Аналіз та оцінка потенційних ризиків у виробництві збагаченого цукру

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307282

Ключові слова:

цукор калиновий, цукор бузиновий, цукор обліпиховий, цукор горобиновий, якість продукції, безпечність продукції

Анотація

Об’єктом дослідження є показники якості цукру збагаченого похідними переробки плодів дикорослих рослин (калини, горобини звичайної, обліпихи, бузини чорної) та потенційні небезпечні фактори, які можуть виникати при його виробництві. Дане дослідження направлене на аналіз та оцінку всіх ризиків, які виникають у виробництві цукру збагаченого похідними переробки дикорослої сировини. Для виробництва збагаченого цукру попередньо очищені плоди заморожували за температури –18±2 °С, а після дефростації їх частково зневоднювали методом осмотичної дегідратації. Для цього використовували 70 % цукровий розчин, температурою 50±5 °С (гідромодуль 1). Тривалість осмотичної дегідратації становила 1 годину. Похідний продукт, утворений в результаті осмотичної дегідратації плодів (цукровий розчин), використовували для збагачення цукру-піску у кількості 10 % до маси цукру. Після ретельного змішування із розчином, цукор висушували у лабораторній вакуумній сушарці та аналізували. На основі принципів НАССР розроблено детальний опис продукції та її використання з певним призначенням. Зокрема, опис усіх етапів виробництва, від початкових матеріалів до процесів обробки та упаковки, а також визначення всіх можливих небезпечних чинників, що можуть впливати на безпеку та якість продукції. Визначення та оцінка всіх небезпечних чинників включала аналіз усіх можливих загроз для безпеки та якості продукції на кожному етапі виробництва. Для забезпечення якості та безпечності збагаченого цукру, отриманого з дикорослої сировини, проведено оцінку потенційних небезпечних факторів на всіх етапах виробництва. Розроблено план НАССР, який дозволяє ефективно управляти критичними контрольними точками та оцінювати результати цього управління. Це дозволить потенційним виробникам виготовляти безпечну та конкурентоспроможну продукцію високої якості. Практична реалізація даних пропозицій дозволить вивести на ринок нові продукти – цукор бузиновий, обліпиховий, горобиновий та калиновий.

Спонсор дослідження

  • Дослідження проводилося в межах науково-технічної роботи 0124U002836 «Розробка технологій виробництва харчових продуктів з доданою вартістю на принципах сталого розвитку» за кошти виконавців.

Біографії авторів

Марина Михайлівна Самілик, Сумський національний аграрний університет

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технологій та безпечності харчових продуктів

Дар’я Андріївна Корнієнко, Сумський національний аграрний університет

Аспірант

Кафедра технологій та безпечності харчових продуктів

Посилання

  1. Saraiva, A., Carrascosa, C., Ramos, F., Raheem, D., Lopes, M., Raposo, A. (2023). Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20 (4), 3671. doi: https://doi.org/10.3390/ijerph20043671
  2. Sundaram, M. S., Jagadeesh, K. (2020). Sugar Quality: Process Options to Address Sustainability of Sugar Industry. Sugar and Sugar Derivatives: Changing Consumer Preferences, 77–91. doi: https://doi.org/10.1007/978-981-15-6663-9_5
  3. Lee, J. S., Ramalingam, S., Jo, I. G., Kwon, Y. S., Bahuguna, A., Oh, Y. S. et al. (2018). Comparative study of the physicochemical, nutritional, and antioxidant properties of some commercial refined and non-centrifugal sugars. Food Research International, 109, 614–625. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.04.047
  4. Souliotis, A., Giazitzi, K., Boskou, G. (2018). A tool to benchmark the food safety management systems in Greece. Benchmarking: An International Journal, 25 (8), 3206–3224. doi: https://doi.org/10.1108/bij-02-2017-0028
  5. Ibrahim, O. O. (2020). Introduction to Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). EC Microbiology, 16 (3), 1–7. Available at: https://www.researchgate.net/publication/340579693_Introduction_to_Hazard_Analysis_and_Critical_Control_Points_HACCP
  6. Motarjemi, Y., Warren, B. R. (2023). Hazard Analysis and Critical Control Point System (HACCP). Food Safety Management, 799–818. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-820013-1.00017-6
  7. Alamri, M. S., Qasem, A. A. A., Mohamed, A. A., Hussain, S., Ibraheem, M. A., Shamlan, G. et al. (2021). Food packaging’s materials: A food safety perspective. Saudi Journal of Biological Sciences, 28 (8), 4490–4499. doi: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.04.047
  8. Anggraeni, D., Najah, Z., Nurtiana, W., Putri, N. A. (2021). Hazard Analysis of Sate Bandeng as Indigenous Food From Banten. Joint Proceedings of the 2nd and the 3rd International Conference on Food Security Innovation (ICFSI 2018-2019). doi: https://doi.org/10.2991/absr.k.210304.034
  9. Sarah, S., Bujang, A., Ain, N., Nurfadzliyana, N. (2020). An overview of potential hazards and control measures of food delivery service activities. Advances in Transportation and Logistics Research, 3, 892–898. Available at: https://proceedings.itltrisakti.ac.id/index.php/ATLR/article/view/348
  10. Das, A. K., Nanda, P. K., Das, A., Biswas, S. (2019). Hazards and Safety Issues of Meat and Meat Products. Food Safety and Human Health, 145–168. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816333-7.00006-0
  11. Molina, E., Benedé, S. (2022). Is There Evidence of Health Risks From Exposure to Micro- and Nanoplastics in Foods? Frontiers in Nutrition, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.910094
  12. Pettoello-Mantovani, C., Olivieri, B. (2022). Food safety and public health within the frame of the EU legislation. Global Pediatrics, 2, 100020. doi: https://doi.org/10.1016/j.gpeds.2022.100020
  13. Pettoello-Mantovani, M., Mestrovic, J., Carrasco-Sanz, A., Hoey, H., Pop, T. L., Somekh, E. et al. (2022). Introduction to the Special Issue on Safe food for infants: the importance of pursuing integrated approaches to monitor and reduce the risks of biological, chemical, and physical hazards in infant food during the key developmental years. Global Pediatrics, 2, 100008. doi: https://doi.org/10.1016/j.gpeds.2022.100008
  14. DSTU 4623:2023. Sugar. The technical specifications. Kyiv. Available at: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=104333
  15. Samilyk, M., Korniienko, D., Bolgova, N., Sokolenko, V., Boqomol, N. (2022). Using derivative products from processing wild berries to enrich pressed sugar. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (117)), 39–44. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.258127
  16. TU U 10.8-04718013-009:2023. Tsukor vitaminizovanyi presovanyi. Tekhnichni umovy. Sumy.
Analysis and assessment of potential risks in the production of enriched sugar

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-30

Як цитувати

Самілик, М. М., & Корнієнко, Д. А. (2024). Аналіз та оцінка потенційних ризиків у виробництві збагаченого цукру. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(77), 44–48. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307282

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування