Розробка ефективної системи управління якістю продукції

Автор(и)

  • Nataly Gritsenko Український державний університет залізничного транспорту, пл. Фейєрбаха, 7, м. Харків, Україна, 61050, Україна https://orcid.org/0000-0002-2901-1411
  • Elizaveta Rud Харьковский кооперативный торгово-экономический колледж, Нетиченская набережная, 14-а, г. Харьков, Украина, 61004, Україна https://orcid.org/0000-0002-7495-542X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.181515

Ключові слова:

системи управління, якість продукції, інтегровані системи контролю якості, конкурентоспроможність підприємств

Анотація

Об’єктом дослідження є управління якістю продукції. У ході дослідження використовувався метод аналізу при вивченні підходів до управління якістю виробленої продукції. В роботі розкрито теоретичні основи щодо управління якістю виробленої продукції. Показано, що для управління якістю виробленої продукції варто встановити зв’язки між суб’єктами та об’єктами якості, їх зміни, використовуючи метод системного підходу. Цей метод продемонстрував, що для сталого економічного розвитку виробничого підприємства для початку треба дослідити структуру системи управління. Після цього можна буде запропонувати вдосконалену систему управління, схематично зобразивши її.

Запропоновані у роботі міжнародні стандарти дозволять виробнику бути конкурентноспроможними серед інших. Виробники, які прагнуть до експорту своєї продукції, повинні впроваджувати у своє виробництво систему заходів, орієнтовану на високі вимоги до продукції. Проте, перехід на сучасне обладнання має відбутися без жодного психологічного дискомфорту для працівників. Не варто забувати, що застосування системи управління якості на виробництві досить довготривалий та фінансово затратний. Процес перебудови підприємства має бути економічно обґрунтованим, оскільки  власники повинні мати прибутки від виготовлення продукції. Тобто, впровадження системи управління якістю повинно бути економічно ефективною для виробничого підприємства. Використання інтегрованих систем контролю якості, в сучасну епоху інновацій, є ознакою конкурентоспроможності підприємства.

В роботі отримано вдосконалену систему управління якістю продукції. Це пов'язано з тим, що запропонована система має переваги, зокрема модернізацію матеріально-технічної бази та заохочення працівників, не лише за допомогою матеріальної винагороди, а й шляхом професійної кваліфікації.

Завдяки цьому забезпечується можливість отримання нових показників якості. У порівнянні з аналогічними застарілими методами якості запропонована модель забезпечує такі переваги, як впровадження інноваційних технологій та обладнання у виробництво, навчання сучасним технологіям працівників, що надасть змогу їм конкурувати на ринку праці.

Біографії авторів

Nataly Gritsenko, Український державний університет залізничного транспорту, пл. Фейєрбаха, 7, м. Харків, Україна, 61050

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки, бізнесу та управління персоналом на транспорт

Elizaveta Rud, Харьковский кооперативный торгово-экономический колледж, Нетиченская набережная, 14-а, г. Харьков, Украина, 61004

Отделение предпринимательства и туризма

Посилання

  1. Hrytsenko, N. V., Yakovenko, V. H. (2014). Formuvannia hnuchkoi modeli upravlinnia personalom na zaliznychnomu transporti. Naukovyi visnyk Donbaskoi derzhavnoi mashynobudivnoi akademii, 2 (14E), 144–148.
  2. Kostiuk, O. D. (2006). Kontseptsii suchasnykh system upravlinnia yakistiu produktsii ta posluh. Naukovi dopovidi NAU, 2 (3). Available at: http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Naukovi-dopovidi-NAU/2006-2/kostuk.pdf
  3. Momot, O. I. (2014). Mozhlyvosti vykorystannia mizhnarodnykh standartiv dlia pobudovy intehrovanykh system menedzhmentu. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu tekhnolohii ta dyzainu, 5 (37), 133–138.
  4. Midor, K., Žarnovský, J. (2016). Innovative Use of Quality Management Methods for Product Improvement. Management Systems in Production Engineering, 24 (4), 264–267. doi: http://doi.org/10.2478/mspe-08-04-2016
  5. Daly, T.; Kowalewski, M. (Ed.) (1994). Where Real Product Quality Starts. Quality and Statistics: Total Quality Management. West Conshohocken: ASTM International, 43–52. doi: http://doi.org/10.1520/stp13191s
  6. Fedorov, H. Ye.; Fedorov, H. Ye. (Ed.) (2013). Kontrol yakosti produktsii v mashynobuduvanni. Kyiv: Kramatorsk, 332.
  7. Varianychenko, O. V., Karasova, H. V. (2009). Standarty ISO 9000: Yakist produktsii ta osnova doviry mizh vyrobnykom ta spozhyvachem. Ekonomichnyi visnyk NHU, 1, 115–122. Available at: http://ir.nmu.org.ua/bitstream/handle/123456789/460/2009_1_p115-122.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  8. Total Quality Management (2017). Butterworth-Heinemann: Elsevier, 580. doi: http://doi.org/10.1016/c2016-0-00426-6
  9. Yevropeiskyi fond upravlinnia yakistiu (2003). Yevropeiska yakist, 4, 5–8.
  10. Bureau Veritas Certification. Available at: https://certification.bureauveritas.com/
  11. BSI Group. Available at: https://www.bsigroup.com/
  12. Lloyd's Register Group. Available at: https://www.lr.org/
  13. TÜV SÜD. Available at: https://tuv-cert.de/
  14. Det Norske Veritas group. Available at: https://www.dnvgl.com/
  15. SGS. Available at: https://www.sgs.com/
  16. KEMA Laboratories. Available at: https://www.dnvgl.com/energy/laboratories/index.html
  17. Orlov, P. A. (2013). Vprovadzhennia system upravlinnia yakistiu: stan, problemy, perspektyvy. Standartyzatsiia, sertyfikatsiia, yakist, 6, 59–63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-25

Як цитувати

Gritsenko, N., & Rud, E. (2019). Розробка ефективної системи управління якістю продукції. Technology Audit and Production Reserves, 5(4(49), 32–35. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2019.181515

Номер

Розділ

Звіт про науково-дослідні роботи