Implementing quality management system at enterprises

Authors

  • Катерина Миколаївна Кутах Sumy National Agrarian University, str. Kirova 160/4, Sumy, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21725

Keywords:

quality, products, standard, competitiveness, certification, quality control

Abstract

The category of product competitiveness, which is determined by a set of quality and cost peculiarities of goods, meeting the buyer’s needs, as well as the costs of purchase and consumption of corresponding products, is substantiated. Implementing the quality management system at enterprises, based on international standards ISO 9000, which will allow finding the ways for improving financial results of its activity, is considered in the paper. For controlling product quality at all stages of production, it is necessary to establish a distinct comprehensive quality system. Implementing the quality management systems, which conform to international standards ISO 9000, will allow raising image and reputation of a company, improving customer’s satisfaction and efficiency of the existing quality management system, providing a flexible management of a company, simplifying and speeding up procedures of interaction with customers, reducing defects and production expenses. In addition, it will increase revenues, improve organization of enterprise management, and also give the opportunity for encouraging investments.

Author Biography

Катерина Миколаївна Кутах, Sumy National Agrarian University, str. Kirova 160/4, Sumy

PhD student

Department of Economics and controlling

References

  1. Кардаш, В. Я. Стандартизация и управление качеством продукции [Текст] / В. Я. Кардаш. – К.: Вища школа, 2001. – 189 с.
  2. Зорин, Ю. В. Качество технологической документации при подготовке предприятий к сертификации [Текст] / Ю. В.Зорин, В. Т. Ярыгин // Стандарты и Качество. – 2004. – 95 с.
  3. Якобз, Б. Безопасность продуктов питания в ЕС [Текст] / Барбара Якобз // Продукты и ингредиенты. – 2005. – № 7(16). – С. 64–66.
  4. Гойчук, О. І. Продовольча безпека та її забезпечення в Україні [Текст] / О. І. Гойчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2001. – Вип. 4. – С. 205–211.
  5. Кафель, П. Перешкоди впровадження систем управління якістю на польських підприємствах [Текст]/ П. Кафель, Т. Сікора // Організація і управління. – 2004. – № 4(118). – С. 8-12.
  6. Мельничук, С. Д. Якість і безпека продукціїтваринництва: Сучасний стан і перспективи [Текст]/ С. Д. Мельничук, Г. О. Хмельницький, О. М. Якубчак // Сучасна ветеринарна медицина. – Київ, 2005. – № 4. – С. 6–7.
  7. Матеріали міжнародного інституту природничих наук (ILSI). Оценка безопасного для здоровья содержания химических соединений в продуктах питания [Текст] // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – Москва, 2005. – № 1. – С. 68–69.
  8. Пароля, О. Б. Качество пищевой продукции как элемент государственной политики в сфере повышения уровня здоровья нации [Текст]/ О. Б. Пароля // Эпизоотология, иммунобиология, фармакология, санитария. – 2004. – № 3. – С. 68–70.
  9. Ильенковая, С. Д. Управление качеством [Текст]/ под ред. С. Д. Ильенковой. – М: ЮНИТИ, 1998. – 350 с.
  10. Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції [Електронний ресурс]: Указ Президента України. – Режим доступу: www/URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.
  11. Kardash, V. Ya. (2001). Standartizatsiia i upravlenie kachestvom produktsii. K.: Vishcha shkola, 189.
  12. Zorin, Yu. V., Yaryhin, V. T. (2004). Kachestvo tekhnolohicheskoi dokumentatsii pri podhotovke predpriiatii k sertifikatsii. Standarty i Kachestvo, 95.
  13. Yakobz, B. (2005). Bezopasnost' produktov pitaniia v ES. Produkty i inhredienty, № 7(16), 64–66.
  14. Hoichuk, O. І. (2001). Prodovol'cha bezpeka ta ii zabezpechennia v Ukrainі. Vіsnik ahrarnoi nauki Prichornomor’ia, Vip. 4, 205–211.
  15. Kafel', P., Sіkora, T. (2004). Pereshkodi vprovadzhennia sistem upravlіnnia iakіstiu na pol's'kikh pіdpriiemstvakh. Orhanіzatsіia і upravlіnnia, № 4 (118), 8-12.
  16. Mel'nichuk, S. D., Khmel'nits'kii, H. O., Yakubchak, O. M. (2005). Yakіst' і bezpeka produktsіitvarinnitstva: Suchasnii stan і perspektivi. Suchasna veterinarna meditsina, № 4, 6–7.
  17. Materіali mіzhnarodnoho іnstitutu prirodnichikh nauk (ILSI). Otsenka bezopasnoho dlia zdorov'ia soderzhaniia khimicheskikh soedinenii v produktakh pitaniia. (2005). Pishchevye inhredientysyr'e i dobavki, № 1, 68–69.
  18. Parolia, O. B. (2004). Kachestvo pishchevoi produktsii kak element hosudarstvennoi politiki v sfere povysheniia urovnia zdorov'ia natsii. Epizootolohiia, immunobiolohiia, farmakolohiia, sanitaria, № 3, 68–70.
  19. In: Il'enkova, S. D. (1998). Upravlenie kachestvom. M.: YuNITI, 350.
  20. Ukaz Prezidenta Ukraini «Pro zakhodi shchodo pіdvishchennia iakostі vіtchiznianoi produktsіi». Available: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.

Published

2014-02-06

How to Cite

Кутах, К. М. (2014). Implementing quality management system at enterprises. Technology Audit and Production Reserves, 1(5(15), 24–26. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21725