Впровадження системи управління якістю продукції на підприємствах
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21725Ключові слова:
якість, продукція, стандарт, конкурентоспроможність, сертифікація, контроль якостіАнотація
Обґрунтовано категорію конкурентоздатність продукції, яка визначається сукупністю якісних і вартісних особливостей товару, що можуть задовольняти потреби споживача, а також витратами на придбання і споживання відповідного товару. В статті також розглядається впровадження на підприємствах системи управління якістю продукції на базі міжнародних стандартів ISO серії 9000, яка дасть можливість знайти шляхи для покращення фінансових результатів його діяльності.Посилання
- Кардаш, В. Я. Стандартизация и управление качеством продукции [Текст] / В. Я. Кардаш. – К.: Вища школа, 2001. – 189 с.
- Зорин, Ю. В. Качество технологической документации при подготовке предприятий к сертификации [Текст] / Ю. В.Зорин, В. Т. Ярыгин // Стандарты и Качество. – 2004. – 95 с.
- Якобз, Б. Безопасность продуктов питания в ЕС [Текст] / Барбара Якобз // Продукты и ингредиенты. – 2005. – № 7(16). – С. 64–66.
- Гойчук, О. І. Продовольча безпека та її забезпечення в Україні [Текст] / О. І. Гойчук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2001. – Вип. 4. – С. 205–211.
- Кафель, П. Перешкоди впровадження систем управління якістю на польських підприємствах [Текст]/ П. Кафель, Т. Сікора // Організація і управління. – 2004. – № 4(118). – С. 8-12.
- Мельничук, С. Д. Якість і безпека продукціїтваринництва: Сучасний стан і перспективи [Текст]/ С. Д. Мельничук, Г. О. Хмельницький, О. М. Якубчак // Сучасна ветеринарна медицина. – Київ, 2005. – № 4. – С. 6–7.
- Матеріали міжнародного інституту природничих наук (ILSI). Оценка безопасного для здоровья содержания химических соединений в продуктах питания [Текст] // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – Москва, 2005. – № 1. – С. 68–69.
- Пароля, О. Б. Качество пищевой продукции как элемент государственной политики в сфере повышения уровня здоровья нации [Текст]/ О. Б. Пароля // Эпизоотология, иммунобиология, фармакология, санитария. – 2004. – № 3. – С. 68–70.
- Ильенковая, С. Д. Управление качеством [Текст]/ под ред. С. Д. Ильенковой. – М: ЮНИТИ, 1998. – 350 с.
- Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції [Електронний ресурс]: Указ Президента України. – Режим доступу: www/URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.
- Kardash, V. Ya. (2001). Standartizatsiia i upravlenie kachestvom produktsii. K.: Vishcha shkola, 189.
- Zorin, Yu. V., Yaryhin, V. T. (2004). Kachestvo tekhnolohicheskoi dokumentatsii pri podhotovke predpriiatii k sertifikatsii. Standarty i Kachestvo, 95.
- Yakobz, B. (2005). Bezopasnost' produktov pitaniia v ES. Produkty i inhredienty, № 7(16), 64–66.
- Hoichuk, O. І. (2001). Prodovol'cha bezpeka ta ii zabezpechennia v Ukrainі. Vіsnik ahrarnoi nauki Prichornomor’ia, Vip. 4, 205–211.
- Kafel', P., Sіkora, T. (2004). Pereshkodi vprovadzhennia sistem upravlіnnia iakіstiu na pol's'kikh pіdpriiemstvakh. Orhanіzatsіia і upravlіnnia, № 4 (118), 8-12.
- Mel'nichuk, S. D., Khmel'nits'kii, H. O., Yakubchak, O. M. (2005). Yakіst' і bezpeka produktsіitvarinnitstva: Suchasnii stan і perspektivi. Suchasna veterinarna meditsina, № 4, 6–7.
- Materіali mіzhnarodnoho іnstitutu prirodnichikh nauk (ILSI). Otsenka bezopasnoho dlia zdorov'ia soderzhaniia khimicheskikh soedinenii v produktakh pitaniia. (2005). Pishchevye inhredientysyr'e i dobavki, № 1, 68–69.
- Parolia, O. B. (2004). Kachestvo pishchevoi produktsii kak element hosudarstvennoi politiki v sfere povysheniia urovnia zdorov'ia natsii. Epizootolohiia, immunobiolohiia, farmakolohiia, sanitaria, № 3, 68–70.
- In: Il'enkova, S. D. (1998). Upravlenie kachestvom. M.: YuNITI, 350.
- Ukaz Prezidenta Ukraini «Pro zakhodi shchodo pіdvishchennia iakostі vіtchiznianoi produktsіi». Available: zakon.rada.gov.ua/laws/show/113/2001.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.