Моделювання динаміки теплопровідності в процесі двостороннього жарення м’яса на основі нелінійної оптимізації

Автор(и)

  • Султан Курбанович Рамазанов Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-5936-7830
  • В'ячеслав Олександрович Скрипник Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-8883-7398
  • Наталія Юріївна Молчанова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-0040-9952

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44167

Ключові слова:

двостороннє жарення, м’ясо, модель динаміки, нелінійна оптимізація, теплопровідність

Анотація

Проведено комп’ютерне аналітичне дослідження динаміки розподілу температур в м’ясі свинини під час двостороннього жарення в умовах стиснення. Проаналізовано можливості загального вирішення рівняння нестаціонарної теплопровідності при двосторонньому жаренні м’яса в умовах стиснення. Для вирішення запропоновано використовувати нелінійний метод узагальненого понижуючого градієнту, який використовується для гладких нелінійних задач, за допомогою оптимізаційної програми, вбудованої в MS Excel. 

Біографії авторів

Султан Курбанович Рамазанов, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Доктор економічних наук, доктор технічних наук, професор

Кафедра економічної кібернетики

В'ячеслав Олександрович Скрипник, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі

Наталія Юріївна Молчанова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук

Кафедра технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі

Посилання

  1. Brazhnykov, A. M. (1987). Theory of heat treatment of meat products [Teoryia termycheskoi obrabotky miasoproduktov]. M.: Ahropromyzdat, 271.
  2. Molchanova, N. Yu., Dorokhin, V. O., Skrypnyk, V. O. (2005). Analytical justification of improvement of process жариння meat products on a heating surface [Analitychne obgruntuvannia vdoskonalennia protsesu zharinnia m’iasnykh produktiv na nahrivalnii poverkhni]. Scientific bulletin of PUCCU, 3 (16), 87-90.
  3. Skrypnyk, V. O., Herman, N. V., Molchanova, N. Yu. (2013). Analytical research the heat-exchanging and the mass-exchanging of processes at double-sided frying in functionally closed capacities [Analitychne doslidzhennia teplomassoobmennykh protsesiv pry dvostoronnomu zhareni u funktsionalno zamknutykh yemkostiakh]. Analele Ştiinţifice ale Universităţii Cooperatist-Comerciale din Moldova/MOLDCOOP, Vol. XII, 198-202.
  4. Tykhonov, A. N., Samarskyi, A. A. (1977). Equations of mathematical physics [Uravnenyia matematycheskoi fyzyky]. M.: Science, 735.
  5. Vladymyrov, V. S. (1981). Equations of mathematical physics [Uravnenyia matematycheskoi fyzyky]. M.: Science, 512.
  6. Mykhailov, V. M. (2003). Scientific justification and development of progressive processes and equipment for production of fried culinary products [Naukove obgruntuvannia i rozrobka prohresyvnykh protsesiv ta obladnannia dlia vyrobnytstva zharenykh kulinarnykh vyrobiv]. Kharkiv, 371.
  7. Ramazanov, S. K. (2014). The dynamic nonlinear operated model of efficiency of development in difficult integrated systems [Dynamycheskaia nelyneinaia upravliaemaia model effektyvnosty razvytyia v slozhnikh yntehralnikh systemakh]. Materialy V Mizhnarodnoi naukovo-metodychnoi konferentsii Modeliuvannia ekonomiky: problemy, tendentsii, dosvid”, 2-3 October 2014, Lviv. Lviv: LNU n.a. I. Frank, 30-32.
  8. Ramazanov, S. K., Velyhura, A. V., Yvanovskaia, M. V., Serhyenko, A. V.; In: Ponomarenko, V. S., Klebanova, T. S. (2014). Mykro- y makromodely ekolohokonomycheskoi y sotsyo humanytarnoi dynamyky: obzor, analyz y nekotorie rezultati. Modelyrovanye y ynformatsyonnie tekhnolohyy v yssledovanyy sotsyalno-ekonomycheskykh system: teoryia y praktyka. Berdiansk, 604.
  9. Ramazanov, S. K., Velyhura, A. V., Yvanovskaia, M. V. (2014). Problem of creation of the integrated automated system of an assessment and management of processes of life cycle [Problema sozdanyia yntehryrovannoi avtomatyzyrovannoi systemы otsenky y upravlenyia protsesamy zhyznennoho tsykla]. Zbirnyk Naukovykh prats V Mizhnarodnoi NPK, 31 bereznia – 07 kvitnia 2014r., London (Anhliia). Luhansk: LNU n.a. V. Dalia, 132.
  10. Dorokhin, V. O., Sheliakov, O. P., Skrypnyk, V. O. (15.06.2004). Method of double-sided frying of meat and meat products under axial pressure [Sposib dvostoronnoho zharinnia m’iasa i m’iasoproduktiv pid osovym tyskom]. Patent of Ukraine № 36799, MKV A 22 S 18/00. Appl. № 2000020729; Filed 10.02.2000. Bull. № 6, 6.
  11. Skrypnyk, V. O. (2002). Research of process and improvement of the equipment for double-sided frying of meat under axial pressure [Doslidzhennia protsesu ta vdoskonalennia obladnannia dlia dvostoronnoho zharinnia m’iasa pid osovym tyskom]. Kharkiv, 18.
  12. Dorokhin, V. O., Herman, N. V., Sheliakov, O. P. (2004). Thermal equipment of the enterprises of food [Teplove obladnannia pidpryiemstv kharchuvannia]. Poltava: EPD PUCCU, 583.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Рамазанов, С. К., Скрипник, В. О., & Молчанова, Н. Ю. (2015). Моделювання динаміки теплопровідності в процесі двостороннього жарення м’яса на основі нелінійної оптимізації. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 41–47. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44167

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості