Оптимізація жирового складу печінкових паштетів функціонального призначення

Автор(и)

  • Лариса Владимировна Агунова Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, буд. 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6708-7396

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.40509

Ключові слова:

оптимізація, жировий склад, функціональні продукти, печінкові паштети, функція Харрінгтона

Анотація

У статті представлені результати оптимізації жирового складу печінкових паштетів функціонального призначення з використанням запропонованої Харрінгтоном функції бажаності D. Розроблено узагальнюючу модель оцінки якості паштету, що враховує плив багатьох критеріїв з обмеженнями за показниками якості та вмістом функціональних інгредієнтів. Встановлена оптимальна масова частка рослинної олії у рецептурах нових видів функціональних м'ясопродуктів.

Біографія автора

Лариса Владимировна Агунова, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, буд. 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса, риби і морепродуктів

Посилання

  1. Doronin, A. F., Shenderov, B. A. (2002). Funktsionalnoe pitanie. Moscow: «Grant», 295.
  2. Thomas, J., Beverley, L. (2014, November 24). Leatherhead food research. Functional foods market increases in size. Available: http://www.leatherheadfood.com/functional-foods-market-increases-in-size
  3. Nechaev, A. P., Shub, I. S., Anoshina, A. M. et al.; In: Nechaev, A. P. (2005). Tehnologii pischevyih proizvodstv. Moscow: KolosS, 768.
  4. Klimov, A. N., Nikul’cheva, N. G. (1999). Obmen lipidov i lipoproteidov i ego narusheniya. SPb.: Piter, 512.
  5. Institute of Medicine (U.S.). Panel on Macronutrients., Institute of Medicine (U.S.). Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. (2005). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington, D.C.: National Academies Press, 1331.
  6. Riediger, N. D., Othman, R. A., Suh, M., Moghadasian, M. H. (2009, April). A Systemic Review of the Roles of n-3 Fatty Acids in Health and Disease. Journal of the American Dietetic Association, Vol. 109, № 4, 668–679. doi:10.1016/j.jada.2008.12.022
  7. Basu, H., Pernecky, S., Sengupta, A., Liepa, G. U. (2006, December). Coronary heart disease: How do the benefits of ω-3 fatty acids compare with those of aspirin, alcohol/red wine, and statin drugs? Journal of the American Oil Chemists' Society, Vol. 83, № 12, 985–997. doi:10.1007/s11746-006-5153-4
  8. Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., Ventura, H. O. (2009, August). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology, Vol. 54, № 7, 585–594. doi:10.1016/j.jacc.2009.02.084
  9. Meyer, B. J., Mann, N. J., Lewis, J. L., Milligan, G. C., Sinclair, A. J., Howe, P. R. C. (2003, April). Dietary intakes and food sources of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids. Lipids, Vol. 38, № 4, 391–398. doi:10.1007/s11745-003-1074-0
  10. Metodicheskie rekomendatsii MR 2.3.1.2432-08. Normyi fiziologicheskih potrebnostey v energii i pischevyih veschestvah dlya razlichnyih grupp naseleniya Rossiyskoy Federatsii. (2008). Moscow: Federal’nyiy tsentr Gossanepidnadzora Minzdrava Rossii, 43.
  11. In: Skurihin, I. M., Volgarev, M. N. (1987). Himicheskiy sostav pischevyih produktov. Kn. 2: Spravochnyie tablitsyi soderzhaniya aminokislot, zhirnyih kislot, vitaminov, makro-, mikroelementov, organicheskih kislot i uglevodov. Ed. 2. Moscow: Agropromizdat, 360.
  12. Moyer, E.; Translation into Russian: Oparin, N. (1998). Vyisokiy uroven’ holesterina: Voprosyi i otvetyi. Moscow: Kron-Press, 175.
  13. Minkin, R. B.; In: Minkin, S. R. (1994). Bolezni serdechno-sosudistoy sistemyi. SPb.: Akatsiya, 271.
  14. Ahnazarova, S. L., Kafarov, V. V. (1985). Metodyi optimizatsii eksperimenta v himicheskoy tehnologii. Moscow: Vyisshaya shkola, 327.
  15. Ostapchuk, N. V., Kaminskiy, V. D., Stankevich, G. N., Chuchuy, V. P.; In: Ostapchuk, N. V. (1992). Matematicheskoe modelirovanie protsessov pischevyih proizvodstv. Kiev: Vischa shkola, 175.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-02

Як цитувати

Агунова, Л. В. (2015). Оптимізація жирового складу печінкових паштетів функціонального призначення. Technology Audit and Production Reserves, 2(4(22), 29–34. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.40509

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості