Аналіз функціонування м’ясопереробної галузі в сучасних умовах на прикладі України

Автор(и)

  • Ірина Георгіївна Власенко Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-9995-2025
  • Тетяна Василівна Семко Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-1951-5384
  • Ольга Анатоліївна Іваніщева Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-6012-0974

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.229693

Ключові слова:

м’ясна галузь, м’ясопереробні підприємства, виробництво м’яса, сільськогосподарські підприємства, господарства населення

Анотація

Об'єктом дослідження є м’ясопереробні підприємства на прикладі України. Одним з найбільш проблемних місць є скорочення загальних обсягів виробництва м’яса великої рогатої худоби та свинини. Це негативно позначається на розвитку галузі, яка втрачає можливість розвиватися, створювати нові робочі місця, виходити на міжнародний ринок.

В ході дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи. Наприклад, монографічний метод, методи статистичних групувань та кореляційно-регресійного аналізу, а також графічний метод використовувалися для комплексного вивчення сучасного стану виробництва м’яса. Метод же групування використовувався для визначення впливу різних факторів на рівень ефективності виробництва м’яса різних видів, а метод порівняння – для проведення порівняльного аналізу виробництва м’ясної продукції в різні часові періоди.

Показано, що в загальній структурі виробництва продукції сільського господарства продукція тваринництва протягом 20152019 років складала від 24,1 до 20,9 % до загального обсягу. Найбільший відсоток в цій структурі займало вирощування сільськогосподарських тварин. Найменшу частку в цьому виробництві займає яловичина та телятина. Причому її виробництво продовжує падати. Також негативна динаміка спостерігалась у виробництві свинини. Відносно стабільним є виробництво ковбасних виробів. Найбільші обсяги виробництва забезпечила курятина. Український ринок м’яса та м’ясопродуктів тісно пов’язаний з розвитком сировинного забезпечення галузі. Загальна кількість сільськогосподарських тварин за категоріями господарств зменшується за винятком поголів’я птиці. Оптовий товарооборот підприємств оптової торгівлі м’ясом та м’ясопродуктами з кожним роком збільшувався. Виробництва сировини та її переробка тісно взаємопов’язані.

У ході роботі зроблено висновок, що на сьогоднішній день вкрай важливо узгодити інтереси виробників та переробників. Це необхідно для того, щоб ринок був прогнозованим, мав визначену стратегію розвитку, орієнтовану як на збільшення обсягів споживання в середині країни, так і на реалізацію експортного потенціалу м'ясної галузі.

Біографії авторів

Ірина Георгіївна Власенко, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва

Тетяна Василівна Семко, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Ольга Анатоліївна Іваніщева, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Старший викладач

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. Yavuz, F., Bilgic, A., Terin, M., Guler, I. O. (2013). Policy implications of trends in Turkey’s meat sector with respect to 2023 vision. Meat Science, 95 (4), 798–804. doi: http://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.03.024
  2. Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits. The Proceedings of the Nutrition Society, 75 (3), 227–232. doi: http://doi.org/10.1017/s0029665115004267
  3. Uçum, İ., Gülçubuk, B. (2018). Hayvancılığa Dayalı Yerel Sanayi İşletmelerinde Üretim ve Yerel Ekonomiye Katkı Sürecinde Yaşanan Sorunlar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21, 44–54. doi: http://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.v21i41625.472849
  4. Demirkol, C., Azabağaoğlu, M. O. (2017). Analysis of business structures on capacity usage in determining encountered problems of red meat industry in Turkey. Social Sciences Research Journal, 6 (4), 359–369.
  5. Ağır, H. B., Akbay, C. (2018). Factors affecting on the producers’ utilization of beef cattle support. KSU Journal of Natural Sciences, 21 (5), 738–744. doi: http://doi.org/10.18016/ksudobil.407625
  6. Saygın, Ö., Demirbaş, N. (2017). The current situation of red meat sector in Turkey and solution recommendations. Animal Production, 58 (1), 74–80. doi: http://doi.org/10.29185/hayuretim.335515
  7. Verbeke, W., Van Wezemael, L., Barcellos, M. D., Kugler, J. O., Hocquette, J. F., Ueland, O., Grunert, K. G. (2010). European beef consumers’ interest in a beef eating-quality guarantee: insights from a qualitative study in four EU countries. Appetite, 54 (2), 289–296. doi: http://doi.org/10.1016/j.appet.2009.11.013
  8. Saitone, T. L.; Martin, P. L., Goodhue, R. E., Wright, B. D. (Eds.) (2018). Livestock and rangeland in California. California agriculture dimensions and issues (Chap. 9, Giannini Foundation Information Series). Berkeley: Giannini Foundation of Agricultural Economics.
  9. Aalhus, J. L., López-Campos, Ó., Prieto, N., Rodas-González, A., Dugan, M. E. R., Uttaro, B., Juárez, M. (2014). Review: Canadian beef grading – Opportunities to identify carcass and meat quality traits valued by consumers. Canadian Journal of Animal Science, 94 (4), 545–556. doi: http://doi.org/10.4141/cjas-2014-038
  10. D. Er, S., Özçelik, A. (2016). The examination of economic structure of cattle fattening farms in Ankara province by factor analysis. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 26 (1), 17–25. doi: http://doi.org/10.29133/yyutbd.236283
  11. Markina, I. A., Bolshakova, Ye. L. (2019). Osoblyvosti funktsionuvannia ta tendentsii rozvytku rynku miasa ta miasnoi produktsii v Ukraini. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky, 4 (4), 119–128.
  12. Berher, A. D. (2017). Current trends in Ukraine meat industry. Intelekt XXI, 1, 41–51.
  13. Leskiv, I. Yu. (2018). Instytutsionalni osnovy formuvannia rynku miasa ta miasnoi produktsii. Economy and Society: a Modern Vectors of Development. Part I. Leipzig: Baltija Publishing, 57–59.
  14. Leskiv, I. Yu. (2018). Metodychni pidkhody do otsinky rynku miasa. Eurasian academic research journal, 2 (20), 102–109.
  15. Verner, I. Ye. (Ed.) (2020). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2019 rik Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Kyiv, 465. Available at: http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ1_u.htm

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-30

Як цитувати

Власенко, І. Г., Семко, Т. В., & Іваніщева, О. А. (2021). Аналіз функціонування м’ясопереробної галузі в сучасних умовах на прикладі України. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(58), 12–15. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.229693

Номер

Розділ

Економіка та управління підприємством: Звіт про науково-дослідну роботу