Clostridium perfringens: характеристика, біологічна дія, індикація в харчових продуктах

Автор(и)

  • Инна Васильевна Пилипенко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6536-6084

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.39107

Ключові слова:

Clostridium perfringens, характеристика, біологічна дія, ПЛР-визначення, харчові продукти, прискорений метод

Анотація

Приведені характеристика, основні властивості, біологічна дія Clostridium perfringens і основні харчові продукти, які можуть бути контаміновані цими мікроорганізмами. Охарактеризовані класичні і сучасні методи визначення Clostridium perfringens. Приведені результати розробленого пріоритетного прискореного методу індикації Clostridium perfringens в харчових продуктах. Підтверджена видоспецифічність розробленого методу.

Біографія автора

Инна Васильевна Пилипенко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, консервованих продуктів і напоїв

Посилання

  1. Adcock, P. W., Saint, C. P. (2001, September 1). Rapid Confirmation of Clostridium perfringens by Using Chromogenic and Fluorogenic Substrates. Applied and Environmental Microbiology, Vol. 67, № 9, 4382–4384. doi:10.1128/aem.67.9.4382-4384.2001
  2. McClane, B. A. (2001, November). The complex interactions between Clostridium perfringens enterotoxin and epithelial tight junctions. Toxicon, Vol. 39, № 11, 1781–1791. doi:10.1016/s0041-0101(01)00164-7
  3. Persianova, I. P., Gerasimenko, L. N., Stoyanova, L. A. (2010). Microbiologiya conservirovaniy i microbiologicheskiy control conservnogo proizvodstva [Microbiology of canning and microbiological control of canning production]. Odessa, Ukraine:”Vneshreklamservis”, 310.
  4. In: Mazohina-Porshnyakova, N. N. (1977). Аnаliz i otsenka kachestva konservov po microbiologicheskim pokazatelyam [Analysis and evaluation of the quality of canned food for microbiological indicators]. Moscow: Food Industry, 471.
  5. In: Blackburn, Clive de W. (2008). Mikrobiologicheskaya porcha pichevih productov [Food spoilage microorganisms]. C-Pb : Profession, 784.
  6. Melngaile, A.; Latvia University of Agriculture. (2008). Microbiological risk analysis in public catering establishments. Jelgava, 68.
  7. Pylypenko, L. N., Verhivker, Y. G., Pylypenko, I. V. (2015). Коnservirovanie pischevih productov. Мicrobiologiya, energetica, cоntrol [Canning food. Microbiology, power, control]. Оdеssа, Ukraine: «ВМВ», 232.
  8. De Jong, A. E. I., Eijhusen, G. P., Brouwer-Post, E. J. F., Grand, M., Johansson, T., Kärkkäinen, T., Marugg, J., et al. (2003, September). Comparison of media for enumeration of Clostridium perfringens from foods. Journal of Microbiological Methods, Vol. 54, № 3, 359–366. doi:10.1016/s0167-7012(03)00069-1
  9. Jose, S. G.-A., Labbe, R. G., Manuel, A. R. (1992). Sporulation and enterotoxin production by Clostridium perfringens Type A at 37 and 43 оC. Applied and Environmental Microbiology, Vol. 58, № 4, 1411–1414.
  10. Instruktsiya № І 4.4.4.077 pro poryadok sanitarno-tehnicheskogo controlya konservov na virobnichih pidpriemstvah. (2001). [Instruction № І 4.4.4.077 on the procedure of sanitary control at industrial enterprises]. Resolution of the Chief State Sanitary Doctor of Ukraine from 07.11.2001 № 140. Available: http://www.uazakon.com/big/text694/pg1.htm. Last accessed 01.02.2015.
  11. SanPiN 2.3.2.1078-01. Gigienicheskie trebovaniya bezopasnosti i pischevoy tsennosti pischevih productov. (2002). [Hygienic requirements for safety and nutrition value of food products. Sanitary-epidemiological rules and norms SanRaN 2.3.2.1078-01]. Introduced from 01.09.2002. Available: http://blanker.ru/doc/sanpin-2-3-2-1078-01. Last accessed 04.02.2015.
  12. GOST 29185-91. Producti pischevie. Metodi viyavleniya i opredeleniya kolichestva sulfitredutsiruyuschih klostridiy. (1991). [State Standart 29185-91. Food products. Methods for detection and determination of the quantity of sulphite-reducing clostridia]. Available: http://vsegost.com/Catalog/19/1911.shtml. Last accessed 01.02.2015.
  13. Rodrigues, U. M., Kroll, R. G. (1988, January). Rapid selective enumeration of bacteria in foods using a microcolony epifluorescence microscopy technique. Journal of Applied Bacteriology, Vol. 64, № 1, 65–78. doi:10.1111/j.1365-2672.1988.tb02430.x
  14. Wang, X., Yamaguchi, N., Someya, T., Nasu, M. (2007, October). Rapid and automated enumeration of viable bacteria in compost using a micro-colony auto counting system. Journal of Microbiological Methods, Vol. 71, № 1, 1–6. doi:10.1016/j.mimet.2007.06.019
  15. МR 02.011-06. Uskorennie metodi viyavleniya sanitarno-pokazatelnih i patogennih microorganizmov s ispolzovaniem podlozhek "RIDA(R)COUNT", Chisso Corporation, Yaponiya. (2006). [Methodical Management 02.011-06. Accelerated methods for identifying sanitary-indicative and pathogenic microorganisms using substrates "RIDA(R)COUNT", produced by Chisso Corporation, Japan]. Available: http://www.fsetan.ru/library/doc/mr-02011-06-uskorennyie-metodyi-vyiyavleniya-sanitarno-pokazatelnyih-i-patogennyih-mikroorganizmov-s-ispolzovaniem-podlozhek-ridarcount-proizvodstva-chisso-corporation-yaponiya/. Last accessed 05.02.2015.
  16. Satina, O. I. Quick and rapid methods for microbiological analysis. Available: http://www.vniipp.ru/s11.pdf. Last accessed 07.02.2015.
  17. Shimizu, S., Ootsubo, M., Kubosawa, Y., Fuchizawa, I., Kawai, Y., Yamazaki, K. (2009, June). Fluorescent in situ hybridization in combination with filter cultivation (FISHFC) method for specific detection and enumeration of viable Clostridium perfringens. Food Microbiology, Vol. 26, № 4, 425–431. doi:10.1016/j.fm.2009.02.002

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-02

Як цитувати

Пилипенко, И. В. (2015). Clostridium perfringens: характеристика, біологічна дія, індикація в харчових продуктах. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(22), 4–8. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.39107

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості