Вплив гідродинамічної кавітації на біологічні об’єкти

Автор(и)

  • Мирослав Степанович Мальований Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0002-2534-514X
  • Володимир Валентинович Никифоров Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, вул. Першотравнева 20, м. Кременчук, Україна, 39600, Україна https://orcid.org/0000-0001-6790-0722
  • Олександр Дмитрович Синельніков Вище професійне училище Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, вул. Генерала Арабея, 7, Вінниця, Вінницька область, 21020, Україна https://orcid.org/0000-0003-1610-1650
  • Олена Володимирівна Харламова Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, вул. Першотравнева 20, м. Кременчук, Україна, 39600, Україна https://orcid.org/0000-0002-1010-0772
  • Василь Ярославович Бунько ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний інститут", Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Академічна, 20, 47501, Україна https://orcid.org/0000-0002-9403-8135

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.50862

Ключові слова:

гідродинамічна кавітація, біомаса ціанобактерій, біогаз, ліпіди, біологічні об’єкти, інактивація мікроорганізмів

Анотація

Досліджено вплив гідродинамічної кавітації на біологічні об’єкти. Розглянуто перспективність використання кавітації як самостійної технологічної стадії для інактивації мікроорганізмів та як стадії попередньої обробки ціанобактерій з ціллю збільшення поверхні масообміну для наступних технологій. Встановлено ефективність використання попередньої обробки біомаси ціанобактерій в полі гідродинамічної кавітації для отримання із них в подальшому ліпідів (сировини для виробництва біодизеля) та біогазу.

Біографії авторів

Мирослав Степанович Мальований, Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери 12, м. Львів, Україна, 79013

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра екології та збалансованого природокористування

Володимир Валентинович Никифоров, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, вул. Першотравнева 20, м. Кременчук, Україна, 39600

Доктор біологічних наук, професор, перший проректор

Олександр Дмитрович Синельніков, Вище професійне училище Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, вул. Генерала Арабея, 7, Вінниця, Вінницька область, 21020

Старший викладач циклу

Цикл організації служби та цивільного захисту

Олена Володимирівна Харламова, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, вул. Першотравнева 20, м. Кременчук, Україна, 39600

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра екологічної безпеки та організації природокористування

Василь Ярославович Бунько, ВП НУБіП України "Бережанський агротехнічний інститут", Тернопільська обл., м. Бережани, вул. Академічна, 20, 47501

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра енергетики і автоматики

Посилання

  1. Vitenko, T. M. (2009). Hidrodynamichna kavitatsiia u masoobminnykh khimichnykh i biolohichnykh protsesakh. Ternopil: Publishing Ternopil State Technical University named after Ivan Pul'u, 224.
  2. Mokryi, E. N., Starchevsky, V. L. (1987). Ul'trazvuk v protsessah okisleniia organicheskih soedinenii. L'vov: Vishcha shkola, 120.
  3. Pandit, A. B., Joshi, J. B. (1993, October). Hydrolysis of fatty oils: effect of cavitation. Chemical Engineering Science, 48 (19), 3440–3442. doi:10.1016/0009-2509(93)80164-l
  4. Shevchuk, L. I., Aftanaziv, I. S., Strohan, O. I., Starchevsky, V. L. (2013). Nyzkochastotni vibrorezonansni kavitatory. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 176.
  5. Shevchuk, L. I., Aftanaziv, I. S., Strohan, O. I. (2011). Vibratsiinyi elektromahnitnyi kavitator rezonansnoi dii. Ukrainskyi mizhvidomchyi naukovo-tekhnichnyi zbirnyk "Avtomatyzatsiia vyrobnychykh protsesiv u mashynobuduvanni ta pryladobuduvanni", 45, 374–379.
  6. Bergman, L. (1957). Ul'trazvuk i ego primenenie v nauke i tehnike. M.: IL, 728.
  7. Vitenko, T. M., Volikova, N. M. (2002). Hidrodynamichna kavitatsiia v protsesakh dezynfektsii vody. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu Ukrainy "Kyivskyi politekhnichnyi instytut". Mashynobuduvannia, 42 (1), 77–80.
  8. Kul'skii, L. A., Savluk, O. S., Kaiumova, G. H. (1978). Intensifikatsiia protsessov obezzarazhivaniia vody. Kiev: Naukova dumka, 197.
  9. Nikiforov, V. V., Degtiar', S. V., Shmandii, E. V. (2008). Obespechenie ekologicheskoi bezopasnosti Dneprovskogo basseina putiom ispol'zovaniia gidrobiontov dlia polucheniia biogaza. Mashinostroenie i bezopasnost' zhiznedeiatel'nosti, 5, 51–56.
  10. Nikiforov, V. V., Alfiorov, V. P., Shmandii, V. M. et al. (2010). Ispol'zovanie sine-zelionyh vodoroslei dlia polucheniia biogaza. Gigiena i sanitariia, 6, 35–37.
  11. Priimachenko, A. D. (1981). Fitoplankton i pervichnaia produktsiia Dnepra i dneprovskih vodohranilishch. Kiev: Naukova dumka, 278.
  12. Malovanyy, M. S., Sinelnіkov, O. D., Kharlamova, O. V., Malovanyy, A. M. (2014). Optymalni umovy otrymannia enerhii iz tsianobakterii. Khimichna promyslovist Ukrainy, 5, 39–43.
  13. Barbash, V. A., Pymakov, S. P., Tembus, I. V., Klik, M. O. (2010). Modyfikovanyi ASAE-sposib delihnifikatsii pshenychnoi solomy. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu Ukrainy «Kyivskyi politekhnichnyi instytut». Khimichna inzheneriia, ekolohiia ta resursozberezhennia, 2 (6), 97–101.
  14. Skliar, O. H., Skliar, R. V. (2014). Metody intensyfikatsii protsesiv metanovoho zbrodzhuvannia. Naukovyi visnyk Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 4 (1), 3–9.
  15. Nesterov, A. I., Suslenkov, B. D., Starovoitova, G. A. (1973). Optimizatsiia pitatel'nogo mineral'nogo rastvora dlia metanpotrebliaiushchih bakterii. Prikladnaia biohimiia i mikrobiologiia, 9, 873–876.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-22

Як цитувати

Мальований, М. С., Никифоров, В. В., Синельніков, О. Д., Харламова, О. В., & Бунько, В. Я. (2015). Вплив гідродинамічної кавітації на біологічні об’єкти. Technology Audit and Production Reserves, 5(4(25), 41–45. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.50862

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості