Дослідження показників якості батончика на основі біологічно активованого зерна

Автор(и)

  • Світлана Андріївна Бажай-Жежерун Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-5382-4842
  • Марія Миколаївна Антонюк Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-3019-928X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44006

Ключові слова:

біологічна активація, пророщування, оздоровчі продукти, пшениця, вітаміни, батончик, мікробіологічні показники

Анотація

Експериментальними дослідженнями встановлено підвищення вмісту водорозчинних вітамінів та вітаміну Е у процесі біологічної активації зерна пшениці. Досліджено в лабораторних умовах показники якості батончика, визначено харчову цінність. Проведено мікробіологічний аналіз зразків батончика. Встановлено, що кількість мікроорганізмів зразків, які зберігались у герметичних умовах протягом 10 діб, не перевищує встановлені стандартні норми.

Біографії авторів

Світлана Андріївна Бажай-Жежерун, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Марія Миколаївна Антонюк, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра мікробного синтезу

Посилання

  1. Simakhina, G., Mykoliv, T. (2014, September 15). The New Compositional Mixtures of Cereal Cultures. The Advanced Science Journal, Vol. 2014, № 10, 33–36. doi:10.15550/asj.2014.10.033
  2. Don, R. (2012, June). Factors affecting wheat seed germination. Available: http://www.grainsa.co.za/factors-affecting-wheat-seed-germination
  3. Acevedo, E., Silva, P., Silva, H. (2002). Wheat growth and physiology. Plant Production and Protection. Available: http://www.fao.org/docrep/006/y4011e/y4011e06.htm
  4. Miś, A., Grundas, S. (2002). Wheat grain hardness modified by the laboratory sprouting test. Agrophysic, Vol. 16, № 4, 283–288.
  5. Buriro, M., Oad, F. C., Keerio, M. I., Tunio, S., Gandahi, A. W., Hassan, S. W. U., Oad, S. M. (2010). Wheat seed germination under the influence of temperature regimes. Sarhad J. Agric, 27 (4), 539-543.
  6. Nyachiro, J. M., Clarke, F. R., DePauw, R. M., Knox, R. E., Armstrong, K. C. (2002). Temperature effects on seed germination and expression of seed dormancy in wheat. Euphytica, Vol. 126, № 1, 123-127. doi:10.1023/A:1019694800066
  7. Dal Degan, F., Rocher, A., Cameron-Mills, V., Wettstein, D. von. (1994, August 16). The expression of serine carboxypeptidases during maturation and germination of the barley grain. Proceedings of the National Academy of Sciences, Vol. 91, № 17, 8209–8213. doi:10.1073/pnas.91.17.8209
  8. In: White, J., Edwards, J. (2007). Wheat: Growth and development. State of New South Wales through NSW Department of Primary Industries, 104.
  9. Essemine, J., Ammar, S., Jbir, N., Bouzid, S. (2007, December 1). Sensitivity of Two Wheat Species`s Seeds (Triticum durum, Variety Karim and Triticum aestivum, Variety Salambo) to Heat Constraint During Germination. Pakistan Journal of Biological Sciences, Vol. 10, № 21, 3762–3768. doi:10.3923/pjbs.2007.3762.3768
  10. Colmenares De Ruizа, A. S., Bressani, R. (1990). Effect of Germination on the Chemical Composition and Nutritive Value of Amaranth Grain. Cereal Chemistry, 67 (6), 519-522.
  11. Trugo, L. C., Donangelo, C. M., Trugo, N. M. F., Bach Knudsen, K. E. (2000, June). Effect of Heat Treatment on Nutritional Quality of Germinated Legume Seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 48, № 6, 2082–2086. doi:10.1021/jf9913920
  12. Zieliński, H., Frias, J., Piskuła, M. K., Kozłowska, H., Vidal-Valverde, C. (2005, January 15). Vitamin B1 and B2, dietary fiber and minerals content of Cruciferae sprouts. European Food Research and Technology, Vol. 221, № 1-2, 78–83. doi:10.1007/s00217-004-1119-7
  13. Wang, K.-H., Lai, Y.-H., Chang, J.-C., Ko, T.-F., Shyu, S.-L., Chiou, R. Y.-Y. (2005, January). Germination of Peanut Kernels to Enhance Resveratrol Biosynthesis and Prepare Sprouts as a Functional Vegetable. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 53, № 2, 242–246. doi:10.1021/jf048804b
  14. Lipiec, J., Janas, P., Barabasz, W., Pysz, M., Pisulewski, P. (2005). Effect of oscillating magnetic field pulses on selected oat sprouts used for ford purposes. Acta Agrophysica, 5 (2), 357-365.
  15. Kim, Y.-S., Kim, J.-G., Lee, Y.-S., Kang, I.-J. (2005, January 1). Comparison of the Chemical Components of Buckwheat Seed and Sprout. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, Vol. 34, № 1, 81–86. doi:10.3746/jkfn.2005.34.1.081
  16. Sharshunov, V. A., Urbanchyk, E. N., Kasyanova, L. A., Ivanov, P. G., Ageenko, O. V. (2008). Biotechnology techniques for a more efficient use of the cereal resources of Belarus. Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus. Agrarian Series, 1, 101-106.
  17. Hrehirchak, N. M. (2009). Mikrobiolohiia kharchovykh vyrobnytstv. K.: NUKhT, 302.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Бажай-Жежерун, С. А., & Антонюк, М. М. (2015). Дослідження показників якості батончика на основі біологічно активованого зерна. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 15–17. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44006

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості