet root susceptibility to storage rots and downregulation of plant defense genes increases with time in storage. Scientific Reports, 14 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-024-78323-4
  5. Hlevaskiy, V., Sydorova, I., Kuyanov, V. (2023). Accounting of physical qualities of root crops during sugar beet reception and storage. Agrobìologìâ, 2 (183), 137–145. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2023-183-2-137-145
  6. Błaszczyk, I., Molska, M., Bąk, P., Wojtczak, M. (2017). Microbiological stability of sugar beets during their storage. International Sugar Journal, 119. Available at: https://www.researchgate.net/publication/328393746_Microbiological_stability_of_sugar_beets_during_their_storage
  7. Kazimova, I., Mikayilov, V., Omarova, E., Gasimova, A., Nabiyev, A. (2025). Establishment of regularities of biochemical transformations in grape berries during refrigerated storage with preliminary thermal treatment. Technology Audit and Production Reserves, 1 (3 (81)), 31–38. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.323631
  8. Kulanbay, K., Akmullayeva, А., Rinar, А., Abilmazhin, М., Sarsembaev, K. (2021). Development of proposals for creating a biological product to increase the shelf life of sugar beet seed material. Izdenister Natigeler, 2 (90), 161–169. https://doi.org/10.37884/2-2021/16
  9. Fataliyev, H., Aghazade, Y., Mikayilov, V., Heydarov, E., Gadimova, N., Imanova, K. et al. (2025). Identifying the influence of various factors on the composition of juices and wines obtained from the autonomous Bayan Shirey grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (135)), 89–102. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.332592
  10. Moslemzadeh, E. Ə., Qasımova, A. A., Nəbiyev, Ə. Ə., Tağıyev, M. M. (2007). Şəkər çuğundurunun emala qədər saxlanmasında invertaza və pektinesteraza fermenlərinin tədqiqi. AMEA Xəbərləri, Biologiya Elmləri, 5–6, 170–180.
  11. Trnka, J., Kumbár, V., Nedomová, Š., Pytel, R., Buchar, J. (2018). Influence of sugar beet storage duration on root responseto non-destructive impacts. International Agrophysics, 32 (3), 421–428. https://doi.org/10.1515/intag-2017-0032
  12. English, W. (2023). Long-term post-harvest field storage of sugar beet (Beta vulgaris subsp. vulgaris). [Doctoral Thesis; Swedish University of agricultural sciences]. https://doi.org/10.54612/a.66e26trq96
  13. Klotz, K. L., Finger, F. L. (2001). Activity and Stability of a Soluble Acid Invertase from Sugarbeet Roots. Journal of Sugarbeet Research, 38 (2), 121–138. https://doi.org/10.5274/jsbr.38.2.121
  14. Voragen, A. G. J., Oosterveld, A., Schols, H. A., Beldman, G. (1997). Pectic substances from sugar beet pulp: Extraction and fractionation, structural features, functional properties and enzymic modification. IVth Workshop on Carbohydrates as Raw Material. Vienne, 29.
  15. Bian, C., Ji, L., Xu, W., Dong, S., Pan, N. (2024). Research Progress on Bioactive Substances of Beets and Their Functions. Molecules, 29 (19), 4756. https://doi.org/10.3390/molecules29194756
  16. Hutnan, M., Drtil, M., Mrafkova, L. (2000). Anaerobic biodegradation of sugar beet pulp. Biodegradation, 11 (4), 203–211. https://doi.org/10.1023/a:1011139621329
  17. Orazizadeh, M. R., Hosseinpour, M., Fasahat, P. (2020). The effect of crop rotation on performance and qualitative characteristics of sugar beet. Notulae Scientia Biologicae, 12 (3), 711–718. https://doi.org/10.15835/nsb12310755
  18. Lysakov, A. A., Lubentsova, E. V., Apodgorny, S., Ozhogova, E. V. (2021). Magnetic Treatment of Sugar Beet to Reduce Weight Loss during Storage. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 852 (1), 012064. https://doi.org/10.1088/1755-1315/852/1/012064
  19. Vosper, F. C., Backer, L. F., Schuler, R. T. (1983). Ventilation and freezing of stored sugar beets. Transactions of the ASAE, 26 (1), 0301–0304. https://doi.org/10.13031/2013.33925
  20. Hamze, H., Mohammadian, R., Mansuri, H. (2025). Evaluation of yield potential and phenotypic and genetic relationships of traits affecting white sugar yield in new foreign genotypes of sugar beet. Iranian Journal of Field Crop Science, 56 (2), 105–120. https://doi.org/10.22059/ijfcs.2024.383180.655104
  21. Myers, P.; Flamini, R., Traldi, P. (Eds.) (2011). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. Chromatographia, 73 (11–12), 1241–1241. https://doi.org/10.1007/s10337-011-1987-5
  22. ISO 5350-2:2006 – Pulps: Estimation of dirt and shives – Part 2: Inspection of mill sheeted pulp by transmitted light (2006). International Organization for Standardization. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/ru/#iso:std:iso:5350:-2:ed-3:v1:en
  23. ISO 22000:2005 – Food safety management systems: Requirements for any organization in the food chain (2005). International Organization for Standardization. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:22000:ed-1:v1:en
Identification of patterns in sugar beet storage conditions depending on enzymatic activity

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-30

Як цитувати

Nabiyev, A., Gasimova, A., Kazimova, I., Maharramova, S., Nasrullayeva, G., & Yusifova, M. (2025). Виявлення закономірностей режимів зберігання цукрових буряків у залежності від ферментативної активності. Technology Audit and Production Reserves, 5(3(85), 42–48. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.341492

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування