Розгляд перешкод розвитку молочної галузі України на шляху євроінтеграції

Автор(и)

  • Наталія Олексіївна Рябініна Інститут продовольчих ресурсів Національної аграрної академії наук України, Україна https://orcid.org/0000-0001-8378-4485

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.309012

Ключові слова:

галузь молочної промисловості, євроінтеграційні процеси, перешкоди для розвитку, сільськогосподарські підприємства, домогосподарства

Анотація

Об'єктом дослідження є ключові завдання євроінтеграційних процесів молочної галузі України та перешкоди на шляху їх реалізації.

У ході проведеного дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: метод системного аналізу та метод узагальнення; методи аналізу та синтезу; статистичний та табличний методи; метод порівняння.

У роботі розглянуто основні завдання євроінтеграційних процесів молочної галузі України, які враховують загальну концепцію розвитку європейської економіки: продовольча безпека; безпечність та якість молочних продуктів; утримання здорового поголів'я; відкритість і прозорість організації ринку та звітності; екологічне питання. У дослідженні висвітлено перешкоди розвитку молочної галузі України на шляху до вступу в ЄС, а також план першочергових дій держави на 20232024 роки. Основною перешкодою для розвитку України є окупація території, що стримує соціально-економічний розвиток та збільшує макроекономічні ризики. Широкомасштабна міграція, зростання контрафакту та тіньового ринку не сприяють позитивним оцінкам виконання умов для вступу України до ЄС. Ми є свідками рішучих кроків з боку держави щодо підвищення якості молочної продукції та вирішення питань, пов'язаних з налагодженням логістичних зв'язків між Україною та країнами ЄС. Це дослідження потребує обговорення та подальшого вивчення.

Країні вкрай необхідно налагодити стабільні та взаємовигідні економічні відносини між Україною та ЄС у молочній галузі. Незважаючи на втрату української території, порушення логістичних зв'язків, міграцію та брак кваліфікованих кадрів, скорочення поголів'я дійних корів, зменшення виробництва сирого молока, зміни у виробничому процесі, Україна має великі шанси стати одним з основних постачальників молочної продукції на європейські ринки.

Біографія автора

Наталія Олексіївна Рябініна, Інститут продовольчих ресурсів Національної аграрної академії наук України

Доктор філософії

Відділ економічних досліджень

Посилання

  1. Rotz, C. A., Beegle, D., Bernard, J. K., Leytem, A., Feyereisen, G., Hagevoort, R. et al. (2024). Fifty years of environmental progress for United States dairy farms. Journal of Dairy Science, 107 (6), 3651–3668. https://doi.org/10.3168/jds.2023-24185
  2. Klopčič, M., Kuipers, A., Malak-Rawlikowska, A., Stalgiene, A., Ule, A., Erjavec, K. (2019). Dairy farmers’ strategies in four European countries before and after abolition of the milk quota. Land Use Policy, 88, 104169. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.104169
  3. Ramirez, C., Patel, M., Blok, K. (2006). From fluid milk to milk powder: Energy use and energy efficiency in the European dairy industry. Energy, 31 (12), 1984–2004. https://doi.org/10.1016/j.energy.2005.10.014
  4. Bojnec, Š., Fertő, I. (2014). Export competitiveness of dairy products on global markets: The case of the European Union countries. Journal of Dairy Science, 97 (10), 6151–6163. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7711
  5. Merlino, V. M., Mosca, O., Blanc, S., Sparacino, A., Massaglia, S., Borra, D. et al. (2023). The role of socio-demographic variables and buying habits in determining milk purchasers’ preferences and choices. Frontiers in Nutrition, 10. https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1072208
  6. Castellini, G., Barello, S., Bosio, A. C. (2023). Milk Quality Conceptualization: A Systematic Review of Consumers’, Farmers’, and Processing Experts’ Views. Foods, 12 (17), 3215. https://doi.org/10.3390/foods12173215
  7. Shust, O., Svynous, I., Ibatullin, M., Sira, Y., Artimonova, I. (2023). Organizational and economic fundamentals of the functioning of dairy cattle breeding under the conditions of the martial law in Ukraine. Food Resources, 11 (20), 265–273. https://doi.org/10.31073/foodresources2023-20-26
  8. Svynous, I., Ibatullin, M., Syra, Y. (2022). Organizational approaches to the management of production risks at milk processing enterprises. Food Resources, 10 (19), 243–253. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-27
  9. Svynous, I., Ibatullin, M., Salo, I., Radko, V., Semysal, A. (2022). Organizational and economic bases of milk market functioning. Food Resources, 10 (18), 276–286. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-18-27
  10. Kovalenko, O., Bokiy, O. (2023). Strategic directions of food supply for the population in the context of post-war renewal of Ukraine. Food Resources, 11 (21), 213–222. https://doi.org/10.31073/foodresources2023-21-21
  11. Pro zatverdzhennia planu priorytetnykh dii Uriadu na 2024 rik (2024). Rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 137-r. 16.02.2024. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/137-2024-%D1%80#Text
  12. Pro skhvalennia Planu Ukrainy (2024). Rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 244-r. 18.03.2024. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/244-2024-%D1%80#Text
  13. Pro zatverdzhennia planu priorytetnykh dii Uriadu na 2023 rik (2023). Rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 221-r. 14.03.2023. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-planu-priorytetnykh-dii-uriadu-na-2023-rik-221r-140323
  14. Riabinina, N. O. (2024). Prodovolcha bezpeka Ukrainy. Suchasni peretvorennia mizhnarodnoho biznesu. Materialy VII Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Kharkiv: KhNU imeni V. N. Karazina, 233.
  15. Kontrol, ekolohichna bezpeka ta standarty YeS: Ukraina vprovadzhuie dozvilnu systemu dlia operatsii z obroblennia vidkhodiv (2023). Ministerstvo zakhystu dovkillia ta pryrodnykh resursiv Ukrainy. Available at: https://www.kmu.gov.ua/news/kontrol-ekolohichna-bezpeka-ta-standarty-ies-ukraina-vprovadzhuie-dozvilnu-systemu-dlia-operatsii-z-obroblennia-vidkhodiv
  16. Silske hospodarstvo. Portal Diia. Available at: https://guide.diia.gov.ua/thematic-area/silske-hospodarstvo
  17. Spilka molochnykh pidpryiemstv Ukrainy. Zakonodavstvo. Available at: https://uadairy.com/zakonodavstvo/
  18. Shcho take falsyfikat? (2020). Available at: https://novapragarada.gov.ua/news/1581060316/
  19. EU yield of dairy cows (2022). Milk Market Observatory. Available at: https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/eb95217e-854e-433f-a9d0-5e03b527ffcb_en?filename=eu-milk-yield-herds_en.pdf
  20. State Statistics Service of Ukraine. Statistical information. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/
  21. Food Outlook – Biannual report on global food markets (2023). Food Outlook. Rome: FAO. https://doi.org/10.4060/cc3020en
  22. Bulletin of the IDF N° 390/2004 – Methods for Calculating Milk Equivalents – Characteristics of Sheep and Goat Milks – Test Kits for Milk from Species Other than Cows. Available at: https://shop.fil-idf.org/products/methods-for-calculating-milk-equivalents-characteristics-of-sheep-and-goat-milks-test-kits-for-milk-from-species-other-than-cows
Consideration of obstacles to the development of the dairy industry of Ukraine on the way to European integration

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-29

Як цитувати

Рябініна, Н. О. (2024). Розгляд перешкод розвитку молочної галузі України на шляху євроінтеграції. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(78), 31–37. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.309012

Номер

Розділ

Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка