Аналіз та оцінка потенційних ризиків у виробництві збагаченого цукру
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307282Ключові слова:
цукор калиновий, цукор бузиновий, цукор обліпиховий, цукор горобиновий, якість продукції, безпечність продукціїАнотація
Об’єктом дослідження є показники якості цукру збагаченого похідними переробки плодів дикорослих рослин (калини, горобини звичайної, обліпихи, бузини чорної) та потенційні небезпечні фактори, які можуть виникати при його виробництві. Дане дослідження направлене на аналіз та оцінку всіх ризиків, які виникають у виробництві цукру збагаченого похідними переробки дикорослої сировини. Для виробництва збагаченого цукру попередньо очищені плоди заморожували за температури –18±2 °С, а після дефростації їх частково зневоднювали методом осмотичної дегідратації. Для цього використовували 70 % цукровий розчин, температурою 50±5 °С (гідромодуль 1). Тривалість осмотичної дегідратації становила 1 годину. Похідний продукт, утворений в результаті осмотичної дегідратації плодів (цукровий розчин), використовували для збагачення цукру-піску у кількості 10 % до маси цукру. Після ретельного змішування із розчином, цукор висушували у лабораторній вакуумній сушарці та аналізували. На основі принципів НАССР розроблено детальний опис продукції та її використання з певним призначенням. Зокрема, опис усіх етапів виробництва, від початкових матеріалів до процесів обробки та упаковки, а також визначення всіх можливих небезпечних чинників, що можуть впливати на безпеку та якість продукції. Визначення та оцінка всіх небезпечних чинників включала аналіз усіх можливих загроз для безпеки та якості продукції на кожному етапі виробництва. Для забезпечення якості та безпечності збагаченого цукру, отриманого з дикорослої сировини, проведено оцінку потенційних небезпечних факторів на всіх етапах виробництва. Розроблено план НАССР, який дозволяє ефективно управляти критичними контрольними точками та оцінювати результати цього управління. Це дозволить потенційним виробникам виготовляти безпечну та конкурентоспроможну продукцію високої якості. Практична реалізація даних пропозицій дозволить вивести на ринок нові продукти – цукор бузиновий, обліпиховий, горобиновий та калиновий.
Спонсор дослідження
- Дослідження проводилося в межах науково-технічної роботи 0124U002836 «Розробка технологій виробництва харчових продуктів з доданою вартістю на принципах сталого розвитку» за кошти виконавців.
Посилання
- Saraiva, A., Carrascosa, C., Ramos, F., Raheem, D., Lopes, M., Raposo, A. (2023). Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20 (4), 3671. doi: https://doi.org/10.3390/ijerph20043671
- Sundaram, M. S., Jagadeesh, K. (2020). Sugar Quality: Process Options to Address Sustainability of Sugar Industry. Sugar and Sugar Derivatives: Changing Consumer Preferences, 77–91. doi: https://doi.org/10.1007/978-981-15-6663-9_5
- Lee, J. S., Ramalingam, S., Jo, I. G., Kwon, Y. S., Bahuguna, A., Oh, Y. S. et al. (2018). Comparative study of the physicochemical, nutritional, and antioxidant properties of some commercial refined and non-centrifugal sugars. Food Research International, 109, 614–625. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.04.047
- Souliotis, A., Giazitzi, K., Boskou, G. (2018). A tool to benchmark the food safety management systems in Greece. Benchmarking: An International Journal, 25 (8), 3206–3224. doi: https://doi.org/10.1108/bij-02-2017-0028
- Ibrahim, O. O. (2020). Introduction to Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). EC Microbiology, 16 (3), 1–7. Available at: https://www.researchgate.net/publication/340579693_Introduction_to_Hazard_Analysis_and_Critical_Control_Points_HACCP
- Motarjemi, Y., Warren, B. R. (2023). Hazard Analysis and Critical Control Point System (HACCP). Food Safety Management, 799–818. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-820013-1.00017-6
- Alamri, M. S., Qasem, A. A. A., Mohamed, A. A., Hussain, S., Ibraheem, M. A., Shamlan, G. et al. (2021). Food packaging’s materials: A food safety perspective. Saudi Journal of Biological Sciences, 28 (8), 4490–4499. doi: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.04.047
- Anggraeni, D., Najah, Z., Nurtiana, W., Putri, N. A. (2021). Hazard Analysis of Sate Bandeng as Indigenous Food From Banten. Joint Proceedings of the 2nd and the 3rd International Conference on Food Security Innovation (ICFSI 2018-2019). doi: https://doi.org/10.2991/absr.k.210304.034
- Sarah, S., Bujang, A., Ain, N., Nurfadzliyana, N. (2020). An overview of potential hazards and control measures of food delivery service activities. Advances in Transportation and Logistics Research, 3, 892–898. Available at: https://proceedings.itltrisakti.ac.id/index.php/ATLR/article/view/348
- Das, A. K., Nanda, P. K., Das, A., Biswas, S. (2019). Hazards and Safety Issues of Meat and Meat Products. Food Safety and Human Health, 145–168. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816333-7.00006-0
- Molina, E., Benedé, S. (2022). Is There Evidence of Health Risks From Exposure to Micro- and Nanoplastics in Foods? Frontiers in Nutrition, 9. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.910094
- Pettoello-Mantovani, C., Olivieri, B. (2022). Food safety and public health within the frame of the EU legislation. Global Pediatrics, 2, 100020. doi: https://doi.org/10.1016/j.gpeds.2022.100020
- Pettoello-Mantovani, M., Mestrovic, J., Carrasco-Sanz, A., Hoey, H., Pop, T. L., Somekh, E. et al. (2022). Introduction to the Special Issue on Safe food for infants: the importance of pursuing integrated approaches to monitor and reduce the risks of biological, chemical, and physical hazards in infant food during the key developmental years. Global Pediatrics, 2, 100008. doi: https://doi.org/10.1016/j.gpeds.2022.100008
- DSTU 4623:2023. Sugar. The technical specifications. Kyiv. Available at: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=104333
- Samilyk, M., Korniienko, D., Bolgova, N., Sokolenko, V., Boqomol, N. (2022). Using derivative products from processing wild berries to enrich pressed sugar. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (117)), 39–44. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.258127
- TU U 10.8-04718013-009:2023. Tsukor vitaminizovanyi presovanyi. Tekhnichni umovy. Sumy.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Maryna Samilyk, Daria Korniienko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.