Впровадження системи управління якістю продукції на підприємствах

Автор(и)

  • Катерина Миколаївна Кутах Сумський національний аграрний університет, вул. Кірова 160/4, м. Суми, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21725

Ключові слова:

якість, продукція, стандарт, конкурентоспроможність, сертифікація, контроль якості

Анотація

Обґрунтовано категорію конкурентоздатність продукції, яка визначається сукупністю якісних і вартісних особливостей товару, що можуть задовольняти потреби споживача, а також витратами на придбання і споживання відповідного товару. В статті також розглядається впровадження на підприємствах системи управління якістю продукції  на базі міжнародних стандартів ISO серії 9000, яка дасть можливість знайти шляхи для покращення фінансових результатів його діяльності.

Біографія автора

Катерина Миколаївна Кутах, Сумський національний аграрний університет, вул. Кірова 160/4, м. Суми

Аспірант

Кафедра економіки і контролінгу

Посилання

  1. Кардаш, В. Я. Стандартизация и управление качеством продукции [Текст] / В. Я. Кардаш. – К.: Вища школа, 2001. – 189 с.
  2. Зорин, Ю. В. Качество технологической документации при подготовке предприятий к сертификации [Текст] / Ю. В.Зорин, В. Т. Ярыгин // Стандарты и Качество. – 2004. – 95 с.
  3. Якобз, Б. Безопасность продуктов питания в ЕС [Текст] / Барбара Якобз // Продукты и ингредиенты. – 2005. – № 7(16). – С. 64–66.
  4. Гойчук, О. І. Продовольча безпека та її забезпечення в Україні [Текст] / О. І. Гойчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2001. – Вип. 4. – С. 205–211.
  5. Кафель, П. Перешкоди впровадження систем управління якістю на польських підприємствах [Текст]/ П. Кафель, Т. Сікора // Організація і управління. – 2004. – № 4(118). – С. 8-12.
  6. Мельничук, С. Д. Якість і безпека продукціїтваринництва: Сучасний стан і перспективи [Текст]/ С. Д. Мельничук, Г. О. Хмельницький, О. М. Якубчак // Сучасна ветеринарна медицина. – Київ, 2005. – № 4. – С. 6–7.
  7. Матеріали міжнародного інституту природничих наук (ILSI). Оценка безопасного для здоровья содержания химических соединений в продуктах питания [Текст] // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – Москва, 2005. – № 1. – С. 68–69.
  8. Пароля, О. Б. Качество пищевой продукции как элемент государственной политики в сфере повышения уровня здоровья нации [Текст]/ О. Б. Пароля // Эпизоотология, иммунобиология, фармакология, санитария. – 2004. – № 3. – С. 68–70.
  9. Ильенковая, С. Д. Управление качеством [Текст]/ под ред. С. Д. Ильенковой. – М: ЮНИТИ, 1998. – 350 с.
  10. Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції [Електронний ресурс]: Указ Президента України. – Режим доступу: www/URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.
  11. Kardash, V. Ya. (2001). Standartizatsiia i upravlenie kachestvom produktsii. K.: Vishcha shkola, 189.
  12. Zorin, Yu. V., Yaryhin, V. T. (2004). Kachestvo tekhnolohicheskoi dokumentatsii pri podhotovke predpriiatii k sertifikatsii. Standarty i Kachestvo, 95.
  13. Yakobz, B. (2005). Bezopasnost' produktov pitaniia v ES. Produkty i inhredienty, № 7(16), 64–66.
  14. Hoichuk, O. І. (2001). Prodovol'cha bezpeka ta ii zabezpechennia v Ukrainі. Vіsnik ahrarnoi nauki Prichornomor’ia, Vip. 4, 205–211.
  15. Kafel', P., Sіkora, T. (2004). Pereshkodi vprovadzhennia sistem upravlіnnia iakіstiu na pol's'kikh pіdpriiemstvakh. Orhanіzatsіia і upravlіnnia, № 4 (118), 8-12.
  16. Mel'nichuk, S. D., Khmel'nits'kii, H. O., Yakubchak, O. M. (2005). Yakіst' і bezpeka produktsіitvarinnitstva: Suchasnii stan і perspektivi. Suchasna veterinarna meditsina, № 4, 6–7.
  17. Materіali mіzhnarodnoho іnstitutu prirodnichikh nauk (ILSI). Otsenka bezopasnoho dlia zdorov'ia soderzhaniia khimicheskikh soedinenii v produktakh pitaniia. (2005). Pishchevye inhredientysyr'e i dobavki, № 1, 68–69.
  18. Parolia, O. B. (2004). Kachestvo pishchevoi produktsii kak element hosudarstvennoi politiki v sfere povysheniia urovnia zdorov'ia natsii. Epizootolohiia, immunobiolohiia, farmakolohiia, sanitaria, № 3, 68–70.
  19. In: Il'enkova, S. D. (1998). Upravlenie kachestvom. M.: YuNITI, 350.
  20. Ukaz Prezidenta Ukraini «Pro zakhodi shchodo pіdvishchennia iakostі vіtchiznianoi produktsіi». Available: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-06

Як цитувати

Кутах, К. М. (2014). Впровадження системи управління якістю продукції на підприємствах. Technology Audit and Production Reserves, 1(5(15), 24–26. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21725

Номер

Розділ

Системи управління якістю