Визначення впливу вологості обрушених ядер насіння конопель на показники якості зберігання

Автор(и)

  • Віктор Олександрович Шейченко Полтавський державний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-2751-6181
  • Дмитро Олександрович Петраченко Відокремлений структурний підрозділ "Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету", Україна https://orcid.org/0000-0002-1347-9562
  • Наталія Анатоліївна Сова Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-4750-2473
  • Віталій Вікторович Шевчук Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0001-8305-4714
  • Ігор Олексійович Маринченко Відокремлений структурний підрозділ "Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету", Україна https://orcid.org/0000-0003-0082-1215
  • Олег Аркадійович Примаков Відділ наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій, Україна https://orcid.org/0000-0001-6274-9488
  • Денис Вікторович Шейченко Полтавський державний агарний університет, Україна https://orcid.org/0009-0002-0427-479X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.329880

Ключові слова:

промислові коноплі, насіння, обрушування, ядра, зберігання, переробка, вологість, пліснява, пакування, харчова цінність

Анотація

Об'єкт дослідження – закономірності процесу зберігання обрушеного насіння промислових конопель, вологість насіння, упаковка для зберігання, структура обрушених конопляних ядер. Досліджено вплив вологості ядер насіння промислових конопель сорту «Глесія» на терміни їх зберігання. Відзначено, що конопляне насіння є джерелом легкозасвоюваного рослинного білка та містить широкий спектр фітонутрієнтів, важливих для здоров'я клітин, кровоносних судин та внутрішніх органів людини. Ядра насіння промислових конопель – це готовий до вживання продукт.

Обрушування насіння (відділення оболонки від ядра) здійснено механічним способом відцентровим обрушувачем власної конструкції. Діаметр робочого колеса обрушувача складав 162 мм, зазор між робочим колесом та відбивною декою 80 мм, частота обертання робочого колеса 2000 хв-1.

Досліджено вплив вологості (21,6%, 16,3%, 12,0% та 8,8%) насіння конопель на терміни зберігання та показники якості ядер, отриманих із нього. Цілі та подрібнені ядра без лушпиння зберігали у поліетиленових пакетах без доступу повітря з травня по серпень місяць за звичайних умов приміщення. Встановлено, що ядра вологістю 21,6% на 15 добу зберігання внаслідок виникнення видимих слідів плісняви ставали непридатними. На 30 добу зберігання маса в пакеті перетворювалася у білу однорідну суміш. Відзначено, що ціле ядро з підвищеною вологістю псується швидше у порівнянні із подрібненим. Встановлено, що ядра за вологості насіння 16,3% на 15 добу видимих ознак розмноження плісняви не мали. Проте на 30 добу зберігання в пакетах плісняву встановлено. В пакетах з цілим ядром вона розвинута активніше, а в пакетах з подрібненим – незначні сліди. За вологості насіння 12,0% та 8,8% після трьох місяців зберігання пакети з ядрами залишилися без змін. Візуально в цих пакетах видимих ознак появи та розмноження плісняви не встановлено.

Встановлено логістичні залежності ймовірності придатності ядер до споживання залежно від вологості насіння, терміну зберігання та структури ядра. Відзначено важливість контролю початкової вологості насіння для забезпечення належної якості кінцевого продукту.

Біографії авторів

Віктор Олександрович Шейченко, Полтавський державний аграрний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра агроінженерії та автомобільного транспорту

Дмитро Олександрович Петраченко, Відокремлений структурний підрозділ "Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету"

Кандидат технічних наук

Відділення агроінженерії

Наталія Анатоліївна Сова, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Кандидат технічних наук

Кафедра харчових технологій

Віталій Вікторович Шевчук, Уманський національний університет садівництва

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра агроінженерії

Ігор Олексійович Маринченко, Відокремлений структурний підрозділ "Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету"

Кандидат технічних наук

Відділення агроінженерії

Олег Аркадійович Примаков, Відділ наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу

Відділ наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Денис Вікторович Шейченко, Полтавський державний агарний університет

Кафедра механічної та електричної інженерії

Посилання

  1. Yano, H., Fu, W. (2023). Hemp: A Sustainable Plant with High Industrial Value in Food Processing. Foods, 12 (3), 651. https://doi.org/10.3390/foods12030651
  2. Zelena knyha. Rynok tekhnichnykh konopel (2020). Avaialvle at: https://hempbud.com.ua/wp-content/uploads/rynok-tehnichnyh-konopel.pdf
  3. Farinon, B., Molinari, R., Costantini, L., Merendino, N. (2020). The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. Nutrients, 12 (7), 1935. https://doi.org/10.3390/nu12071935
  4. Sun, X., Sun, Y., Li, Y., Wu, Q., Wang, L. (2021). Identification and Characterization of the Seed Storage Proteins and Related Genes of Cannabis sativa L. Frontiers in Nutrition, 8. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.678421
  5. Andronie, L., Pop, I. D., Sobolu, R., Diaconeasa, Z., Truţă, A., Hegeduş, C., Rotaru, A. (2021). Characterization of Flax and Hemp Using Spectrometric Methods. Applied Sciences, 11 (18), 8341. https://doi.org/10.3390/app11188341
  6. Alonso‐Esteban, J. I., González‐Fernández, M. J., Fabrikov, D., Torija‐Isasa, E., Sánchez‐Mata, M. de C., Guil‐Guerrero, J. L. (2020). Hemp (Cannabis sativa L.) Varieties: Fatty Acid Profiles and Upgrading of γ‐Linolenic Acid–Containing Hemp Seed Oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 122 (7). https://doi.org/10.1002/ejlt.201900445
  7. Lan, Y., Zha, F., Peckrul, A., Hanson, B., Johnson, B., Rao, J., Chen, B. (2019). Genotype x Environmental Effects on Yielding Ability and Seed Chemical Composition of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.) Varieties Grown in North Dakota, USA. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 96 (12), 1417–1425. Portico. https://doi.org/10.1002/aocs.12291
  8. Golimowski, W., Teleszko, M., Marcinkowski, D., Kmiecik, D., Grygier, A., Kwaśnica, A. (2022). Quality of Oil Pressed from Hemp Seed Varieties: “Earlina 8FC”, “Secuieni Jubileu” and “Finola”. Molecules, 27 (10), 3171. https://doi.org/10.3390/molecules27103171
  9. Garcia, F. L., Ma, S., Dave, A., Acevedo-Fani, A. (2021). Structural and Physicochemical Characteristics of Oil Bodies from Hemp Seeds (Cannabis sativa L.). Foods, 10 (12), 2930. https://doi.org/10.3390/foods10122930
  10. Bárta, J., Roudnický, P., Jarošová, M., Zdráhal, Z., Stupková, A., Bártová, V. et al. (2023). Proteomic Profiles of Whole Seeds, Hulls, and Dehulled Seeds of Two Industrial Hemp (Cannabis sativa L.) Cultivars. Plants, 13 (1), 111. https://doi.org/10.3390/plants13010111
  11. Alonso-Esteban, J. I., Pinela, J., Ćirić, A., Calhelha, R. C., Soković, M., Ferreira, I. C. F. R. et al. (2022). Chemical composition and biological activities of whole and dehulled hemp (Cannabis sativa L.) seeds. Food Chemistry, 374, 131754. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131754
  12. Alonso-Esteban, J. I., Torija-Isasa, M. E., Sánchez-Mata, M. de C. (2022). Mineral elements and related antinutrients, in whole and hulled hemp (Cannabis sativa L.) seeds. Journal of Food Composition and Analysis, 109, 104516. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104516
  13. Oseyko, M., Sova, N., Lutsenko, M., Kalyna, V. (2019). Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products. Ukrainian Food Journal, 8 (3), 544–559. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2019-8-3-11
  14. Rahmawati, Aqil, M. (2020). The effect of temperature and humidity of storage on maize seed quality. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 484, 012116. https://doi.org/10.1088/1755-1315/484/1/012116
  15. Oyekale, K. O., Daniel, I. O., Ajala, M. O., Sanni, L. O. (2012). Potential Longevity of Maize Seeds under Storage in Humid Tropical Seed Stores. Nature and Science, 10 (8), 114–124.
  16. Bareke, T., Addi, A., Roba, K., Kumsa, T. (2022). Effect of storage temperature and packing materials on seed germination and seed storage behavior of Schefflera abyssinica. Nusantara Bioscience, 14 (2). https://doi.org/10.13057/nusbiosci/n140202
  17. Huang, W., Zhong, Y., Meng, X., Song, X., Ren, M., Du, Y. (2021). Storage behaviour of Impatiens hainanensis seeds stored under three conditions. Seed Science and Technology, 49 (2), 175–186. https://doi.org/10.15258/sst.2021.49.2.08
  18. Hedimbi, M., Natalia, K., dan Martha Kandawa-Schulz, A. (2012). Effects of Storage Conditions on Viability, Germination and Sugar Content of Pearl Millet (Pennisetum glaucum) grains. Journal of Research in Agriculture, 1 (1), 88–92.
  19. Alemayehu, S., Abay, F., Ayimut, K. M., Assefa, D., Chala, A., Mahroof, R. et al. (2020). Evaluating different hermetic storage technologies to arrest mold growth, prevent mycotoxin accumulation and preserve germination quality of stored chickpea in Ethiopia. Journal of Stored Products Research, 85, 101526. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2019.101526
  20. Oleksiienko, N., Obolkina, V., Syvnii, I. (2011). Mikrobiolohichna bezpeka kharchovykh produktiv. Prodovolcha industriia APK, 6 (14), 38–41.
  21. Pro zatverdzhennia Hihiienichnykh vymoh do vyrobnytstva ta obihu kharchovykh produktiv na potuzhnostiakh, roztashovanykh u zakladakh zahalnoi serednoi osvity (2020). Nakaz Ministerstva rozvytku ekonomiky, torhivli ta silskoho hospodarstva Ukrainy No. 2532. 03.12.2020. Avaialble at: https://ips.ligazakon.net/document/RE35558?an=2
  22. Sheichenko, V., Petrachenko, D., Koropchenko, S., Rogovskii, I., Gorbenko, O., Volianskyi, M., Sheichenko, D. (2024). Substantiating the rational parameters and operation modes for the hemp seed centrifugal dehuller. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (1 (128)), 34–48. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.300174
  23. Sheichenko, V., Petrachenko, D., Rogovskii, I., Dudnikov, I., Shevchuk, V., Sheichenko, D. et al. (2024). Determining patterns in the separation of hemp seed hulls. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (1 (130)), 54–68. LOCKSS. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309869
  24. DSTU 4138-2002. Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti (2004). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 157.
  25. Myhal, M. D., Kabantsia, V. M. (Eds.) (2011). Konopli. Sumy, 384.
  26. DSTU 7695:2015. Nasinnia konopel. Tekhnichni umovy (2015). Kyiv: DP “UkrNDNTs”, 8.
Determination of the influence of moisture of dehulled hemp seed kernels on storage quality indicators

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-21

Як цитувати

Шейченко, В. О., Петраченко, Д. О., Сова, Н. А., Шевчук, В. В., Маринченко, І. О., Примаков, О. А., & Шейченко, Д. В. (2025). Визначення впливу вологості обрушених ядер насіння конопель на показники якості зберігання. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(83), 69–75. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.329880

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування