Збагачення хлібобулочних виробів біогенними мінеральними речовинами

Автор(и)

  • Валентин Вікторович Олішевський Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-6972-6799

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44185

Ключові слова:

мінеральний склад, хлібобулочні вироби, суспензії колоїдів біогенних металів Mg і Mn

Анотація

В статті розглянуто збалансованість мінерального складу хлібобулочних виробів, виробництво біогенних мінеральних речовин. Досліджено можливість застосування суспензій колоїдів біогенних металів Mg і Mn у хлібопекарській промисловості. Доведено, що у разі їх використання зменшується тривалість вистоювання тістових заготовок, покращується колір м’якушки готових виробів та подовжується тривалість черствіння, а також покращується мінеральний склад хлібобулочних виробів.

Біографія автора

Валентин Вікторович Олішевський, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Посилання

  1. Spirichev, V. B. (2003). Vitaminy i mineral'nye veshchestva v kompleksnoi profilaktike i lechenii osteoporoza. Voprosy pitaniia, 1, 34–43.
  2. Drobot, V. I. (1984). Povyshenie kachestva hlebobulochnyh izdelii. K.: Tehnika, 191.
  3. Shatniuk, L. N., Spirichev, V. B. (2003). Opyt obogashcheniia zhelezom i vitaminami pshenichnoi muki, hlebobulochnyh izdelii i drugih pishchevyh produktov. Pishchevaia promyshlennost', 8, 92–94.
  4. Berkowitz, A. E., Hansen, M. F., Parker, F. T., Vecchio, K. S., Spada, F. E., Lavernia, E. J., Rodriguez, R. (2003, January). Amorphous soft magnetic particles produced by spark erosion. Journal of Magnetism and Magnetic Materials, Vol. 254-255, 1–6. doi:10.1016/s0304-8853(02)00932-0
  5. Shcherba, A. A., Zaharchenko, S. N., Lopat'ko, K. G., Shevchenko, N. I., Lomko, N. A. (2010). Razriadno-impul'snye sistemy proizvodstva nanokolloidnyh rastvorov biologicheski aktivnyh metallov metodom OEID. Trudy instituta elektrodinamiki NAN Ukrainy, 26, 152–160.
  6. Lopat'ko, K. G., Aftandiliants, E. G., Shcherba, A. A., Zaharchenko, S. N., Pobedash, K. K., Sviatnenko,V. A. (2010). Sintez ul'tra i nanorazmernyh chastits biogennyh metallov metodom obiemnogo elektroiskrovogo dispergirovaniia. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy, Vol. 144, Part 2, 40-48.
  7. Shcherba, A. A., Zaharchenko, S. N., Lopat'ko, K. G., Aftandiliants, E. G. (2008). Analiz metodov povysheniia effektivnosti elektroerozionnoi koaguliatsii pri ochistke vodnyh sred. Tehnicheskaia elektrodinamika. Tematicheskii vypusk. Silovaia elektronika i energoeffektivnost', 2, 120–125.
  8. Lopat'ko, K. G., Olishevskii, V. V., Marinin, A. I., Aftandiliants, E. G. (2013). Obrazovanie nanorazmernoi fraktsii metallov pri elektroiskrovoi obrabotke granul. Elektronnaia obrabotka materialov, 49 (6), 80-85.
  9. Berkowitz, A. E., Walter, J. L. (1987, April). Spark erosion: A method for producing rapidly quenched fine powders. Journal of Materials Research, Vol. 2, № 02, 277–288. doi:10.1557/jmr.1987.0277
  10. Lopatko, K. H., Aftandiliants, Ye. H., Shcherba, A. A., Zakharchenko, S. M., Yatsiuk, S. A.; assignee: National Agricultural University. (12.01.2009). Prystrii dlia otrymannia koloidnykh rozchyniv ultradyspersnykh poroshkiv metaliv. Patent UA 38461, MPK (2006) B22F 9/08/. Appl. № u200810312. Filed 12.08.2008. Bull. № 1. Available: http://uapatents.com/4-38461-pristrijj-dlya-otrimannya-kolodnikh-rozchiniv-ultradispersnikh-poroshkiv-metaliv.html
  11. Drobot, V. I., Arsenieva, L. Yu., Bilyk, O. A., Dotsenko, V. F. et al. (2006). Laboratornyi praktykum z tekhnolohii khlibopekarskoho ta makaronnoho vyrobnytstva. K.: Tsentr navch. lit-ry, 341.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-05-28

Як цитувати

Олішевський, В. В. (2015). Збагачення хлібобулочних виробів біогенними мінеральними речовинами. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(23), 55–59. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.44185

Номер

Розділ

Технології харчової та легкої промисловості